Családjaink érdekében: 62-re nő a bölcsődei férőhelyek száma Hajdúnánáson
hajdunanas.hu | 2019.Jul.19. 13:09

Tartanunk kell a lépést a gyermekszületések számával, ezért újabb 12 férőhelyes bölcsődét alakítunk ki az Attila utcán, ahol korszerű körülmények között nevelkedhetnek gyermekeink – jelentette be Szólláth Tibor polgármester. Hozzátette, ha ilyen ütemben növekednek a gyermek születések Hajdúnánáson és ezzel együtt indokolttá válik, új óvoda létrehozását is célul tűzzük ki.


Míg 2009-2010 között alig 130 gyerek született, addig mára nem ritkák azok az évek sem Hajdúnánáson, amikor közel 180 gyerek is születik a városban. Mindez köszönhető az elmúlt években történt fejlődéseknek. Településünkön kedvezőek a feltételek a gyerekvállaláshoz. „Nálunk sincs kolbászból a kerítés, csak szisztematikusan összerakjuk a családalapítás fogaskerekeit, úgymint: korszerű bölcsőde, óvodák, kiváló iskolák, gimnázium, szakközépiskola, megfelelő orvosi és védőnői ellátó rendszer, folyamatos egészségügyi szűrőprogramok. Jó hír a helyi lakosság számára, hogy hamarosan átadjuk a Gyermekegészségügyi Centrumot is".


Minden területen igyekszünk a családjainkat támogatni egészen a születéstől, a családalapításig: segítjük fiataljainkat a fecskelakás és a fecskeotthon programjainkkal, a fél millió forint támogatással az első lakáshoz jutáshoz vagy a közművesített telkek kedvezményes vásárlásával.


A jelenlegi 50 férőhelyes bölcsőde, már nem tudja kielégíteni a megnövekedett igényeket, így az új telephely kialakításával további 12 férőhely létrehozására nyílik lehetőségünk. A régi Attila úti óvoda felújításával, átalakításával végére érünk középületeink megújításának. Mára elmondhatjuk, elértük azt a célunkat, hogy szinte nincs olyan közintézmény Hajdúnánáson, amely ne újult volna meg az elmúlt időszakban – hangsúlyozta Szólláth Tibor.


A kisgyermekek melletti munkavállalás, valamint a családanyák munkahely megtartása vagy a munkába való visszatérést segíti elő a kormány a GYED Extra bevezetésével. Tudnunk kell alkalmazkodni a változásokhoz, a szülők által felmerült igényekhez. Így például, az a szülő, aki „idegenkedik” a több csoporttal működő Nikodémusz úti bölcsődétől és előnyben részesíti a kevesebb csoporttal működőt, választási lehetősége is lesz – emelte ki a polgármester.


Az új bölcsődében új, hiánypótló szolgáltatások is megjelennek: a magatartási vagy beilleszkedési zavarokkal küzdő gyermekek számára gyógytornász által előírt torna, mozgásfejlesztő gyakorlatok, az otthon is végezhető gyakorlatok elsajátítása, még több zenés-mozgásos gyakorlat, zenei nevelés beépítése, mozgásfejlesztő gyakorlatok.
Az Attila úti épület teljes külső-belső felújításon esik át, várhatóan 2020 szeptemberétől újra gyerekzsivalytól lesz hangos az épület.

Galéria