Őrzik és továbbadják a szüreti hagyományokat
hajdunanas.hu | 2018.Sep.18. 10:45

Az immár 20. alkalommal megrendezésre került Szüreti Sokadalom szeptember 15-i programjai sok embert vonzottak település szerte, hiszen sokan voltak kíváncsiak az ilyenkor megszokott díszes szekerekre- a rajtuk ülőkre, a csergetőkre, a mézédes mustra és a kulturális műsorokra egyaránt.

 

Az 1998 óta minden évben megrendezésre kerülő Szüreti Sokadalom legfőbb célja a néphagyomány ápolása, a népi kultúránk őrzése – emelte ki Szólláth Tibor. Hajdúnánás polgármestere kiemelte: ma már nem számít népi ünnepélynek, mint a régmúlt időkben, azonban a kor hangulatát, tradícióit a rendezvény megszervezésével újra feleleveníthetjük, s bemutathatjuk a felnövekvő generációk számára.

   A színes program kavalkád az egyik leglátványosabb programelemmel a hagyományos szüreti felvonulással vette kezdetét a főtéren: a díszbe öltözött szekeresek, lovas felvonulók a nagyobb forgalmú utakon is megmutatták magukat a nézelődők számára. A szüretelőkhöz csatlakoztak az Aranyalma és a Kis Aranyalma néptánc csoport tagjai is.   

A délutáni programok a város főterén folytatódtak, ahol fellépett többek között a Happy Gitár, a Slágerexpressz, a Vidám Asszonyok és a Bélák és a Lente Lajos Magyar Nóta Egyesület.

A színpadi programok mellett sor került mustpréselésre, majd a vállalkozó kedvű résztvevők csergető versenyen mérhették össze tudásukat, ahol kiderült, ki bánik legjobban a karikással.

Este a fiatal közönség felidézhette a régi világ hangulatát, az idősebbeknek pedig visszahozta a fiatalságát Zalatnay Sarolta műsora, melyen régi nagy slágereket hallhatták az érdeklődők némi humorral fűszerezve.

Az idei szüreti mulatság a Művelődési Központ színháztermében zárult a hajnalig tartó szüreti bállal.

Galéria