Hatodik Hajdúk Világtalálkozója
hajdunanas.hu | 2019.Aug.16. 13:15

Idén már hatodik alkalommal várta Hajdúnánás „ történelmi időutazásra” mindazokat, akiket érdekel az „életre kelt történelem”, Bocskai István és kora, azaz a 16-17. századi Magyarország korántsem békés időszaka. Az a kor, amikor két nagyhatalom bordaroppantó szorításában próbált a maroknyi magyarság megmaradni. Az a kor, amikor a császári hűségben nevelkedett Bocskai hadai élére állt, és hűséges hajdúi segítségével kivívta hazánk egyetlen győztes szabadságharcát. Ezt a kort idézi meg immár hatodik éve augusztus első hétvégéjén a Hajdúk Világtalálkozója, számtalan szórakoztató kísérőprogrammal.

A VI. Hajdúk Világtalálkozója ezúttal ismét három napon át tartott, augusztus másodika és negyedike között, amely a már hagyományosnak mondható történész konferenciával vette kezdetét. Ezeken a konferenciákon mindig izgalmas témák sorjáznak, ám ezúttal még inkább érdekesebbek, fontosabbak voltak, hiszen az előadások nagy többségében városunk múltjának egy-egy szeletkéjével foglalkoztak, tekintettel arra, hogy jövőre megszülethet Hajdúnánás harmadik monográfiája.

A háromnapos sokadalom számtalan eseménye a fürdő és területére koncentrálódott, de a város főtere sem maradt látványosság nélkül, hiszen pénteken este csatazajtól volt hangos a Köztársaság tér és környéke. Osztrák császári és török csapatok vívtak látványos küzdelmet a hajdú telep és lakóival, számtalan ágyú – és puskalövés közepette. Hitelesen megelevenedett az az idő, amikor még valóban létkérdés volt, meg tud-e maradni a magyarság a török és az osztrák hatalom ellenében. Ezt a hangulatot, életérzést keltette életre Kátai Zoltán Magyar Örökség-díjas históriás énekmondó, „aki a Hazáért Győztes” Bocskait és korát idézte meg műsorával.

A nagyszabású program szombaton teljesedett ki. Ekkor már a fürdő fesztivál területén, a csónakázó tó partán lévő „pákász tanya és környékén” vívták élet-halál harcukat több alkalommal is a hajdúk, a kétfejű sasos és a félholdas zászlók alatt támadókkal szemben. A látványos csatajelenetek mellett az érdeklődők betekintést nyerhettek a hagyományőrző tábor szigorú, a katonai hagyományokhoz mindenben hű életébe.

Nagy sikert aratott a messzeföldön híres Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület lovasbemutatója is.

De nem maradhatott ki ebből a programból városunk többszörös harci- táv-és céllövő íjász világrekordere, Mónus József sem, aki méltó produkciókkal kápráztatta el a közönséget. A haza, a nemzet, a zászló becsületéért harcoló Farkas éppen e nemes missziója elismeréseképpen augusztus 4-én Szatmárnémetiben vehetett át Bocskai-díjat.

A találkozóra ezúttal is több környékbeli település önkormányzata érkezett Nánásra, bemutatva mindazokat a helyi értékeket, amelyeket a települések Start közmunka programja keretében állítanak elő.  Ezeket a termékeket kivétel nélkül helyi alapanyagokból, helyi tradíciók alapján, helyi emberek kétkezi munkája teremti meg.

 

Akik pedig megéheztek a nézelődés közepette, azok csillapíthatták éhüket, szomjukat a Gasztroplaccon, ahol a települések sátrainál hagyományos ételekkel várták a vendégeket. Kiemelt meghívott ezen a rendezvényen Csopak község csapata, akik a Városok Falvak Szövetsége tagjaként kerültek Hajdúnánásra és különféle, kovásszal készített balatoni lángost kínáltak a látogatóknak. Az ízletes falatok mellé természetesen inni valót találhatott a szomjas látogató, pl. az Első Mádi Borház standjánál. S ha már jókat ettünk, ittunk hangulatunkat fokozhatta a Nánási Népdal Nóta és Tánckedvelők Egyesület, illetve a Lente Lajos Magyarnóta Egyesület műsora a nagyszínpadon.

Rendszeres résztvevői a Hajdúk Világtalálkozójának a helyi és környékbeli kézművesek is. A Nánási Portéka védjegy használói mellett gyöngyfűző, fafaragó, keramikus, nemezelő népi iparművészek kínálták portékáikat.

A sok-sok látnivaló mellett tömegeket vonzottak a délutáni, esti koncertek. Ezek közül csak néhány: pénteken este az Ismerős Arcok koncertezett igen nagy sikerrel a szűnni nem akaró eső ellenére. Szombaton az Animal Cannibals, Varga Miklós, valamint Dánielfy Gergő és az Utazók koncertje zárta. A háromnapos nagy rendezvény méltó megkoronázása volt a Csík zenekar vasárnap esti koncertje, akiket látni, hallgatni hetedhét határból is érkeztek rajongók.

Mindezek tükrében elmondhatjuk a rendező, szervező Hajdúnánás Város Önkormányzata és a Nánás Pro Cultura nevében: ez jó mulatság, férfimunka volt. Találkozzunk jövőre a VII. Hajdúk Világtalálkozóján. (-r.zs.-)

Galéria