Emlékfutás a hősi katonák tiszteletére
hajdunanas.hu | 2019.Jun.03. 09:51

179 kilométer megtétele után érkezett a Hősök Emlékfutás váltója Hajdúnánásra május 29-én, szerda délután. A katonákhoz az utolsó szakaszban sok diák is csatlakozott.

Az „Emlékfutás a Hősökért, Tavaszi Toborzó Hadjárat” szervezőinek egyik fő célja volt, hogy az iskolák diákjai, az intézmények, hivatalok, munkahelyi közösségek, különböző egyesületek tagjai, a település sportkedvelő lakosai minél nagyobb számban vegyenek részt a megemlékezéseken. Fussanak együtt a katonákkal, valamint egy színvonalas és tartalmas toborzó rendezvényen keresztül legyen lehetőségük megismerni a Magyar Honvédséget.

Miután a futók elfoglalták helyeiket Nagy Zoltán, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka köszöntötte a megjelenteket, aki szólt az emlékfutás céljáról és fontosságáról.

A parancsnok gondolatait követően átadta Buczkó József múzeum igazgatónak azt az emlékplakettet, amelyet a rendezvénysorozat előkészítésében, színvonalas megrendezésében való közreműködésért és támogatásért vehetett át Hajdúnánás Város Önkormányzata nevében. Az ünnepi pillanatokat követően Osváth Eszter: Katonák mennek című versét hallhatták a megjelentek Mártonné Bródi Csilla előadásában.

Buczkó József múzeum igazgató ünnepi beszédének elején felidézte azokat a súlyos számokat, amelyek őrzik a háborúk lelki lenyomatait. Felidézte, hogy a világháborúban elesettek emlékét nem csak könnyekben, a lelkekben, hanem már 1927-től tapintható, műemlék formájában is őrizzük.

A köszöntő után a jelenlévők elhelyezték a Hősök Emlékműve talapzatánál az emlékezés virágait. A megemlékezést követő toborzón, elsőként a Debrecen Helyőrségi Zenekar Fúvószenekara lépett a színpadra. A katonai térzene mellett a fiatalok a mai honvédek életével, fegyverzetével ismerkedhettek meg.

A délután folyamán fellépett a Nána Táncstúdió. Láthatott a közönség korabeli fegyverzetben gyalogos párviadalt a Debreceni Történelmi Korok Hagyományörző Egyesület közreműködésében. Katona dalokat hallhatott a közönség a Szalmakalap Citeraegyüttes jóvoltából. Emellett néptánc is színesítette a rendezvénysorozatot az Aranyalma Néptánccsoport előadásában. A futók másnap reggel hagyták el Hajdúnánást, tovább folytatva útjukat a Tavaszi Toborzó Hadjárat utolsó állomása Debrecen felé.

Galéria