Családbarát Önkormányzat díjat kapott Hajdúnánás
hajdunanas.hu | 2018.Oct.19. 16:41

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) az elismeréseket 2006 óta olyan településeknek adományozza, amelyek intézkedéseikkel, támogatásaikkal a családos közösségeket erősítik, könnyebbé téve ezzel a gyermeknevelést a hétköznapokban. A díjátadásra október 19-én került sor a Parlament Vadász termében.

Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta, hogy akkor családbarát egy ország, egy település, ha az önkormányzatok több generáció egymást támogató együttélését teszik lehetővé. Államtitkár asszony hozzátette egy olyan helyen, ahol jó fiatalnak lenni, gyermekvállalás előtt állni, kisgyermekes szülőnek lenni, idősnek lenni, s ahol jó ezeknek a generációknak egymást segítő módon jelen lenni.

Pogácsás Tibor, a belügyminisztérium államtitkára beszédében kiemelte, a család az ember életében a legfontosabb érték. Államtitkár elmondta, minden olyan társadalom, amely fejlődni akar, megakarja őrizni identitását, amely saját jövőképpel rendelkezik - akkor jár jó úton, ha a családot, mint alapértéket támogatja, értéknek tekinti, segíti a családokat.

Ahhoz, hogy egy településnek megtartó ereje legyen és jövőt mutasson a polgárainak, sok lépést kell megtennie és ennek egyik legjobb, leglátványosabb színtere, mikor a gyermekeket és a családokat támogatják, és segítik a boldogulásukat – tette hozzá Pogácsás Tibor.

Az elismeréseket azok az önkormányzatok vehették át, akik túlmutató kezdeményezéseit a településen élő családok mindennapjainak megkönnyítését, érdemi támogatását, családbarát intézkedéseit helyezik előtérbe.

Hajdúnánás mindig is kereste annak lehetőségét, hogyan tudja segíteni a helyi fiatalok, családok lakhatását, letelepedését – mondta a település polgármestere. Szólláth Tibor kiemelte: a fecskeház program keretében egy 32 lakásból álló teljeskörűen felújított társasházba költözhettek be a fiatalok az elmúlt esztendő végén eddig 16 lakásba – idén pedig újabb 16 fiatal pár veheti birtokba új otthonát. Ők ezekben a társasházakban bérelhetnek lakást, majd egy előtakarékossági szerződést vállalva tovább léphetnének egy saját, vagy nagyobb otthonba.

Az előbbieken túl szintén nagy segítség fiataljaiknak a fecskeotthon, melynek keretében elsősorban a 30 év alatti fiatalokon segítünk, akik 17 db teljesen felújított, berendezett bérlakásba költözhetnek majd be. Számukra kedvezményes lakhatást és pénzügyi támogatást nyújtunk, valamint munkaerő-piaci elhelyezkedésüket is segítjük.

Mindezek mellett anyagi támogatást nyújtunk az év első szülött gyermekének, születési támogatásban részesülnek a családok, mindemellett közel 30 önkormányzati tulajdonú telket is értékesítünk - egy olyan csendes lakópark épülne, amelyen a hajdúsági hagyományokra jellemző lakóépületek adnák a városrész arculatát.

Ezen felül ettől az évtől kezdve újra lehetőség nyílik, hogy igénybe vegyék a fiatalok az első lakáshoz jutók támogatását, amely félmillió forint segítséget jelent építkezőknek, lakás vásárlóknak.

A Családbarát Önkormányzat Díjat Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke adta át Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármesterének.

Galéria