Óvodások figyelmét hívták fel a mezőgazdaság sokszínűségére
hajdunanas.hu | 2018.Aug.02. 08:27

Az egészséges táplálkozásról szóló játékos fórumon vettek részt az óvodások a Kendereskertben a minap. Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökségi szóvivője, a Zala megyei szervezet elnöke tartott a gyerekeknek ismeretterjesztő és játékos előadást. A rendezvénysorozat az egészségtudatos táplálkozást, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítését is célozta. A nánási esemény a NAK „Itthonról Otthonra” elnevezésű tájékoztató fórumsorozatának egyik állomása.

Süle Katalinnak, a NAK elnökségi szóvivőjének és Szólláth Tibornak, a NAK hajdú-bihari szervezetének elnökének közreműködésével az óvodás csoportoknak bemutatták a termőföldön végzett munkát, azt, hogy miként és honnan kerül az élelmiszer az asztalra.
A hajdúnánási Kendereskertben növénytermesztéssel és állattenyésztéssel ismerkedhettek meg játékos formában óvodások, s kóstolhatták meg az ott termesztett zöldségeket.
Vakon kóstolás, zöldséglabirintus

Ezzel a sorozattal a gyerekeinknek olyan információkat, tudást szeretnénk átadni, melynek révén felnőttként tudatos fogyasztókká, tudatos vásárlókká válhatnak – mondta a rendezvény céljáról az elnökségi szóvivő. Süle Katalin hozzátette: öröm itt lenni és azt látni, hogy a gyerekek milyen nyitott szívvel, vidáman jönnek-mennek a gyümölcsök, zöldségek, állatok között. Sok-sok állomást követően szívből mondhatom, hogy ezért is érdemes végigvinnünk ezt a programot az egész országon.

A játékos egyben készségfejlesztő program keretében volt répakeresés, ökológiai gazdaság bemutatása, fóliasátrak, ültetvények megtekintése, nyuszisimogatás, zöldség- és gyümölcsfelismerés, vakon kóstolás zöldség labirintus és más interaktív játékok.

– Egyszerű üzeneteket próbáltunk a gyerekek felé eljuttatni – emelte ki Szólláth Tibor.

Egyrészt minél több gyümölcsöt, zöldséget fogyasszanak, lehetőleg helyi termelésűt. Másrészt, amikor hazamennek, ezt a délelőtti élményt beszéljék meg szüleikkel. Ez egy olyan visszacsatolás lehet nekik, amely a jövőben befolyásolhatja majd táplálkozási szokásaikat.

Galéria