Karnyújtásnyira az „Oscar-díjtól"
hajdunanas.hu | 2019.Oct.03. 13:01

A magyar származású filmesek emlékét ápoló Magyar Hollywood Tanács második alkalommal rendezte meg országos vetélkedőjét. Szeptember 20-án Miskolcon, a Cinefest Nemzetközi Filmfesztivál keretében zajlott a döntő, amelyre az előző tanév tizennyolc helyi selejtezője után juthattak el a csapatok.

Amint azt Bokor Balázs, a szervezet elnöke elmondta, az általános és középiskolások számára kiírt versenyre elsősorban olyan településekről neveztek a fiatalok, amelyekhez köthető valamelyik hollywoodi magyar filmes életútja. Így például Adolph Zukor producer szülőhelye, Ricse, a Korda testvérek bölcsője, Túrkeve, vagy a Tony Curtis szüleihez kötődő Mátészalka is diákcsapattal érkezett a helyszínre. A Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnáziumot a 10. B osztályból szerveződött trió, Huszti Veronika, Kecskés Zsófia és Dósa Tamás képviselte. Felkészülésüket tanáruk, e sorok írója segítette. A döntőben többször is szó esett a Hajdúnánásról elszármazott, később nemzetközi karriert befutó színészről, Meinhart Maurról, aki augusztusban kapott emléktáblát szülővárosában.

                A feladatokat összeállító filmtörténész, Hubai Gergely szolgált néhány kuriózummal és meglepetéssel is. A csapatoknak hol a lexikális tudásukról, hol a kreativitásukról kellett tanúbizonyságot adniuk a hét feladat megoldásakor. Totó, igaz/hamis állítások, activity, szókereső is szerepelt a repertoárban, de az egyik legnehezebbnek tíz vadállat filmzenei motívumának beazonosítása bizonyult A dzsungel könyve 1942-es változatából. Örömmel láthattuk, hogy a diákok nemcsak a legfrissebb mozisikereket ismerik, hanem a klasszikus filmalkotások terén is felkészültek.

                A stílszerűen egy moziteremben megtartott versenyt a miskolci csapat nyerte, a nánásiak lettek a másodikok, míg a mátészalkaiak végeztek a harmadik helyen. A dobogósok között csak néhány pontnyi volt a különbség. A fiatalok az oklevél mellé könyvet és DVD-t kaptak jutalmul, a győztesek pedig az Oscar-díj egy ügyes utánzatát vihették haza. A díjkiosztót közös ebéd zárta, a csapatok tagjai pedig a tévékamerák előtt foglalták szavakba élményeiket.

Vékony Gábor

Galéria