Vezető váltás - Interjú Darócziné Bordás Andreával
hajdunanas.hu | 2019.Oct.22. 14:47

2019. szeptember 6-tól Darócziné Bordás Andrea vette át a Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény vezetését, miután Buczkó József, címzetes igazgató, az eddigi intézményvezető nyugállományba vonult. Andrea pályázat útján nyerte el a vezetői posztot, a Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselőtestületének döntése alapján. Hivatalba lépésének első napjaiban kérdeztük terveiről, elképzeléseiről.

 

Andrea – bár szerintem nincs, aki ne ismerne Hajdúnánáson – vázoljunk fel egy rövid szakmai pályaképet, honnan indultál, hogyan kerültél a muzeológia területére.

A Kőrösi Csoma Sándor Gimnáziumban érettségiztem és néhány év múlva a Városi Művelődési Központba kerültem népművelőnek, ahol 25 évig dolgoztam. A különböző feladatok mellett (programszervezés, táborok, gyermek műsorok és foglalkozások, színház busz, csoportok koordinálása) hamar megtaláltak a népművészeti, néprajzi jellegű feladatok is (Nánási Vásártéren, Tájház, Aranyszalma pályázatok). Az akkori lehetőségekhez képest folyamatosan képeztem magam és a munka mellett szereztem meg a művelődésszervező és később az etnográfus diplomát. Szerettem a kulturális munkát, a szervezést, azonban az új kihívás, lehetőség váltásra ösztönzött, ezért 2007-ben örömmel jelentkeztem az álláshirdetésre, amelyben szakembert kerestek az alakulóban lévő gyűjteménybe.

 

Érdemes felidézni azokat az időket, amikor a Bocskai u. 13. sz. alatti helytörténeti gyűjteményben elkezdődött a gyűjteményszervezés, gyűjteményépítés nem kis munkája.

2006-ban Kolozsvári István indította el a folyamatot, amikor is két teremben elkezdhette a gyűjtést, a termek felújítását, minek következtében az év december 12-én, a Város napján két időszaki kiállítás nyílt, elsősorban kölcsönzött műtárgyakkal. Következő év szeptemberétől engem az üres termek és a gyűjteményszervező feladatok vártak. Az épület másik felében ekkor még iskolai tornaórák zajlottak.

A Hajdúnánási Városi Énekkar történetét bemutató első időszaki kiállítás egy hónap alatt jött létre, mely után hamarosan megnyílt a Pituk kiállítás. 2008-ban az egyfős múzeumi terület a Móricz Pál Városi Könyvtárhoz került egy intézményi egységbe. 2011 tavaszán nyílt meg az első állandó kiállítás, a „Kalapkötők nyomában”, mely a szalmafeldolgozás történetét mutatja be.

 

Múzeumszervezés, gyűjteményépítés tekintetében jelentős fejlődés következett be, amikor az intézmény élére Buczkó József került.

2011. novemberben történt az a nagyobb változás, mely újabb lehetőségeket teremtett az intézményi egység fejlődésében. Végre birtokba vehettük az egész épületet és az udvart, megnyílt a „Kitaszítottak” állandó történeti kiállítás és az igazgató váltással bővült a múzeumi terület szakmai létszáma. Buczkó József korábbi múzeumalapítói és szakmai tapasztalatai, kapcsolatai jelentős fejlődést eredményeztek. Kialakításra kerültek a kiállító, raktár és irodai terek, melyek már szebb környezetet biztosítottak a látogatóknak is. A fejlesztéseket hosszan sorolhatnánk, ezért csak néhányat említek közülük: teljesen megújult az udvar, mely a felépülő kocsiszínnel, a fejfa gyűjtemény elhelyezésével, a virágoskerttel igazi édenkertté változott. Gyarapodott a gyűjteményi anyag, bővült a szakmai munka, és jelentősen nőtt a szakmai kiadványok száma. Az időszaki kiállításokat elsősorban a saját gyűjteményi anyagból rendeztük meg. 2018-ban egyik kiállításunkért „Az Év Kiállítása” elismerő oklevelet vehettük át. Munkánkkal szakmai körökben is elismerést váltottunk ki. 

 

Egy jól működő intézményt vettél át Buczkó Józseftől. Milyen elgondolásaid vannak egyrészt a helytörténeti gyűjteményt illetően, másrészt pedig a könyvtár tekintetében.

A közgyűjtemények továbbra is az elérhető lehetőséget teremtik meg a kulturális értékek átadására, befogadására. Az alapfeladatok ellátása mellett egyre nagyobb szerep jut a közösségi kapcsolatoknak, a tudás átadási formák korszerűsítésének. Fontos, hogy a látogatók már kisgyerekkortól szocializálódjanak ebben a közegben, ezért programjainkkal kiemelten igyekszünk elérni az anyukákat, az óvodásokat, iskolásokat. Persze emellett minden korosztály találhat hozzá szóló előadást, versenyt, kiállítást, bemutatót, olvasóköri programot.  Bár egyik intézmény épülete sem erre a funkcióra épült, igyekszünk a legjobban kihasználni a benne lévő tereket és kisebb, a komfortérzetet növelő térátalakításokat végezni a közeljövőben.

A helytörténeti gyűjteményben elő kell készíteni egy új állandó kiállítás létrehozását. Továbbra is gyarapítani kell a tárgyi gyűjteményt és ösztönözni a városlakókat az adományozásra, a család- és helytörténeti írásokra, kutatásokra. Mindemellett szándékaink között szerepel egy olyan érdeklődői kör megteremtése, akik önkéntesen tudnának segíteni rendezvényeken, egy majdani múzeumbarát kör megalakítása.

A könyvtárban az olvasói szokások figyelembe vételével korszerűsíteni kell az állományt, segíteni a digitális kompetencia szintjének emelését az idősebb generációknál. Az intézményben őrzött helyismereti, helytörténeti tudást közkinccsé kell tenni a lakosság számára. Ennek érdekében egy megújuló honlapon keresztül a város tudásbázisa nemcsak elérhetővé válik, hanem ezáltal sokszorozódhat is. Továbbra is bővítjük könyvtár- és múzeumpedagógiai ajánlatunkat. Igyekszünk továbbra is a helyismereti írásokat megjelentetni önálló vagy szerkesztett kötetekben.

 

Ma már az intézmények fejlődése, fejlesztése tekintetében létfontosságúak a különböző pályázatok. E tekintetben milyen terveid, terveitek vannak?

A működési feltételek és programok megvalósításához igyekszünk minél több pályázatban, országos programban részt venni. Továbbra is találkozhatnak az Országos Könyvtári Napok, a Múzeumok Őszi Fesztiválja, a Múzeumok éjszakája helyi programjaival. 2019. ősz végén két sikeres TOP-7.1.1-16-H-075-4 pályázat megvalósítását kezdhetjük el. A „Gyökereink” nevű programok során többek között könyvtári előadásokat, meseterápiás és biblioterápiás foglalkozásokat tudunk tartani, helytörténeti jellegű Értéktár és Hajdú Akadémia sorozatot rendezni, melyekhez kiadvány is készül, valamint „Nánási Séta” helyismereti túrákat indítani.

 

Szakember ellátottság tekintetében mi a helyzet? Főként itt a Te szakterületedre gondolok.

Az intézmény kinevezett dolgozói létszáma 8 főből áll. Jelenleg egy állás nincs betöltve, meghirdetésére a napokban került sor. Mint más közszférában, nálunk is a szakmai ajánlások alatti létszámmal működünk. Eddigi eredményeink elérésében és működésünk zavartalan biztosításában sokat segítettek a közfoglalkoztatásban dolgozó munkatársak is.

Munkatársaimmal együtt szeretnénk, ha minél többen éreznék fontosnak helyi kultúránkat, látogatnák rendezvényeinket és vallanák velünk együtt, hogy „a gyökerek persze nem látszanak, de azok tartják a fát.”

Köszönöm a beszélgetést és munkádhoz jó egészéget, sok sikert, eredményes éveket kívánunk.

Lejegyezte: Rigó Tamásné

Galéria