Kirándulás a „Bűvösvölgybe"
hajdunanas.hu | 2018.Mar.12. 14:23

Mire is van szükség egy jó kis túrázáshoz? Természetesen elszántságra, jól kiválasztott útvonalra, megfelelő öltözetre, elegendő enni-innivalóra, hátizsákra, kényelmes túracipőre és nem utolsó sorban napsütésre. Hasonlóképpen gondolkodtak a Református Általános Iskola 6-7. osztályos diákjai is, akik elhatározták, hogy részt vesznek a bűvösvölgyi kiránduláson, azzal a különbséggel, hogy ők a túracipőt váltócipőre (benti cipő), a napsütést, pedig reflektorfényre cserélték, hiszen nem a természetben túráztak, hanem Debrecenbe utaztak a „BŰVÖSVÖLGY MÉDIAÉRTÉS-OKTATÓKÖZPONTBA”, mely a médiatudatosságra nevelés egyik kiváló terepe.

Miután megérkezett a csapat a Hatvan u. 43 szám alá, egy modern épület tárult a szemük elé. Rövid, udvarias fogadás és tájékoztatás után meg is kezdődtek a Bűvösvölgy élményközpontú foglalkozásai, ahol a diákok megismerkedhettek a média világával, és elsajátíthatták a tudatos médiahasználat alapjait. A Református Általános Iskola 30 diákja 4 csoportra osztva vett részt a négyszer egy órás foglalkozásokon. Tették mindezt nagy lelkesedéssel, aktív részvétellel. Egy kis elméleti bevezető után filmet forgattak, ahol ők maguk voltak a főszereplők. Mindenki nagy örömmel, beleéléssel formálta meg a rá osztott szerepet. Ők találták ki a történeteket, szereplőket, magát a forgatókönyvet. Nagy izgalommal játszottak a stúdióban az őket pásztázó kamerák, reflektorok előtt. Miután visszanézték a produktumokat óriási élmény és öröm látszódott a szemükben.

Rádió stúdióban is szerepeltek, ahol konkrét feladatokon keresztül beszélgetős műsort szerkesztettek, játékkal, zenével, hírekkel, időjárás-jelentéssel kiegészítve. Kíváncsian és érdeklődően használták a mikrofonokat, számítógépeket, technikai eszközöket a stúdióban.

Megismerkedtek a reklámkészítés fortélyaival is. Szó volt a reklámok szerepéről, veszélyéről, emberekre gyakorolt hatásairól. Ezután saját maguk készítettek reklámot, nem kis fejtörést okozva ezzel nekik. A végeredmény viszont mindenkit kárpótolt. Beleélés, móka, kacagás, jókedv... Szerkesztettek emellett újságokat, használtak tableteket, s beszélgettek az internethasználat veszélyeiről is. Mindezt tették egy új, modern, technikailag jól felszerelt épületben, felkészült médiaoktatókkal együtt.

Manapság a média óriási hatást gyakorol nem csak a gyerekekre, de a felnőttekre is egyaránt.   Ebbe a világba nyerhettek betekintést a Refisek, akik elmondhatják most már magukról, hogy tudatosabban nézik ezek után a filmeket, hallgatják a rádiót, használják az internetet, olvasnak újságokat. Csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a rendhagyó kirándulást a „BŰVÖSVÖLGY”-be!

Farkas Ferenc

Galéria