Téli madáretetés
hajdunanas.hu | 2018.Jan.09. 14:30

A madarakra is gondoljunk télen! Amellett, hogy jót teszünk, kedves családi elfoglaltság lehet a gyerekekkel a madárház építése, illetve a madarak megfigyelése...Etessük őket, ha van rá módunk, de csak akkor, ha egész télen végezzük!

A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, és ezt véletlenül éppen a tél leghidegebb időszakában tesszük, a madarak nehéz helyzetbe kerülhetnek.
Az etetőre járó kistestű, gyakran alig 4,5 - 10 gramm körüli testtömegű madarak számára -10 Celsius alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran arról szól, tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni az alig 5-6 órányi nappali periódusban, például azért, mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán.

A legfontosabb téli madáreleség a napraforgó. A szotyiba érdemes apró szemű magvakat: kölest, muhart stb. keverni. A dió, fekete dió, mogyoró, földimogyoró, kesudió, pisztácia stb. is potenciális téli madáreleség. Az olajos magvakhoz hasonlóan fontos téli etetőanyag az állati zsiradék: a nem sós vagy kifőzött szalonna. Az olajos magvak és az állati zsiradék mellett gyümölccsel, elsősorban a legolcsóbb almával is etessünk. Ezeket lehetőleg szúrjuk fel bokrok és fák ágcsonkjaira. Ne adjunk kenyeret a madaraknak! Az etetőben napokig, hetekig is elfogyasztatlanul maradó kenyérfélék erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatják. Ivóvízről is gondoskodjunk!

Szojka Beát Hajdúnánási Állatvédő Alapítvány

Galéria