Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Gabriella nevű látogatóinkat!
2017. december 12.
Hírek >> Aktuális hírek
ArchívumKözbiztonsági nyílt napot tartottak Hajdúnánáson


A „Sport – Művészet - Rendvédelem Az Esélyegyenlőség Jegyében” címmel közbiztonsági nyílt napot tartott a Hajdúnánási Rendőrkapitányság április 8-án, a Köztársaság téren. A rendezvényen mintegy 400 gyermek ismerkedett meg a rendőrök, a tűzoltók és a mentők munkájával.


Tovább

Szociális bérlakások: húszszoros a túljelentkezés, de meddig?

Hajdúnánáson jelentős igény van önkormányzati bérlakásokra. Jelenleg közel 300 rászoruló család él szociális bérlakásban. Az évtizedek alatt kialakult rendszer alapvető célja nem más, mint a lehetőség megteremtése. Egy lehetőség, melyet segítségül nyújt a város közössége, azonban ez a segítség a társadalmi igazságosság értelmében csak átmeneti lehet. Átmeneti. Bizonyos, hogy az évtizedekkel ezelőtt kialakult gyakorlat alapvetései között is szerepelt ez a szó.  De vajon a gyakorlatban is megvalósul ez az elv?


Tovább

137 darab platánfa csemetét ültettek az újszülött gyermekeknek

 

Ünnepélyes keretek között április 2-án délelőtt 137 csemetének 137 facsemetét ültettek a Rác-domb környezetében a 2015-ben született gyermekek tiszteletére.


Tovább

Remek eredménnyel zárták a nánásiak a foci kupát

 

Idén második alkalommal rendezték meg a Magyar Önkormányzatok Foci Kupáját a pesthidegkúti Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont műfüves pályáin április 2-3. között, ahol csapatunk a 44 keleti országrész válogatottjai közül a 14. helyet szerezte meg.


Tovább

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS


Az elmúlt évek adatai alapján a 2015/2016. évi fűtési szezonban megnőtt a kéménytüzek száma a szilárdtüzelésű tüzelőberendezést használó lakóingatlanokban. Ennek fő oka a nem megfelelő tüzelőanyag használata és a kémények karbantartásának hiánya. A fűtési költség csökkentése érdekében sokan tüzelőberendezéseikben égetik el a háztartási hulladékot, mely azonban nem csak jogszabályba ütközik, de környezetszennyező, egészségkárosító és a kéményekben életveszélyes állapotot is előidézhet.

A háztartási hulladékok elégetését a levegő védelméről szóló 306/2010. (XH. 23.) Komi. rendelet tiltja, a rendelet alapján háztartási tüzelőberendezésben kizárólag a papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz falmlladék égethető el. Az előírások megsértőivel szemben a környezetvédelmi hatóság eljárást indít és bírságot szabhat ki.

A szilárd anyagok elégetésével füstgáz, korom, hamu és salak keletkezik. Az égés során olyan mérgező összetevők szabadulnak fel, illetve olyan kémiai reakciók indulhatnak he, amelyek új mérgező vegyületeket hozhatnak létre, levegőbe jutásuk esetén beépülnek a környező talajba, növényzetbe, élővizekbe, és ezeket a mérgező anyagokat lélegzik be a környezetében élő emberek is. A műanyag, gumi, egyéb kőolajszármazék alapanyagú hulladék, festékkel, vegyi anyagokkal kezelt fa és egyéb hulladékok elégetésekor keletkezett égéstermék emberi szervezetbe jutása légzőszervi megbetegedésekhez vezethet, elősegíti a rosszindulatú betegségek kialakulását, a nehézfémeket tartalmazó por károsíthatja a veséket, elpusztítja az agysejteket, tüdő- és májkárosodást okozhat.

Az utóbbi években mind többen állnak vissza vegyestüzelésre, ill. építenek be kiegészítő fűtésként kandallókat. Szilárd- és olaj tüzelőanyagok használata során korom- és kátránylerakódás képződik a kéményekben, a nem megfelelő tüzelőanyag használata pedig megnöveli ezen lerakódás mértékét, mely az égéstermék-elvezető belső keresztmetszetének szűkülését okozza. A kémény leszűkült keresztmetszete több veszélyt is hordoz magában: a tüzelőberendezés nem kap elég levegő-utánpótlást a működéséhez, ezért szívóhatás alakul Id a kéményben és az égéstermék a tüzelőberendezésen keresztül visszaáramlik a lakótérbe, füst, - illetve szén-monoxid mérgezést okozva ezzel. A kéményben lévő nagymértékű korom és kátránylerakódás egy intenzív fűtés esetén a nagy külső- és belső hőmérséklet különbség hatására belobbanhat, kéménytüzet okozva ezzel. A kémény bekötőnyílásain vagy kitorkollásán kinyúló lángnyelvek könnyen átteljedhetnelc a lakóépület éghető anyagú épületszerkezeteire, a környezetében lévő bútorzatra.

A hulladékkal vagy nedves fával való tüzelés a megspórolt fűtési költségekkel szemben sokkal nagyobb kárt tud okozni, szennyezi a levegőt, károsítja az egészséget, veszélyezteti az anyagi javakat és az emberi életet is, ezért felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a légszennyezés, a széu-monoxid-mérgezés és a kéménytüzek elkerülése érdekében mindenki csak a tüzelőberendezésének megfelelő tüzelőanyagot használjon, és biztosítsa a kéményseprők részre a kémények rendszeres ellenőrzését, tisztítását!

 


 

É r t e s í t é s

Tisztelettel értesítem a város lakosságát, hogy a Nemzeti Adó- és Vámigazgatóság Hajdú-Bihar Megyei Adóigazgatósága az ügyfélszolgálatát 2016. április 6. napjától kezdődően a továbbiakban a

4080 Hajdúnánás, Bocskai u. 20. szám

alatti épületben (Soós Ház) fogja megtartani.

Az ügyfélfogadás minden szerdán 8,00 órától 12,00 óráig kerül megtartásra.

 

 

Dr.Kiss Imre
jegyző


„Ahogy a régi szép időkben” – Tavaszi Polgári Vásár

Az idén március 11-én első alkalommal megrendezett esemény célja a régi polgári vásárok hagyományának újjáélesztése volt, melyen a Nánási Portéka termelői is részt vettek.


Tovább

A Hajdúnánási Katasztrófavédelmi Kirendeltség értékelte az elmúlt esztendőt

A Városháza Dísztermében tartott tiszti értekezleten állománygyűlés keretében értékelte a tavaly elvégzett feladatokat a Hajdúnánási Katasztrófavédelmi Kirendeltség március 17-én, csütörtökön.  


Tovább

Jól működő gyakorlatokat talált Sümeg delegációja

Az elmúlt időszakban több település is felkereste a Kendereskertet és a Hajdúnánási Tartósító és Építő Szociális Szövetkezetet, hogy a gyakorlatban is megismerhessék városunk vidék és mezőgazdasági fejlesztését, szerepét, s a jó példákon keresztül bevezethessék településükön is a hasonló, jól működő gyakorlatokat. Legutóbb a Veszprém megyei Sümeg város delegációja látogatott el hozzánk március 16-án.


Tovább

Segítség lakásépítéshez: kedvezményes telket ad Hajdúnánás önkormányzata

Hónapok óta az egész ország az új CSOK-ról, azaz a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről beszél. Hajdúnánás városa keresi annak lehetőségét, hogyan tudja segíteni a helyi fiatal családokat. Mivel a városvezetés érdeke a népesség növelése, a fiatalok megtartása, kedvezményes telek felajánlásáról döntött.


Tovább
1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     
11     12     13     14     15     16     17     18     19     20     
21     22     23     24     25     26     27     28     29     30     
31     32     33     34     35     36     37     38     39     40     
41     42     43     44     45     46     47     48     49     50     
51     52     53     54     55     56     57     58     59     60     
61     62     63     64     65     66     67     68     69     70     
71     72     73     74     75     76     77     78     79     80     
81     82     83     84