Mi lesz a Gyermekegészségügyi Centrum neve?
hajdunanas.hu | 2019.Aug.13. 08:26

Hamarosan átadására kerül Hajdúnánáson a Gyermekegészségügyi Centrum, amely XXI. századi infrastruktúrájával teljes mértékben megfelel majd a modern kor kihívásainak és új távlatokat nyit meg a helyi gyermekorvosi ellátás terén. Az átadó ünnepséggel együtt közeleg az időpontja az épület névadásának is. Több ötlet érkezett a lakosság részéről, melyeket a Facebookon szavazásra is bocsájtott a város, íme az első öt, lakosság körében legnépszerűbb javaslat:

Dr. Dajka Ida – a szavazatok 49% -át,

Dr. Jakab Mátyás – a szavazatok 23%- át,

Mesefigura/meseépület – a szavazatok 21%- át,

Tulipán – a szavazatok 4%- át,

Csohány Jenő – a szavazatok 3%- át kapta.

Csohány Jenő gyógyszerész 1944-ben hunyt el, nagyértékű, 100 éves kúriáját a hozzátartozó telekkel Hajdúnánás városára hagyta azzal a megkötéssel, hogy abban kórházat kell létesíteni. A közegészségügyért folytatott tevékenysége, nemes tette méltán sarkalt arra többeket, hogy a Gyermekegészségügyi Centrum névadó személyeként javasolják.

Dr. Jakab Mátyás gyermekorvos a hajdúnánási gyermekegészségügyi alapellátás kiemelkedő egyénisége volt évtizedeken keresztül. A városi közösség meghatározó tagjaként számos elismerésben, így többek között Kabay János Közegészségügyi Díjban is részesült. Nem véletlen, hogy a hajdúnánási lakosság jelentős része Dr. Jakab Mátyás nevével fémjelezné a Gyermekegészségügyi Centrumot.

A lakosság részéről azonban egyértelmű az elköteleződés Dr. Dajka Ida mellett, de a centrum nevéről Hajdúnánás Város Önkormányzatának Képviselő Testülete dönt majd.

Dr. Dajka Ida, mindenki kedves „Ida nénije” 66 éves korában, 2010-ben hunyt el. Neve egybeforrt Hajdúnánáson a gyermekorvoslással, gyermekgyógyítással, melyért számos elismerésben, többek között Kabay János Közegészségügyi Díjban is részesült. Szinte nincs olyan hajdúnánási születésű fiatal-középkorú és idősebb lakos, aki ne ismerte volna őt, aki ne hallott volna róla. Varázslatos személyiségével minden gyermeket és szülőt elbűvölt, a síró kicsiket megnyugtatta, de a nagyobbak egészségügyi problémáit is odaadással kezelte. Dr. Dajka Ida egy olyan újító szellemű orvos volt, aki egy személyben volt anya és orvos, akitől nem féltek a gyermekek, sőt szeretettek hozzá járni, mert az ellátáson túl mindig kaptunk tőle valamit; egy jó szót, odafigyelést, kedvességet és természetesen apró ajándékokat is. Munkásságának méltó emléket állítana, ha a Gyermekegészségügyi Centrum az ő nevét viselné.

Galéria