Mesternégyes kajakkal
hajdunanas.hu | 2018.Nov.16. 09:37

A 15 éves Máró Anna idén ült először négyes hajóba, s nyomban ezüstérmet nyert társaival az ifjúsági Európa-bajnokságon. Kisvártatva az ORV-n szerzett négy számban négy érmet. A tiszaújvárosi színekben versenyző fiatal repülőrajttal kezdte a nemzetközi szereplést.

A hajdúnánási Máró Anna élete első nemzetközi viadalaként készült a szeptemberi Olimpiai Reménységek Versenyére. A sors azonban közbeszólt, és a 15 esztendős kajakos már július elsején átesett a tűzkeresztségen – nem is akárhogyan. A Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesület fiatalja a leány K−4-es egység tagjaként ezüstérmet nyert az ifjúsági Európa-bajnokságon Olaszországban. Pedig már a hajóba kerülése is felért egy kisebb kalanddal.

„A tavaszi válogató versenyeket megelőzően soha nem ültem még négyesben, úgyhogy az idei év számomra jó sok meglepetést tartogatott – emlékezett vissza Máró Anna, amikor ifi Eb-s bemutatkozásáról kérdeztük. – Hosszú időn keresztül teszteltük az egységeket, szinte mindenhol kipróbálhattam magamat, ami nagyon nagy élmény volt. Egyrészt meg kell találni az összhangot a társainkkal, másrészt a technika is más, mint amikor egyedül vágok neki a víznek.”
Máró Anna a korosztályos Európa-bajnokságon ezüstéremmel mutatkozott be a leány kajaknégyes tagjaként

Máró Anna a korosztályos Európa-bajnokságon ezüstéremmel mutatkozott be a leány kajaknégyes tagjaként

A sportággal 9 éves korában, Hajdúnánáson megismerkedő fiatal két évvel ezelőtt igazolt Tiszaújvárosba, ahol jelenleg Betlenfalvi István az edzője. A szakember maga is meglepődött a gyorsaságon, ahogy Anna beilleszkedett a négyesbe:

„Az első két alkalommal persze látszott, hogy idegen számára a helyzet, de azután olyan gyorsan megoldotta a problémát, hogy magam sem akartam hinni a szememnek. Az egység összerakásáért a válogatottnál Kőbán Rita felelt, s az általa kérteket szinte hiba nélkül hajtotta végre. Annával egyébként is hihetetlenül jól lehet dolgozni, hatalmas a munkabírása, nagy kedvvel végzi az edzéseket, amelyekre fizikálisan is tökéletesen alkalmas. Nemrégiben nézegettem a májusi képeit, hihetetlen milyen sokat erősödött fél év alatt. Pedig csak vízi munka volt benne, a kemény alapozás most kezdődik. Nekem Takács Tamara ugrik be az alkatáról, igazi sportdíva. Ehhez adódik a szép technikája, ami nélkül a csapathajóba be sem kerülhetett volna.”

Idén a szövetség úgy döntött, a lehető legtöbb utánpótláskorú versenyzőnek adja meg a nemzetközi szereplés lehetőségét. Az egységeket is azért kellett hosszasan próbálgatni, hogy az Eb-re és a vb-re egyaránt ütőképes négyest lehessen kiállítani. Anna számára azonban ez a kalandon túl sok utazást és iskolai hiányzást is jelentett. A tanárok pedig nem mindig értették, mire jó a végeláthatatlan válogatók sora.

„Volt, hogy csak egy-két nappal korábban derült ki, hogy mennem kell, ezért az idei év minden korábbinál nehezebb volt, de egy percig sem bánom. Lelkileg megerősödtem, tapasztalatokat szereztem, az eredményeim meg további munkára sarkallnak. Számomra Kozák Danuta kitartása és szorgalma a példa” – jelentette ki a fiatal kajakos, aki nem szeret hosszútávú célokról beszélni, mindig az éppen előtte álló feladatokra készül.

A meglepetés Eb-t még nagyobb meglepetés követte. A szeptemberi ORV-n elsőéves serdülőként állt rajthoz, s ahol elindult, ott a dobogónál nem is adta alább: ő volt az egyetlen leány kajakos, aki minden távon szerzett érmet. A legszebben csillogót, az aranyat ráadásul a „királyszámban”, vagyis a kajak egyesek 500 méteres döntőjében gyűjtötte be.

„Valójában ezer méteren számítottunk a legjobb eredményre – mesélt az ORV-ről Bardóczi Krisztián, a tiszaújvárosi egyesület alapítója és elnökségi tagja, aki a kezdetek óta ismeri Annát. Hajdúnánáson Varga Lajos mellett ő tartotta azokat az edzéseket, amelyeken a kislány megismerkedett a sportággal, majd az ő hívó szavára költözött Tiszaújvárosba, amikor nyilvánvalóvá vált, eredeti egyesületében fejlődéséhez már nem adottak a feltételek. A fiatal kajakos sportága miatt nemcsak várost, de iskolát is váltott, és kollégiumba költözött. A hétvégi edzések idején Bardócziéknál lakik, a szakember ugyanis ígéretet tett a szülőknek: nemcsak a vízen, de a hétköznapi életben is segíteni és támogatni fogja kislányukat. Anna idei eredményei azt bizonyítják, ez a sok áldozat nem volt hiábavaló. – Az első napon kicsit izgult a verseny miatt, ezért lett második. Később egyik szám jött a másik után, nem maradt ideje az idegeskedésre. Márpedig ha Anna fejben ott van, akkor bármelyik távon képes kiemelkedő eredményre. Az ötszázas futam után én magam sem tudtam mi történt, alig akartam elhinni, amikor kollégám, Betlenfalvi István ujjongva kiabálta: nyertünk! Anna olyan jó időt ment, hogy a két idősebb korosztályban sem talált volna legyőzőre. Tudom, elfogult vagyok vele, de ő az a fajta tehetség, akiben a szorgalom és profizmus is maradéktalanul megvan. Arról már nem is beszélve, micsoda alkata van.”

Bardóczi Krisztián és Betlenfalvi István szerint Anna további fejlődésének egyetlen kulcsa: kellő önbizalmat szerezni. Amikor valóban elhiszi majd, hogy mindenre képes, akkor fog csak igazán nagy meglepetéseket szerezni.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu

Galéria