TOP-2.1.2-15-HB1-2016-00002

„Zöld város kialakítása. Aktív közösségi zöldterület kialakítása és a helyi termelői piac infrastrukturális fejlesztése Hajdúnánáson”

 

A projekt egyik fejlesztése a Hajdúnánás Város Önkormányzata által elfogadott Integrált Településfejlesztési Stratégiájában (ITS) kijelölt Belváros-Lakótelep akcióterületen, vagyis az Ady Endre krt. páratlan, Dorogi u. páros 14-ig, Dorogi u. páratlan 7-ig, Mártírok u., Kossuth u., Köztársaság tér által határolt városrészen található.

A másik fejlesztési helyszín a Városi Piac, ahol funkcióbővítő és energetikai beruházások valósulnak meg az uniós forrásból.

Hajdúnánás városa mindig is elkötelezett volt a környezettudatos és fenntartható településfejlesztés iránt. Ezt az elköteleződést szolgálja a jelen pályázat is. A beruházások eredményeként jelentősen javulni fog a lakótelepen élők életminősége és komfortérzete és a fejlesztések nagyban hozzájárulnak a település élhetőségének javulásához.

Tervezett fejlesztések:

- Aktív közösségi zöldterület kialakítása: az önkormányzat tulajdonában lévő alulhasznosított, rendezetlen zöldfelület megújításával, aktív közösségi zöldfelület kialakítása. A park területe teljes egészében megújul, amelynek keretében játszótér létesül 3-6, 6-12, 12 feletti korcsoportok részére. Kialakításra kerül egy öntött gumi sportpálya és fitnesz park, egy 500 méteres futópálya, továbbá elkerített kutyafuttató is várja az állattulajdonosokat. Az újonnan felállításra kerülő 30 db lámpatest napelemes lesz, a meglévők pedig LED izzós égővel lesznek ellátva. Zárható komposztáló, szelektív hulladékgyűjtő szigetek kerülnek kialakításra a területen. A tervezett burkolatok vízáteresztőek, akadálymentes kialakításúak lesznek és sor kerül 3 szintes növénytakaró kialakítására honos fajokból, szárazságtűrő gyeppel.

- Nánási Zöldellő Tanösvény kialakítása: a program tematikája a parkon belül kialakított 10 állomásból álló interaktív tanösvényhez kapcsolódik, az általános környezetvédelem és hulladék megelőzés témája köré épül.

- Aktív közösségi zöldfelülethez tartozó közlekedési infrastruktúra fejlesztése: Hajdúnánás, Mártírok u. és Ady Endre krt. által határolt lakótelep szervizútjának, a meglévő térítésmentesen használható, felszíni, nyílt parkolóinak és csapadékvíz elvezető rendszerének felújítása.

- A helyi termelői piac infrastrukturális fejlesztése: a Nánási Portéka pavilonjai kiegészülnek 8 darab faházzal illetve több árusítóhely kerül kialakításra a helyi termelők és árusok részére. Emellett kiépítésre kerül egy 4 kw teljesítményű napelem, amely a pavilonok energiaellátását biztosítja.Jelen pályázat forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Kedvezményezett: Hajdúnánás Városi Önkormányzat 4080 Hajdúnánás, Köztársaság tér 1.

A támogatás összege: 600.000.000 Ft

A támogatás mértéke: 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.09.30

 

 

Galéria