Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Gabriella nevű látogatóinkat!
2017. december 12.
Hírek >> Aktuális hírek
ArchívumFolytatódik a tanyafejlesztés és a szociális földprogram

Sajtótájékoztató keretében 2013. november 22-én Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere jelentette be, hogy településünk pályázati úton támogatást nyert el a tanyavilág környezetének rendbetételére és a jövő évi szociális földprogram finanszírozására.

A Vidékfejlesztési Minisztérium döntése értelmében városunk 1 millió forint önerő mellett mintegy 9 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutott. A “Földutak karbantartása Hajdúnánáson” c. pályázati forrásból a dűlőutak rendbetételéhez szükséges új vontatott munkagépek szárzúzógép, dobos fűkasza, rézsűkasza és vontatott V tárcsa beszerzésére nyílik lehetőségünk.


Tovább

Véradóbált rendeztek Hajdúnánáson

A Magyar Vöröskereszt Hajdúnánási Területi Szervezete véradóbált rendezett november 29-én pénteken a Gyermek és Közétkeztetési Nonprofit Kft. épületében.

Már-már hagyományosnak mondható, hogy minden év végén megrendezésre kerül városunkban a Véradóbál, amellyel elsősorban véradóit tünteti ki a szervezet.


Tovább

Ünnepélyes alapkőletétel Hajdúnánáson

A Hajdúnánási Rendőrkapitányság új épületének alapkőletétele ünnepélyes keretek között zajlott 2013. november 13-án.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság és Hajdúnánás Város Önkormányzatának közreműködésével zajlott 2013. november 13-án 15 órai kezdettel a Hajdúnánási Rendőrkapitányság épülő objektumának ünnepélyes alapkőletétele.

A köszöntőt Szólláth Tibor, a település polgármestere mondta, majd Dr. Tiba István országgyűlési képviselő és Dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára tartott ünnepi beszédet. A rendezvényen jelen volt  Rácz Róbert kormánymegbízott, Papp Károly rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány, valamint Hajdú-Bihar megye rendőrfőkapitánya, Dr. Gyurosovics József rendőr dandártábornok.

Államtitkár úr, Országgyűlési képviselő és Kormánymegbízott úr, valamint Hajdúnánás polgármestere együtt egy időkapszulába helyezték el a jövő nemzedékének a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság karjelzését, az alapkőletételének emléklapját és az aláíráshoz használt tollat, továbbá az építmény tervrajzi dokumentációját, a Magyar Köztársaság 2013. évben kiadott pénzérméit, a megyei lap és a helyi újság egy példányát, Zsaru magazint és a helyi fizetőeszközként használt 1000 címletű Bocskai koronát.

Az időkapszula letételét követően közösen helyezték el a kapitányság új épületének alapkövét az emléklap aláírói.

(képek a galériában megtekinthetőek, fotók: Fűz László)Hajdúnánási a Doktoranduszok Országos Szövetségének élén

A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) 2013. november 8-án tartotta tisztújító küldöttgyűlését Budapesten. Az ülésen az ország tizenhét doktorképző intézményéből összegyűlt képviselők megválasztották a szervezetet a következő évben irányító nyolctagú elnökséget és öttagú felügyelő bizottságot.

Csiszár Imre, a DOSZ elnöke a szervezet elmúlt évi munkáját értékelő beszámolójában elmondta, hogy sikerült a testületet újrapozícionálni, így immár egy széles körben elismert érdekképviseleti és tudományszervező funkciókat is ellátó szövetségként végezhetik munkájukat. Kiemelte a tudományos osztályok sikerét és népszerűségét: az elnök megfogalmazása szerint már rövidtávon is reális lehet, hogy a DOSZ a szakterületi szervein keresztül az ország doktoranduszainak közel felével közvetlenül is kapcsolatba kerülhet. Csiszár Imre kiemelte továbbá mindazokat a szociális jogosultságokat, amelyeket a DOSZ az EMMI illetékes államtitkárságainak támogatásával tudott elérni: a GYES és a GYED hozzáférésének módosulása nagyban növelheti a doktoranduszok gyermekvállalási kedvét.


Tovább

Az elhurcoltak kálváriája

A második világháború idején, a szovjet megszállás alatt Hajdúnánást óriási veszteségek érték: közel hetven éve, 1944. november 3-án virradóra mintegy 500 civilt hurcoltak el a Moldvától Szibériáig, a Kaukázustól a Jeges tengerig felállított kényszermunka táborokba.  

A Hajdúnánás Városi Önkormányzat és a Nánás Pro Cultura szervezésében egy borús délutánon, 2013. november 3-án a Református templom előtti Bástyafalnál emlékeztek meg azokról a tragikus sorsú polgári áldozatokról, akik többségükben soha nem láthatták viszont szeretteiket, hiszen az elhurcolás és a kényszermunka viszontagságos, kegyetlen napjai, hetei alatt alig érték meg közülük páran 1945 tavaszát.

A megemlékezés kezdeti momentumaként egy hasonlóan szerencsétlen sorsú költő, Radnóti Miklós versét hallhatták a jelenlévők a Bocskai István Általános Iskola és Művészeti Iskola egyik tanulója, Erdei Ferenc előadásában, melyet nemzeti imádságunk, a Himnusz közös eléneklése követett.


Tovább

Két rangos elismerést is kapott Hajdúnánás

Hajdúnánás városa eseményekben gazdag időszakot tudhat maga mögött, hiszen a közelmúltban a közfoglalkoztatás terén a Belügyminisztérium, a város virágos környezete révén pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium részesítette elismerésben a települést.

A két miniszteri jutalomról Szólláth Tibor polgármester sajtótájékoztató keretében adott információkat a média képviselői részére 2013. október 30-án.  A városvezető elmondta, hogy az önkormányzat tavasszal nyújtott be pályázatot a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által kiírt Példátadó gyakorlatok kiírás legjobb önkormányzati gyakorlatok programja kategóriában. A szövetség Irányító Bizottságának döntése alapján városunk „Start Munka Mintaprogram – Mezőgazdasági kertészet és Értékteremtő közfoglalkoztatás” címmel benyújtott pályázata a legjobb önkormányzati gyakorlatok programjának döntőjébe jutott. Ezáltal 2013. október 9-én a Belügyminisztérium márványaulájában tartott záró konferencián közfoglalkoztatási kategóriában Hajdúnánás is bemutathatta értékeit, valamint a Startmunka Program eredményeit a jelenlévők előtt.  A prezentációkat követően ünnepélyes keretek között vehette át dr. Kiss Imre, Hajdúnánás város jegyzője a 2013. évre a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökétől, Schmidt Jenőtől a legjobb közfoglalkoztatási gyakorlat témakörben az elismerő oklevelet. Településünknek további megtiszteltetésben volt része, hiszen Pintér Sándor belügyminiszter minisztériumi elismerésben részesítette Hajdúnánást, mellyel városunk kétmillió forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutott.


Tovább

Díszoklevél Hajdúnánás polgárai részére

A szeptember utolsó hétvégéjén megrendezésre került „Itthon vagy! – Magyarország, szeretlek!” országos programsorozathoz való csatlakozást megköszönve a Magyar Turizmus Zrt., az Itthon vagy! Magyarország szeretlek! Kormányzati munkacsoport és a Magyar Televízió Zrt. 2013. szeptember 29-én díszoklevelet adományozott Hajdúnánás polgárai számára.

A rendezvény szervezői és egyben támogatói oklevéllel nyilvánították ki elismerésüket városunk lakói felé a tekintetben, hogy a helyi programok megvalósításával hazánk múltbéli és jelenkori értékeinek megőrzéséhez, településeink közösségformáló erejének népszerűsítését célzó törekvéshez hozzájárultak.   

A Hajdúnánás Városi Önkormányzat köszönetét fejezi ki a Domino Diáksport Egyesület, a Nánási Portéka védjegyhasználói, a Nánás Pro Cultura Nonprofit Kft. és mindazon intézmények, szervezetek, magánszemélyek felé, akik az esemény sikeres megszervezésében, lebonyolításában közreműködtek.Népművészeti találkozón mutatta be értékeit városunk

Első alkalommal adott otthont a Cívis Cuháré elnevezésű Kárpát-medencei népművészeti találkozónak a Főnix Csarnok október 25-én.  

A nyolcadik alkalommal hagyományteremtő szándékkal életre hívott eseményen helyi termelőink portékáiba, helyi fizetőeszközünk működésébe, turisztikai látnivalóinkba is betekintést nyerhettek a rendezvényre ellátogatók.   

A Cívis Cuháré minden perce a népi kultúráról szólt, a tárgyaktól, viseletektől kezdve a konyhai hagyományokon át a zenéig, táncig. A rendezvény célja évről évre az, hogy a népművészet valamennyi ágának bemutatásával, valamint a néptáncok tanításán keresztül a fiatalabb nemzedék is megismerje őseink hagyományait.

A délelőtt 10 órakor kezdődő népművészeti egyveleg „ráhangolóval” indult, melynek keretében óránként más és más tájegységek táncainak tanításával az óvodákból, iskolákból érkező gyerekek felnőtt kísérőikkel együtt hazánk tájegységeinek táncainak alaplépéseit sajátíthatták el. 


Tovább

„Mennyből az angyal” – szoboravatás az 1956-os események tiszteletére

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hajdúnánási eseményeit felidézve a Hajdúnánás Városi Önkormányzat és a Nánás Pro Cultura szervezésében 2013. október 23-án a délutáni órákban a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ Színháztermében ünnepi műsorral vette kezdetét a megemlékezés.

A Bocskai István Általános Iskola és Művészeti Iskola tanulói prózai műsorral idézték fel az 57 éve országos és helyi szinten zajló történéseket. A megemlékezés a művelődési központ épülete melletti részen folytatódott, mely során ünnepélyes szoboravatásra került sor. Mintegy két évtizede ugyanezen a helyen avatták fel azt a kopjafát, amely mindez idáig az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire való megemlékezések helyszínéül szolgált. 1956. október 26-án ebben a környezetben zajlottak a tüntetések és a szovjet hősi emlékmű ledöntése. A négyszög alakú földhalom tetején álló kopjafa mára már igen rossz állapotba került, az emlékezés méltóságához hűen Hajdúnánás Város Képviselő-testülete 2012 novemberében határozott arról, hogy egy maradandóbb alkotással állít emléket az utókor számára. A Hajdúnánás Városi Önkormányzat a tavalyi év novemberében pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma felé, mely során városunk az önkormányzati önerő mellett 5 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült. A megemlékezésen Szólláth Tibor polgármester köszöntötte a megjelent intézmények, szervezetek képviselőit és kiemelte, hogy ’56-tal ellentétben élnünk kell a szabadságért, meg kell védenünk a nemzet szabadságát.


Tovább

Múzeumok Őszi Fesztiválja Nánáson is

A hajdúnánási Móricz Pál Helytörténeti Gyűjtemény idén másodjára csatlakozott a Múzeumok Őszi fesztiválja országos programsorozathoz, melynek keretében négy napon keresztül szabadtéri programokkal és helytörténeti tárlatokkal üdvözölték az érdeklődőket.  

Az ország 93 településének 170 múzeumában mintegy 1500 program várja a látogatókat a 8. Múzeumok őszi fesztiválján szeptember 30-ától egy hónapon át. A Hajdúnánási múzeumi programok október 10-én kezdődtek egy városismerkedő főtéri sétával, melynek keretében településünk jelentősebb épületeivel, azok stílusával és működésével ismerkedhettek meg az általános iskola felső tagozatos tanulói. A séta alkalmával egy játékra is invitálták a résztvevőket, régi képeslapok és ma készült fotók összevetésével tapasztalhatták meg a diákok városunk környezetének, épületeinek több évtizeden keresztül végbemenő változásait. Általános iskolás diákokat vártak a fesztivál második napján is, a „Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk és fedezd fel” felhívással fémjelzett programon. A városhatárban található Csepűsszőlőbe kerékpárral kilátogató harmadik osztályos gyerekek a Buczkó József etnográfus és Darócziné Bordás Andrea múzeológus vezetésével a XIX. századi népi építészeti gyöngyszemek, a csőszházak történetébe, a csőszök mindennapjaiba, és a szőlőskertek rendjébe nyerhettek betekintést. Nemcsak a fiatalabb korosztálynak szólt a helytörténeti gyűjtemény „Őseink sírhantjai között” címmel szervezett temetői sétája, mely során bemutatásra került a temetőben látható sírjelek, szimbólumok világa.


Tovább
1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     
11     12     13     14     15     16     17     18     19     20     
21     22     23     24     25     26     27     28     29     30     
31     32     33     34     35     36     37     38     39     40     
41     42     43     44     45     46     47     48     49     50     
51     52     53     54     55     56     57     58     59     60     
61     62     63     64     65     66     67     68     69     70     
71     72     73     74     75     76     77     78     79     80     
81     82     83     84