A százarcú színész hazatalál
hajdunanas.hu | 2019.Sep.10. 09:22

A Magyar Hollywood Tanács kezdeményezésére augusztus 19-én a Hazaváró Ünnep keretében az érdeklődők emléktábla-avatásnak lehettek szemtanúi. Egy nappal korábban volt 135 éve annak, hogy városunkban megszületett Grünbaum Menyhért, aki fiatalon kivándorolva Németországban, majd Angliában vált keresett színpadi- és filmszínésszé. Ekkor már a Meinhart Maur nevet viselte. Az 1884-ben született és 1964-ben elhunyt, Magyarországon már elfeledett színészre Szólláth Zoltán művelődésszervező, helytörténész egy a 2012-es Nánási kalendáriumban megjelent rövid cikkében hívta fel a figyelmet.

A táblaavatás előtt a református gyülekezeti házban Kocsis Áron lelkipásztor, az esemény egyik szervezője köszöntötte a mintegy negyvenfőnyi hallgatóságot, amelyben minden korosztály képviseltette magát. Elsőként Szólláth Zoltán foglalta össze mindazt, ami tudható Meinhart Maur életéről. A zsidó családban született Grünbaum Menyhért ugyan már 1903-tól külföldön élt, viszont a helytörténész szerint fontos, hogy számon tartsuk a maguk területén egykor vagy napjainkban ismert, sikeres nánási személyeket, hiszen a következő generációk akár példaképként is tekinthetnek majd rájuk.

Ezt követően Hubai Gergely filmtörténész tartott filmrészletekkel tarkított előadást Maurról. A színész mintegy ötven alkotásban szerepelt, szinte mindig mellékszereplőként bukkant fel a vásznon. Játszott egyebek mellett orvost, fogadóst, kémet, gyémántkereskedőt, szultánt, tolmácsot. Nagyon gyakran – mivel az angol kiejtése nem volt tökéletes – „az idegen” szerepét bízták rá, így megszemélyesített indiai, német és orosz karaktereket is. Csak magyar és angol figurákat nem játszott a hol száz-, hol ezerarcúnak nevezett művész. Magyarországon egyetlen műve elérhető, a Rembrandt, amelyben a címszereplő egyik hitelezőjét játssza, bár egyetlen mondata sincs a filmben. Ezt a Korda Sándor által 1936-ban rendezett alkotást Londonban forgatták, Meinhart Maur - a náci uralom elől menekülve - abban az évben tette át székhelyét Németországból Angliába. 

Végül a közönség átsétált a mozi épületéhez, hogy szemtanúja legyen az emléktábla leleplezésének. Szólláth Tibor polgármester rövid köszöntője után Cservenyák László, a Magyar Hollywood Tanács tagja, a mátészalkai múzeum vezetője beszédében kiemelte, hogy most már nemcsak Szalka büszkélkedhet híres filmesekkel (a filmsztár Tony Curtis és a stúdióalapító Adolph Zukor révén), hanem Hajdúnánás is felkerült a mozitörténet térképére. 

Vékony Gábor

Galéria