Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Gabriella nevű látogatóinkat!
2017. december 12.
Hírek >> Aktuális hírek
ArchívumHajdúk A Nagy Háborúban

Idén az első világháború 100. évfordulója alkalmából szeptember 15-25-e között több programból álló rendezvénysorozattal tisztelgett a nagy háború katona hősei előtt a Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény.

2015-ben 100 éve, hogy megnyílt az első világháború délnyugati hadszíntere, az olasz front, s megkezdődtek a harcok az Isonzónál és a Doberdón. Ennek kapcsán a Helytörténeti Gyűjtemény kiemelten foglalkozott a centenárium évében magyar történelem fogalommá vált helyszíneivel, s az ott történtek bemutatásával.


Tovább

Érmihályfalván járt a Naná Színház

A Dióverés utolsó programja a testvérváros, Hajdúnánás színjátszó csoportjának bemutatója volt.

Miközben a kultúrház kistermében még tartott a könyvbemutató, a nagyteremben a hajdúnánási Naná Színház stábja az utolsó simításokat végezte az előadás előkészítésén. Az idén 15 éves Naná Színház nyolcadik ősbemutatójaként vitte színre még júniusban a szintén helyi szerző, Marth P. Ildikó: Csillag vagy liliom című történelmi drámáját, mely a tatárjárást követő sorsfordító időket dolgozza fel Árpád-házi Szent Margit legendáján keresztül.


Tovább

Ismét megszervezték a „Tiszta környezet, jó közérzet” helyi környezetszépítő versenyt Hajdúnánáson

Immár második alkalommal szállhattak versenybe Hajdúnánáson a legszebb, legrendezettebb udvarral, zöldövezettel, családi házzal büszkélkedő lakók, melynek ünnepélyes eredményhirdetésére 2015. szeptember 29-én került sor a Városháza dísztermében.

A „Tiszta környezet - jó közérzet” nevet viselő versennyel a lakókörnyezet szebbé tételét kívánja elérni az önkormányzat, a közösség közreműködésével.


Tovább

Hajdúk a Szigeten

A Tiszaújvároshoz tartozó Tiszaszederkény igencsak bővelkedik hajdú hagyományokban. Ennek kapcsán szervezték meg szeptember 12-én a Tisza-szigeten a „Hajdúk Szigete” rendezvényt, amelyen Hajdúnánás, Hajdúdorog és Tiszaújváros testvérvárosa, Polgár képviseltette magát.

Dr. Kákóczki Balázs történész a hajdú gyökerekkel foglalkozó könyvében olvashatjuk, hogy Szederkény újjászületése a hajdútelepítésnek köszönhető, melyet köztudottan Lorántffy Zsuzsanna hajtott végre 1651-ben.


Tovább

Szüreti Sokadalom Hajdúnánáson

Az immár 18. alkalommal megrendezésre került Szüreti Sokadalom szeptember 19-i programjai sok embert vonzottak település szerte, hiszen sokan voltak kíváncsiak az ilyenkor megszokott díszes szekerekre- a rajtuk ülőkre, a csergetőkre, a mézédes mustra és a kulturális műsorokra.

Az 1998 óta minden évben megrendezésre kerülő Szüreti Sokadalom legfőbb célja a néphagyomány ápolása, a népi kultúránk őrzése, hiszen ma már nem számít népi ünnepélynek, mint a régmúlt időkben, azonban a kor hangulatát, tradícióit a rendezvény megszervezésével újra feleleveníthetjük, s bemutathatjuk a felnövekvő generációk számára. 


Tovább8. Simonyi Óbester Toborzó Emlékfutás

A legvitézebb huszárra emlékeztek szeptember 23-án, szerdán a Városháza előtti téren. Emlékfutást is rendeztek Hajdúnánásról Debrecenig.

Hajdúnánástól - Debrecenig több hajdúvárost érintve immáron nyolcadik alkalommal szervezte meg a Debreceni Simonyi Óbester Toborzóiroda azt az emlékfutást, mellyel Simonyi Óbesterre, a legvitézebb huszárra emlékeztek 2015. szeptember 23-án.


Tovább

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 

 

A Debreceni Művelődési Központ, valamint a Bódva-völgyi és Érchegységi  Kulturális Központ – Kassa Megye Kulturális Intézménye

pályázatot hirdet

fiatal képző-, ipar- és fotóművészek számára.

 

A pályázat célja: egyrészt bemutatkozási lehetőséget kívánunk nyújtani fiatal alkotóknak, másrészt késztetést adni új alkotások létrehozásához, segítséget nyújtva ezzel művészi tevékenységükhöz, pályakezdésükhöz.

A tárlatra két kategóriában várunk műveket:

1. A technikák és stílusok sokszínűségét felvonultató, önálló művészi kifejezésmódot megjelenítő munkákat,

2. Tematikus jelleggel olyan alkotásokat – közvetve kapcsolódva az Ars sacra Fesztivál országos programjához –, melyek a művészet eredendően szakrális indíttatását mutatják meg. Weöres Sándor gondolatával megvilágítva e gondolatot: „a remekműben, az alkotó és műélvező képzelet közvetítésével, az időtlen dereng át az időbeli világba”.

 

A pályázaton részt vehet: minden 40 évnél nem idősebb alkotóművész, valamint képző vagy iparművészeti egyetemet végzett, illetve tanulmányait jelenleg ott folytató alkotó. Feltétel továbbá, hogy a pályázó a Városok Falvak Szövetségéhez tartozó valamely településen, illetve Kassa megye területén, illetve vonzáskörzetében éljen, vagy ahhoz kötődjön.

 

A beérkezett munkákból szakmai zsűri választja ki 2016. januárjában a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában kiállításra kerülő alkotásokat.

Díjazás: A legkiválóbbnak ítélt pályázókat egy 2016-ban, Debrecenben, a Belvárosi Galériában, illetve Szepsiben (Kassa megye) megrendezésre kerülő önálló kiállítás lehetőségével díjazzuk. A kiállítás törzsanyagát a tervek szerint Stuttgartban is bemutatjuk. Reményeink szerint a támogatóknak köszönhetően további különdíjakat is tudunk adományozni, valamint katalógus is készül a kiállításhoz.

Alkotások az alábbi kategóriákban adhatók be:

- képzőművészet: festészet (max.130 x 200 cm), grafika (max. 70 x 100 cm) szobrászat

  (kisplasztika)

- iparművészet: textil (100 x 200 cm)-, kerámia-, üveg- és ötvösművészet

- fotóművészet (max. 50 x 70 cm-es képek kerettel)

Pályázati feltételek:

- A tárlatra kiállításon eddig nem szerepelt, lehetőleg 2014-nél nem régebben készült munkákat várunk.

- Az alkotásokat kiállításra kész állapotban (grafikákat keretezve), az adatokat (cím, keletkezés ideje, méret, technika, érték) jól láthatóan feltüntetve, csomagolva vesszük át.

- Egy alkotó maximum 3 db önálló alkotást adhat be (a zsűri megbonthat sorozatot).

- A méretbeli korlátok betartása.

 

A jelentkezéseket 2015. november 10-ig, a mellékelt jelentkezési lapon az alábbi címekre várjuk: Debreceni Művelődési Központ, személyesen 4024 Debrecen, Piac u. 22. sz. alatt, postai úton: 4001 Debrecen, Pf. 419.  

Tel.:  52/413-939

e-mail: gyongy.peter@debrecenimuvkozpont.hu www.debrecenimuvkozpont.hu

A munkák beadásának időpontja: 2016. január 5-6., naponta 10-16 óráig

 

Helye: Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Ház,

4024 Debrecen, Piac u. 22.

Amennyiben az alkotás Debrecenbe szállítását nem tudja a pályázó megoldani, azt kérjük, a jelentkezési lapon ne feledje el jelezni, lehetőségeink szerint megpróbálunk segíteni.

Jelentkezési lap

Átadták a Dorogi utcai óvoda felújított épületét

A Hajdúnánási Óvoda Gyermekkert Óvoda tagintézményét 2015. szeptember 23-án hivatalosan is birtokba vették a gyerekek és dolgozók egyaránt. Több mint 60 millió forint támogatási összegből 2014 nyarán kezdődött el a Hajdúnánási Óvoda Dorogi u. 24. sz. alatti tagintézmény épületenergetikai korszerűsítése.

A felújítás magába foglalta a külső oldali nyílászárók cseréjét, a homlokzati hőszigetelést, a világítási és a fűtési rendszer korszerűsítését, a kazánok és a radiátor szelepek cseréjét, napkollektor és napelemes rendszer kialakítását. 


Tovább
1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     
11     12     13     14     15     16     17     18     19     20     
21     22     23     24     25     26     27     28     29     30     
31     32     33     34     35     36     37     38     39     40     
41     42     43     44     45     46     47     48     49     50     
51     52     53     54     55     56     57     58     59     60     
61     62     63     64     65     66     67     68     69     70     
71     72     73     74     75     76     77     78     79     80     
81     82     83     84