Párakapu és vízosztás frissíti a nánásiakat
hajdunanas.hu | 2019.Jun.12. 08:58

Életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás. Párakapuk üzemeltetésével és vízosztással segít elviselhetőbbé tenni a meleget az önkormányzat.

A hosszan tartó meleg nem csak az idősek és a betegek, de az egészséges emberek szervezetét is megviseli. A hőmérséklet emelkedésével nő a kiszáradás veszélye, így fokozott odafigyelést és folyadékbevitelt igényel szervezetünk. Az önkormányzat a párakapuk üzemeltetésével és a belvárosban vízosztással segít elviselhetőbbé tenni a meleget - mondta a város polgármestere.

A szakemberek mindenkit arra kérnek, hogy a melegben fogyasszunk több folyadékot, vegyük igénybe a hűtött helyiségeket, védjük bőrünket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények használatával.

A nagy melegben a gyerekek a párakapuknak örültek a legjobban, de sokan fogyasztottak a hűsítő folyadékból is.

Annak érdekében, hogy elviselhetőbbek legyenek a melegebb napok, az önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan idén is úgy döntött, vizet oszt szét a járókelők között a belváros legforgalmasabb csomópontjaiban - emelte ki Szólláth Tibor.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a nagy melegben fokozottan kell figyelni szervezetünk hűsítésére. A hőségben ugyanis gyakoribbak a rosszullétek, az egészségügyi panaszok, többször történnek balesetek. A csecsemők, a fiatal kisgyermekek, a 65 évnél idősebbek, szívbetegségekben és magas vérnyomásban szenvedők, és a fiatalok is a különösen veszélyeztetett csoportba tartoznak.

Megfelelő folyadék bevitel, a déli órákban a tűző napon tartózkodás elkerülése, a túl fűszeres, olajos ételek kerülése. Többek között ezeket tanácsolják az orvosok a hőségben. A kiszáradás-veszély mindenkit érinthet, munkahelyen, otthon és akár nyaralás közben is, de a gyermekek, a kismamák és az időskorúak fokozottan veszélyeztetettek. Érdemes tehát a nagy melegben több folyadékot fogyasztani. Vegyük igénybe a hűtött helyiségeket, védjük bőrünket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények használatával.

A harmadfokú hőségriasztás vasárnap éjfélig érvényben lesz.

Galéria