„Ha összefogunk egy az utunk"
hajdunanas.hu | 2019.Jul.18. 15:18

Hagyományos hozzátartozói találkozóját tartotta a Hajdúsági Szociális Szolgáltató Központ Hajdúnánási Humán Szolgáltató Otthona június 25-én délután Kéky Lajos Városi Művelődési Központ színháztermében. Az otthon ellátottjai és dolgozói ezúttal is különféle zenés-táncos produkciókkal, versekkel, színdarabbal készültek a találkozóra.

Nem szokványos kulturális rendezvény zajlott június 25-én a művelődési központ színháztermében. Ezen a délutánon került sor ugyanis a Hajdúsági Szociális Szolgáltató Központ Hajdúnánási Humán Szolgáltató Otthona ellátottjainak és dolgozóinak gálaműsorára, amely egyben a hagyományos hozzátartozói találkozó is volt.

Ezeket a találkozókat évente megszervezik intézményen belül, és két évente pedig - kilépve a Magyar utcai telephely falai közül - a város lakói előtt is megmutatkoznak. Megmutatják őszinte, felnőtt testbe zárt gyermeki mivoltukat, akik tiszta szívvel tudnak örülni minden apró dolognak, és őszinte fájdalommal nyilvánulnak meg, ha bántás éri őket. Ezt jelképezte az a nagyívű színpadi tabló is, amellyel indították az idei találkozót, ahol együtt állt és énekelt ellátott és dolgozó, a szeretet, az összetartozás jegyében.

Dr. Dohány László a Hajdúsági Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetője köszöntőjében szólt a találkozók és a kulturális gála fontosságáról, jelentőségéről a gondozottak, ellátottak életében. Mint mondta, nekik ez egy nagy ajándék; a színpadon való megjelenés, a közönség, a tapsok hosszú hónapokra érzelmi muníciót adnak ezeknek az embereknek, egészen egyszerűen szebbé, jobbá teszi hétköznapjaikat, javítja életminőségüket.

A nagy szeretettel, gondossággal összeállított programban sokféle módon mutatkozhattak meg az ellátottak gondozóik, felkészítőik segítségével. Igen kreatív és ötletes volt pl. a Nagy utazás című táncjátékuk, amely teljesítőképességre szabottan került színpadra. De hasonló módon sok-sok felkészülési időt igényelt a színjátszó csoport legújabb produkciójának, a Hans Sachs: A csikóval vemhes paraszt komédiájának zanzásított változatának színrevitele is. A színjátszók egyébként már több országos megmérettetésen vettek részt és szép eredményeket értek el. A színes, sokféle produkciót együtt választják ki a felkészítők az ellátottakkal. Azután következik a nagy munka, hiszen sok esetben hosszú hónapok munkája, míg egy-egy szöveg, egy-egy mozdulatsor bevésődik – mondta Fercsák Andrásné terápiás munkatárs, aki nagyon sok műsor betanításában vesz, vett rész.

Több vendégelőadó is színesítette a műsort; így a Balmazújvárosi Humán Szolgáltató Otthon Wyvaras Dance Group társastánc formációjának meglepően újszerű bécsi keringője, vagy Dósa Tamás, aki trombitajátékával szórakoztatta a közönséget.

A kulturális programok összeállításában nagy segítség az a műhelymunka sorozat is, amelyet a Hajdúsági Szociális Szolgáltató Központ szervezett ebben az évben a Speciális Művészeti Műhely bevonásával. Ezek a szakmai műhelymunka napok számtalan jó gyakorlatot, módszert ismertetnek meg a terápiás munkatársakkal, akik aztán saját gyakorlatukban tudják ezeket alkalmazni, így még jobbá, élvezhetőbbé tudnak tenni egy-egy produkciót.

A Hajdúsági Szociális Szolgáltató Központ Hajdúnánási Humán Szolgáltató Otthonának idei hozzátartozói találkozóját a szintén vendég fellépő Slágerexpressz csapatának műsora zárta, akik végül egy közös éneklésre hívták fel a színpadra a gála műsor szereplőit.

A jól sikerült, jó hangulatú délután is igazolta azt, hogy időnként igenis ki kell lépni a jól megszokott falak közül, szükséges a folytatás. A program zárásaként Dr. Dohány László külön köszönetét fejezte a támogatóknak,- akik nem kevesen voltak – hiszen felajánlásaik nélkül nem jöhetett volna létre ez az idei kulturális gálaműsor és hozzátartozó találkozó. Köszönet érte mindenkinek!

(erzsé)

Galéria