Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Gabriella nevű látogatóinkat!
2017. december 12.
Hírek >> Aktuális hírek
ArchívumII. Hagyományos Hajdúnánási Disznótor

Immár második alkalommal került megrendezésre február 15-én a hajdúnánási disznótor a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ parkolójában.

Szombaton már kora hajnalban elkezdődött a program a hagyományőrző disznótorral, ahol Bistey Attila kisbíró mutatta be a disznófeldolgozás folyamatát, illetve elárulta a kisebbeknek, hogy a nagyszüleink hogyan vágták le a felhizlalt sertést és a levágott állatból milyen finomságok készülhettek az ünnepi asztalra és a hideg téli napokra.


Tovább

A holokauszt áldozataira emlékeztünk

A Holokauszt Áldozatainak Emléknapja alkalmából Hajdúnánás városa január 27-én megemlékezést szervezett az áldozatok emléktáblájánál a Mártírok utcán. A 2014-es megemlékezésen, azonban az egybegyűltek megrendülve vették észre, hogy az áruház épületének falán elhelyezett emléktáblát valaki megrongálta, összefirkálta.

Január 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává az ENSZ-közgyűlés. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza "az emlékezés és a tanítás kötelességét", hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.


Tovább

A Magyar Kultúra Napját ünnepelte Hajdúnánás

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Az évfordulón különböző rendezvények emlékeztetnek minket évezredes hagyományainkra, gyökereinkre, múltunkra. Talán ezen a napon sikerül felhívni a figyelmet azokra a kulturális kincsekre, melyeket az évszázadok alatt sikerült megőriznünk és ezzel együtt továbbadni a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. Január 22-e környékén nagyobb hangsúlyt kapnak a kulturális rendezvények. Egy-egy program, esemény kapcsán sokan, sokféle módon próbálnak megmutatni, átadni valamit kulturális, művészeti életünk értékeiből. Nem volt ez másként Hajdúnánáson sem.


Tovább

Babakötvényt a Kincstárból

2013. december 2-től vásárolható a Babakötvény a Magyar Államkincstár állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatain. Decemberben rekord nagyságú, a 2006. januártól eltelt időszak havi adatait is meghaladó összeg áramlott az új Babakötvény konstrukcióba.

Az állam által nyújtott életkezdési támogatás összege – ami jelenleg 42.500 Ft – a Magyar Államkincstár által vezetett Start letéti-számlán kerül automatikusan elhelyezésre a gyermek születését követően. A Start letéti-számlán elhelyezett életkezdési támogatás összege nem egészíthető ki további befizetésekkel, illetve kamatozása megegyezik a mindenkori infláció mértékével. A szülőknek lehetőségük van azonban arra, hogy az összeget a Magyar Államkincstár állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatain díjmentesen nyitható Start-értékpapírszámlára helyezzék át és azokat a Kincstár automatikusan kizárólag a gyermek születési évéhez igazodó Babakötvénybe fektesse be, amely infláció felett 3%-os adó-, járulék- és illetékmentes kamatot garantál a futamidő végéig. Erre a számlára a szülők, törvényes képviselők és hozzátartozók, valamint a települések önkormányzatai – korlátlanul – fizethetnek be forint összegeket.  


Tovább

Önkéntes felújítás a Bocskai úti bérlakásban

Hajdúnánáson összefogott egy lakóközösség és rendet tettek a házuk táján. A szociális bérlakások lakói gondoltak egy nagyot és önerőből, saját szabad idejüket nem kímélve újították fel a Bocskai út 30. szám alatt álló bérlakás lépcsőházát.

A 12 évvel ezelőtt épített bérlakásra ráfért már a belső felújítás, hiszen az évek során több helyen megrongálódott a fal állaga, repedezések és különböző foltok csúfították el lakótér belső képét. A munkálatok november hónapban kezdődtek és december végéig tartottak, melynek során a lakók az épület lépcsőházában teljes belső festést végeztek, megtörtént a lépcsőkorlátok lakkozása, az erkély korlátok újra festése, valamint néhány helyen a megrongálódott padlóburkolatok cseréjére is sor került. A Hajdúnánási Építő és Szolgáltató Kft. a felhasznált fal- és zománcfestéket, illetve a lakkot a ház számára biztosította.


Tovább

Február végétől megszűnik Hajdúnánás város adósságállománya

Sajtótájékoztató keretében 2014. január 15-én Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere bejelentette, hogy február 28-ától városunk megszabadul további 340 millió forintos adósságától, melynek eredményeként kiegyensúlyozottabbá válik Hajdúnánás gazdálkodása.

Mint ismert, a kormány korábbi lépéseként először a megyei önkormányzatok, majd az ötezer fő alatti települések teljes adósságállományát vállalta át. Második lépésként ezt követte a 2013. első negyedévében az ötezer főnél nagyobb települések, köztük Hajdúnánás tartozásoktól történő mentesítése.


Tovább

Az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. közleménye 

FELHÍVÁS
villamos hálózatok környezetének tisztántartására 

Az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (székhelye: 4024 Debrecen, Kossuth L. u. 41.)  

felhívja

 az ellátási területén lévő Ingatlantulajdonosokat, Használókat, Kezelőket, Bérlőket - ideértve a természet- és növényvédelmi területek kezelőit, az erdészeteket, önkormányzatokat - a villamos hálózatok nyomvonalát és a biztonsági övezetet érintő akár élő, akár elszáradt, gondozott vagy gondozatlan fák, bokrok, növényzet eltávolítására, a fák gallyazásának elvégzésére.

A növényzeten történő beavatkozásra az élet- és vagyonbiztonság, veszélyes helyzetek elkerülése és az áramszünetek megelőzése érdekében van szükség.


Tovább

Szociális Földprogram megvalósítása Hajdúnánáson

Hajdúnánás Városi Önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett szociális földprogramok támogatására kiírt pályázaton 930 000 Ft vissza nem térítendő, 100%- os intenzitású támogatásban részesült.

A pályázat célja, hogy a szociális földprogram működtetése hozzájáruljon a területi hátrányok mérsékléséhez, a foglalkoztatási szint javításához, a hátrányos helyzetű emberek életminőségének javításához. A pályázat keretében a Kertkultúra és kisállattartási alprojektbe bevont résztvevők a saját háztartás-gazdaságuk, kertkultúrájuk művelésében történő munkatapasztalat kialakításában kapnak segítséget. A kedvezményezett családok számára nyújtott mezőgazdasági javak és mezőgazdasági szaktanácsadás biztosításával egy megélhetést segítő, életminőséget és önálló egzisztenciateremtési esélyt javító, öngondoskodásra nevelő program megvalósítására nyílik lehetőség.

Tovább >>>Tájékoztatás lakossági adatgyűjtésekről

Tájékoztatom, hogy a Központi Statisztikai Hivatal Debreceni Főosztálya „Hajdúnánás” településen a KSH elnöke által 2014. évre engedélyezett önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételeket végez.

A felvételek Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program szerinti nyilvántartási száma és neve:

  • „1539 Munkaerő-felmérés és kiegészítő felvételei”
  • „1942 A lakosság utazási szokásai”
  • „2003 Felmérés a háztartások információs és kommunikációs technológiai (IKT) eszközök használatáról

Az összeírási munkát szerződéssel rendelkező, igazolvánnyal ellátott számlálóbiztosok végzik. A mintavétel reprezentatív, vagyis a címek kijelölését véletlenszerű kiválasztással hajtjuk végre.

Tovább >>>Könyvritkaság bemutató

A városnapi rendezvénysorozat végéhez közeledve könyvbemutatóra került sor a Hajdúnánási Közös Önkormányzat dísztermében december 13-án, pénteken. Méghozzá nem is akármilyen könyv bemutatójára. A Hajdú-Bihar megyei önkormányzatok gondozásában jelent meg egy igazi ritkaságnak számító mű „A HAJDÚK ÉS A HAJDÚ KERÜLET CÍMERES KIVÁLTSÁGLEVELEI 1605-1606-1838” címmel.

A könyvbemutatón jelen volt többek között a START Rehabilitációs Foglalkoztató és Intézményei Közhasznú Nonprofit Kft. vezérigazgatója Balogh Zoltán címzetes egyetemi docens, ifj. Balogh Zoltán a START Rehabilitációs Foglalkoztató és Intézményei Közhasznú Nonprofit Kft. vezérigazgató-helyettese, valamint Melich István a Nyírségi Nyomda igazgatója, aki koordinálta a kötetet.


Tovább
1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     
11     12     13     14     15     16     17     18     19     20     
21     22     23     24     25     26     27     28     29     30     
31     32     33     34     35     36     37     38     39     40     
41     42     43     44     45     46     47     48     49     50     
51     52     53     54     55     56     57     58     59     60     
61     62     63     64     65     66     67     68     69     70     
71     72     73     74     75     76     77     78     79     80     
81     82     83     84