Mit tegyünk, hogy a kedvencünknek kutya baja se legyen a nagy nyári kánikulában?
hajdunanas.hu | 2019.Jul.18. 15:11

Örömünkre itt a nyár, és ez egyet jelenthet a szabadtéri családi programokkal, a hosszú sétákkal vagy esti sütögetéssel. A boldog együtt töltött időn kívül viszont a nyáron egyszerre több dologra is oda kell figyelniük az állattartóknak, hiszen a meleg időjárás hatására komoly szezonális kockázatokkal kell szembenéznie kedvenceinknek.

Mik is pontosan ezek és hogyan védekezhetünk ellenük?

Nyári melegben állatainkra is fokozott veszélyt jelent az erős napsütés. A szabadban tartott állatnak menedéket kell találnia a tűző napsugarak, eső elől. Legjobb egy nagy árnyékot adó fa. Ha a kertünkben ilyen nincs, akkor legyen lehetősége a kutyának bemenni egy hűvös garázsba, terasz alá, de legalább egy árnyékos helyen álló kutyaólba. Naponta többször locsoljuk fel a kutyánknak az árnyékos fekhelyét, hogy hűtsük.

Soha ne hagyjuk a kutyát a bezárt autóban. A hőmérséklet pár percen belül nagyon megemelkedik, és a kutyus belehalhat a hőgutába! Ha felelőtlenek voltunk, és bekövetkezett a baj, kutyánk hőgutát kapott, csavarjuk be nedves törülközőbe, lepedőbe, nagyobbaknak legalább a hasát hűtsük vele, és óvatosan vizes kézzel simogatva hűtsük, és azonnal vigyük állatorvoshoz.

Fontos a hidratáció is! Nem elég az, ha a tálja teli van vízzel. Jó, ha a kedvenc játszóhelyére is teszünk innivalót. Ha kirándulni, vagy hosszabb sétára indulunk, ne felejtsünk el külön palack vizet és itatótálat is magunkkal vinni!

Ajánljuk továbbá, hogy kedvencüket ne a hőségben sétáltassák. A séta időpontja kora reggelre vagy késő estére essen, mert a forró aszfalt súlyosan megégeti a talpait a kutyusoknak.

Figyeljünk az etetésre is! Mindig azonnal dobjuk ki a megmaradt ételt, ami a kutya táljában maradt. A melegben hamar elszaporodnak a bacilusok, ezért nyáron ne tartogassuk az ételt, és ha már egyszer kitettük, ne rakjuk vissza a hűtőbe! Nyáron egyszerre csak kisebb adag ételt adjunk kedvencünknek, hogy ne maradjon semmi a tálkájában.

Végül, de nem utolsó sorban figyeljünk oda a nyári bőrproblémákra. A kutyák egyik nagy ellensége a toklász, ami megtapad a hosszabb szőrű kutyák bundáján, és mint egy horog, csak befelé tud haladni. A bőrt átfúrva súlyos gyulladást okozhat, a szövetek közt vándorlásra képes. Az is érdemes tudni, hogy a nyári szezonban a kutyák valóságos mágnesként vonzzák a bolhákat, kullancsokat és más parazitákat. Fésüljük ki rendszeresen, és ellenőrizzük kedvencünk bundáját. Abban az esetben, ha bőrén irritáció jeleit észleljük, forduljunk mielőbb állatorvoshoz.

Galéria