Élelmiszeripari gyár érkezhet Hajdúnánásra
hajdunanas.hu | 2019.Jun.14. 09:39

Az oktatásról, kutatásról, kínai diákok számának növeléséről, és gazdaságfejlesztésről kötött stratégiai együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem és a kínai érdekeltségű Morgan Star Group. Hajdúnánás és a Debreceni Egyetem közötti több éves stratégiai együttműködés eredményeként az oktatáson és a kutatáson túl hamarosan gazdaságfejlesztési eredményei is lehetnek.

A Kínai Népköztársaság egyik legjelentősebb befektetési vállalata Közép-Kelet-Európában és Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemmel kezdi meg átfogó együttműködését – jelentette be Szilvássy Zoltán rektor a Morgan Star Group Kft-vel kötött stratégiai együttműködési megállapodás szerdai ünnepélyes aláírásán.  

Az egyetemi vezető kifejtette: Kína európai gazdaságpolitikájának egy lényeges csapásiránya az Egy övezet, egy út program – melyet 21. századi selyemútnak is neveznek –, amelyben Magyarország aktív partnere Kínának, Debrecen pedig az európai főlogisztikai útvonal, a Via Carpatia és az Egy övezet, egy út metszéspontjában helyezkedik el.

Szilvássy Zoltán kiemelte, hogy a stratégiai megállapodás a kínai diákok számának növelése, diák- és oktatócserék megszervezése, közös tanterv és kutatási terv fejlesztése mellett a gazdaságfejlesztésre is kiterjed: élelmiszeripari beruházásokhoz, gyógyszergyártáshoz és fejlesztéshez, valamint repüléssel kapcsolatos széleskörű oktatási, műszaki informatikai fejlesztésekhez nyújt keretet.

Az egyetemen folyó gyógyszer- és élelmiszeripari fejlesztések gyártási együttműködést is eredményezhetnek - jegyezte meg Szilvássy Zoltán. Utóbbi kapcsán az MTI érdeklődésére elmondta: az együttműködés első konkrét formája egy tejporgyár felépítése lesz Hajdúnánáson. A leendő üzemben különleges minőségű, anyatejpótlónak és csecsemőtápszernek is alkalmas tejport fognak termelni, az első években kizárólag kínai piacra.

Steve Guo, a Morgan Star Group Kft. elnöke az ünnepélyes aláírást követően elmondta, hogy a Kína és Magyarország közötti tradicionális jó kapcsolat az elmúlt években jelentős eredményeket ért el: az európai országok közül Magyarország volt az első, amely aláírta Kínával a megállapodást az Egy övezet, egy út kezdeményezéshez.

- A fejlesztési irányok között a fejlett technológiai ipar mellett a kulturális és művészeti tevékenységek, valamint a technológiai továbbképzések, a nemzetközi tudományos és tehetséggondozó programok, illetve a tanárképzések is helyet kaptak. Utóbbiban jelentős tapasztalatokkal rendelkezik Magyarország. A Debreceni Egyetem az ország egyik legkiválóbb felsőoktatási intézményeként mindig is az élen járt a külföldi, így a kínai hallgatók oktatásában (Ma már mintegy 350-en tanulnak itt, ami tíz év alatt hétszeres növekedés és jelentősen közreműködött az Egy övezet, egy út kezdeményezéshez kapcsolódó tárgyalásokban. A most aláírt megállapodás mindkét fél számára jelentős eredményeket ígér, s új időszámítást hozhat a kínai-magyar kapcsolatokban – fogalmazott Steve Guo.

Hozzátette: kínai részről elsőként az 1866-ban alapított, az újkori kínai történelem első európai szintű felsőoktatási intézménye, a Fuzhoui Hajózási és Közlekedési Főiskola kapcsolódik BE az együttműködésbe. Egy alapítványt is létrehoznak az egyetemen, amely segítséget nyújt az együttműködés céljainak eléréséhez. Végezetül Steve Guo köszönetet mondott az együttműködésben vállalt szerepéért Szilvássy Zoltán rektornak, Bács Zoltán kancellárnak és Balogh Lászlónak.

unideb.hu/mti

Galéria