Átadták a hajdúnánási vágóhidat
hajdunanas.hu | 2018.Aug.30. 11:17

Egy helyszínen vágóhíd, húsfeldolgozás és húsbolt. Augusztus 29-én ünnepélyes keretek között adták át a hajdúnánási vágóhidat. A 78 millió forintból megvalósuló beruházás a Belügyminisztérium, a közfoglalkoztatási program és az önkormányzat támogatásával valósult meg. Hoffmann Imre, közfoglalkoztatásért és vízügyért felelős helyettes államtitkár elmondta, az értékteremtő közfoglalkoztatás eredményeire remek példa a vágóhíd felépítése.

Ma Európában egy átlag termék akár több ezer kilométert is utazik mire a termelőtől elér a fogyasztóig – ennek komoly egészségügyi, élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi kockázatai is vannak. Mi azt mondjuk, hogy ha ezt képesek vagyunk helyben, helyi munkaerővel előállítani, akkor miért ne tennénk? A Nánási Portéka termékcsoporttal 10-20 kilométeren belül megtudjuk oldani, hiszen az a legerősebb minőségbiztosítás, ha mi magunk termelünk, és pontosan tudjuk, hogyan, milyen körülmények között állítódik elő a termék – mondta Hajdúnánás polgármestere.

Az avatón Szólláth Tibor beszélt arról is, hogy a helyi termelői piacon a társadalmi felelősség vállalás jegyében konvencionális áron bio termékek is elérhetők a vásárlók számára. Hozzátette: Hajdúnánáson ne legyen pénzügyi kérdés, hogy egy kismama vegyszeres sárgarépát vesz a gyermekének vagy konvencionális áron bio terméket.

A polgármester kitért arra is, hogy szeptemberben megnyílik Debrecenben a Nánási Portéka Bolt, ahol nemcsak a szövetkezet termékeit, hanem a teljes portéka termékcsaládot is meg lehet vásárolni. Ezek a magas minőségű termékek ahhoz a vásárlóközönséghez is eljutnak, ahol tudjuk azokat az árakat érvényesíteni, ami hazánkban egy bio termék esetében teljesen természetes.

Szólláth Tibor elmondta, a szociális szövetkezet jelentős feldolgozó tevékenységet végez, amelynek újabb állomása a most átadott vágóhíd. A vágóhíd hetente 20 sertés vágására alkalmas.

Hajdúnánáson egy folyamatos fejlesztési láncnak vagyunk a részesei – emelte ki Dr. Tiba István. Szisztematikusan, lépésről-lépésre gazdaságosan, tudnak a Hajdú-Bihar megyei települések fejleszteni, előrébb jutni, ami a jövő szempontjából lényeges a közösségek számára – tette hozzá országgyűlési képviselő.

Az átadáson Dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány kiemelt célja, hogy mindenki dolgozhasson. A 2018. évi közfoglalkoztatás fő célkitűzése, hogy az elmúlt években kialakított kapacitásokat fenntartsa, működtesse úgy, hogy közben mindenki számára, aki dolgozni képes és akar, de a nyílt munkaerőpiacon nem tud elhelyezkedni, munkát biztosítson. 

A foglalkoztatás biztosítása mellett kiemelten fontos a közfoglalkoztatottak munkaerőpiaci képzése is. Ezek irányulhatnak felzárkóztatásra, hiányzó kompetenciák, iskolai végzettség vagy szakmai tudás, szakképzettség megszerzésére, továbbképzésre emelte ki az államtitkár.

Galéria