Indul az újabb fejlesztési hullám Hajdúnánáson...
hajdunanas.hu | 2019.Oct.10. 09:58
Játszótér a Gyermekegészségügyi Centrumban, a ligetben futókör-kondipark, új játékok az óvodákban, út és járdafelújítások, Tedejen kondi és-játszópark, a helyi televízió teljes eszközfejlesztése – csak néhány azokból a közösségi fejlesztésekből, amelyek a következő időszakban valósulnak meg.

Közel 400 millió forint pályázati pénz érkezett a városba az elmúlt időszakban.  Hajdúnánási civil szervezetek, vállalkozások, intézmények pályázhattak a helyi identitást, hátrányos helyzetű közösségek, társadalmi összetartást és a helyi közösségeket erősítő programok, tevékenységek megvalósítására.

A 2014-2020-as fejlesztési időszak egyik új eszköze a közösség vezérelt helyi fejlesztés (CLLD), melynek keretében közel 250 millió forintból megújulhatnak a közösségi terek, új ifjúsági, művészeti, kulturális és szabadidős programok indulhatnak.

A program részeként megújul többek között a művelődési központ hang-, fény-és színpadtechnikája, szociális helyiségei, a Hajdúnánási Televízió teljes eszközállománya, játszótér épül a Gyermekegészségügyi Centrumban, a ligetben futókör, skatepálya elemek, új játszóelemek lesznek az óvodákban, Tedejen a Közösségi Ház tornatermét közösségi térré alakítják, a Termál-tó területét felújítják a kajak-kenu sport fejlődéséért, a város több pontján parkosítanak és zöldterületeket is kialakítanak. A fejlesztések mellett sok-sok közösségi program is színesíteni fogja a mindennapokat.

A másik nagy pályázati program az EFOP, mely 9 konzorciumi tag összefogásával valósul meg. Hajdúnánás közel 130 millió forint támogatást kapott. A program kiemelt célja a közösségek kialakítása, építése, egymáshoz közelebb hozása, új közösségi terek létrehozásával, bővítésével. A programnak köszönhetően még jobban megismerhetővé válik a város emberi, szellemi, tárgyi, környezeti értékei.

A programban többek között szerepel Tedejen kondi és-játszópark kialakítása, a Ligetben kondipark, padok, tűzrakóhely építése, szünidei gyerekprogramok szervezése, egészséges életmód jegyében úszó, túra és jóga életmód klubok létrehozása, Tedejen és a Ligetben faültetés, közösségi programok szervezése, prevenciós programok, hátrányos helyzetű csoportok, emberek támogatása képzések keretében valósulnak meg.

A következő évek fontos feladatai között szerepelnek a leromlott állapotú utak, járdák, árkok és a közvilágítás további felújítása.

Az elmúlt időszakban közel 6000 méter járda és út újult meg az elmúlt években a város bel és külterületein. Közel 3,5 kilométernyi kerékpárutat alakítottunk ki, megújult az Ady Endre körút több mint 1 kilométernyi szakasza, a Magyar utca közel 2 kilométer hosszan, a Balmazújvárosi út 12 kilométeres szakasza – a munkák folytatódnak. Mintegy 40 millió forintból további 1400 méter hosszan utak, járdák, parkolók újulnak meg. 
Galéria