Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Lukács nevű látogatóinkat!
2017. október 18.
Hírek >> Aktuális hírek
Archívum Gazdag programok az államalapítás ünnepén

A Szent István napi ünnepi programok a négynapos hétvégére való tekintettel az idei évben már augusztus 16-án megkezdődtek. Esténként könnyűzenei koncertek, gyermekelőadás, japán, valamint indonéz művészeti csoportok fellépései várták a hajdúnánásiakat és az ide látogatókat.

A Squre zenekar, a Malaga Quintett és a PG csoport augusztus 16-án, az Alexa Country Band és a Hooligans pedig szombaton szórakoztatta a Hajdúnánási Gyógyfürdő vendégeit a nagymedence után felállított színpadon. A zenei produkciókat megelőzően a fürdő közönségét zumba edzés és vízitorna, a kisebbeket arcfestés várta. Augusztus 18-án délelőtt a Fukuno Gyermek Középiskola Rézfúvós zenekarának látványos előadása nyűgözte le az érdeklődőket, este pedig a közel 13 éve működő Naná Színház társulata a Kukás Guru című előadásával immár 100. alkalommal szórakoztatta a nézőket.  

A négynapos programsorozat harmadik napján, a Köztársaság téren kora este elkezdődtek az előadások: az akkusztikus zene kedvelőit Farkas Jenser Balázs műsora szórakoztatta, majd az X-faktor tehetségkutató műsorból ismert Janicsák Vecával énekelhetett együtt a közönség. A koncerteket követően az est további részében Rákos Márton és zenekara hívta utcabálra a szórakozni vágyókat.


Tovább

Nánás a Hajdúhéten

2013. augusztus 14. és 19. között Hajdúböszörmény adott otthont a több évtizedes múlttal rendelkező Hajdúhétnek, melyen településünk képviseletében a Startmunka Program, a Hajdúnánási Ipartestület, a Hajdúnánási Gyógyfürdő és a Bocskai Korona csapata is jelen volt.

Augusztus 16-án délelőtt mezőgazdasági, valamint ipari és kereskedelmi konferenciákkal kezdődőött a rendezvény a Széchenyi István Szakképző Iskola és Kollégium épületeiben, ahol Szólláth Tibor polgármester a Hajdúnánáson működő mezőgazdasági programokról, gyakorlatokról tartott előadást.

A nagyszabású kiállításon a Hajdúnánás Városi Önkormányzattal közösen képviseltette magát a Martinek Farm Bt., Nyakas Farm és a Tápcenter Kft., a Hajdúnánási Gyógyfürdő, a Tourinform Iroda és a Bocskai Korona. A Startmunka Program pavilonjánál az érdeklődők megkóstolhatták a mezőgazdasági projekt keretében termesztett görög- és sárgadinnyét, a Tedej Zrt. pedig tartósítószer mentes gyümölcsleveivel nyújtott felfrissülést a nyári hőségben. A Korpona utcáról induló „Traktorkarnevál” hangolóján településünk részéről a Hajdúnánási Gimnasztráda lépett színpadra. 


Tovább

Hazaváró Ünnep 2013.

A Hajdúnánás Városi Önkormányzat és a Szépen Emberül! Alapítvány a Szent István napi rendezvények részeként idén ötödik alkalommal szervezte meg a Hazaváró Ünnepet augusztus 19-én és 20-án. A rendezvény azokat a nánásiakat szólítja, meg, akiket bár szülővárosuktól távol sodort az élet, mégis szívesen látogatnak haza Hajdúnánásra, s találkoznak hozzátartozóikkal, barátaikkal.

A szülővárosuk iránti kötődés vezérelte azokat a hajdúnánásiakat, akik augusztus 19-én délután érkeztek városunkba. A hazalátogatók kora délutántól kezdve a város által kínált programokon vehettek részt, megtekinthették a Hajdúnánási Gyógyfürdőt valamint a Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény időszaki és állandó kiállításait is. A Helytörténeti Gyűjtemény „Liturgikus tárgyak a Hajdúnánási történelmi egyházak gyűjteményéből” című tárlatról Buczkó József etnográfus tartott előadást, mely által a résztvevők megismerhették a két történelmi egyház szertartásain használt berendezési tárgyakat, öltözeteket.  A tárlat megtekintése után a Kitaszítottak című állandó kiállítás révén a látogatók átfogó képet kaphattak a XX. század legsötétebb évtizedeinek történéseiről Hajdúnánás vonatkozásában.


Tovább

Japán zenekar városunkban

A Hajdú-Bihar megye és Toyama tartomány között fennálló több mint három évtizedes együttműködésnek köszönhetően augusztus 18-án a Debreceni Virágkarnevál fellépői között üdvözölhettük a Fukuno Gyermek Középiskola Rézfúvós zenekarának tagjait, akik karneváli műsoruk előtt Hajdúnánásra is ellátogattak.

A Toyama Megyei Művészeti Kulturális Szövetség elnökének, Koizumi Hirosi rendezőnek köszönhetően a Hajdúnánás és Toyama tartomány között erősödő kapcsolat eredményeként augusztus 17-én és 18-án 53 tagú japán csoportot láttunk vendégül, akik két napon keresztül ismerkedhettek városunkkal és élvezték vendégszeretetünket.

A Fukuno Junior High School Brass Band Club nevezetű művészeti csoport 12 és 15 év közötti diákokból áll, akik Japánban számos fesztiválon vettek már részt, azonban Európában most jártak először. A 36 fős zenekari együttes tagjai az 5 fő táncossal kiegészülve augusztus 18-án délelőtt a Hajdúnánási Gyógyfürdő területén mutatták be tehetségüket az érdeklődő közönség számára.


Tovább

Tájékoztató

a 2013. szeptember 1-jétől működő központi orvosi ügyeleti ellátásról

A szakmapolitika és a vonatkozó jogszabályok a háziorvosi alapellátásnak és a sürgősségi ellátásnak a szétválását támogatja az utóbbi 10 évben. Ennek lett a következménye az, hogy Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete is emellett a megoldás mellett döntött.

Első lépcsőként a képviselő-testület a 126/2013. (III. 28.) számú Képviselő-testületi Határozatában kinyilvánította azon szándékát, hogy Hajdúnánás lakosságának központi orvosi ügyeleti ellátását orvosi ügyeleti ellátásra specializálódott vállalkozás igénybevételével kívánja ellátni.

A képviselő-testület a 298/2013. (VI. 28.) számú Képviselő-testületi Határozatával a „Központi orvosi ügyeleti feladatok ellátása” tárgyú közbeszerzési eljárást lezáró döntést eredményessé nyilvánította, illetve a 299/2013. (VI. 28.) számú Képviselő-testületi Határozatával a közbeszerzési eljárás nyertesévé az Orvosi Ügyelet Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft-t (4031 Debrecen, István út 6.) nyilvánította.

A központi orvosi ügyeleti feladatokat a fentiek szerint megkötött szerződés alapján a társaság kizárólag Hajdúnánás város közigazgatási területén látja el.


Tovább

Tájékoztatás

a településképi véleményezési és településképi bejelentési eljárásról szóló rendelet megalkotásáról

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete megalkotta a településképi véleményezési és településképi bejelentési eljárásról szóló 21/2013. (VI. 30.) Önkormányzati rendeletét.

A rendeletalkotás célja a település egységes képének igényes alakítása, a helyi építészeti sajátosságok és értékek, valamint a település arculat védelme, továbbá a városépítészeti illeszkedéssel és a településfejlesztési célokkal összefüggő követelmények érvényesítése.

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló többször módosított 1997. évi LXXVIII. törvény módosítása több ponton is teljes szemléletváltást vezetett be új vagy átalakított jogintézményeivel, mert a hangsúlyt a döntések előkészítésére és előkészítettségére, az eljárások rugalmasságára és kiszámíthatóságára, a döntések jogszerűségére helyezve. Az új településképi eljárások bizonyos szabályait a magasabb szintű jogszabályok tartalmazzák, a helyi rendeletben az alkalmazási kört és egyes működési és eljárási szabályokat kellett megállapítani. 

Tájékoztatom a lakosságot, hogy a rendelet augusztus 1-én lép hatályba, mely rendeletet  az alábbiakban közzéteszem, illetve bővebben a mellékelt leiratban és a Nánás Pro Cultúra  Nonprofit  Kft. Színháztermében 2013. július 17-én 18 órakor kezdődő közmeghallgatás keretében kaphatnak  felvilágosítást.

 (rendelet elérési út: http://www.hajdunanas.hu/dokumentumok/891/rendeletek-2013).

Szólláth Tibor
polgármester


Tovább

Településrendezési terv közzététele

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a város településrendezési tervét teljes körű felülvizsgálatnak és módosításnak vetette alá.

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló többször módosított 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) 9. § (8) bekezdésében foglaltak alapján ezúton teszem közzé a Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete által a város teljes igazgatási területére 281/2013. (VI.28.) számú Képviselő-testületi határozattal elfogadott településszerkezeti tervét, illetve a 22/2013. (VI. 30) Önkormányzati Rendelettel elfogadott helyi építési szabályzatát és településrendezési terveinek elfogadott dokumentációját (elérési út:                  http://www.hajdunanas.hu/onkormanyzat/onkormanyzat/dokumentumok#hesz).

A településrendezési dokumentumok felülvizsgálatának munkáiban történő részvételüket ezúton köszönöm.

Szólláth Tibor
polgármesterTÁJÉKOZTATÁS

a helyi építési szabályzat és  a szabályozási tervek elfogadásáról és a közszemlére bocsátott tervanyagra érkezett lakossági és egyéb észrevételekkel kapcsolatosan

I. Hajdúnánás Város Önkormányzat a mellékelt 386/2011. (X. 20.) számú Képviselő-testületi határozattal indította meg a 23/2001. (XII. 20.) és a 236/2004. (XI. 18.) Képviselő-testületi határozattal a Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 51/2004. (XI. 22.) Önkormányzati Rendelettel megállapított településrendezési eszközök teljes körű felülvizsgálatát. (továbbiakban: felülvizsgálat)

 1. A határozat 1. pontja alapján a felülvizsgálat a város teljes igazgatási területére kiterjedően megtörtént.
 2. A határozat 2. pontjában meghatározottak szerint lebonyolítást nyert:
  • az előzetes véleményezési eljárás
  • a települési koncepció összeállítása és annak a mellékelt 122/2012 (III. 7.) Képviselő-testületi határozattal történt jóváhagyása.
 3. A Határozat 3. pontjában meghatározottak szerint elkészült:
  • a településszerkezeti terv felülvizsgálata és térinformatikai feldolgozása
  • a szabályozási terv felülvizsgálata és térinformatikai feldolgozása
  • a helyi építési szabályzat felülvizsgálata, és az alátámasztó munkarészek.
  • az elkészült munkarészek és munkaközi tervek ismertetésre kerültek a Képviselő-testület előtt 
 4. Lebonyolításra került a véleményezési eljárás, a véleményeket és azokkal kapcsolatos teendőket a tervező és főépítész együttesen táblázatosan összeállította
 5. Eltérő vélemények egyeztetésre kerültek, melyről egyeztetésről jegyzőkönyv készült. A tervek, ill. Helyi Építési Szabályzat szövege  ennek megfelelően javításra került.
 6. A véleményezési eljárást követően a tervek közzététele a mellékelt Hirdetmény útján az érdekelt lakosság észrevételezési jogának biztosítása céljából megtörtént.
 7. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Építési és Örökségvédelmi Hivatalának Állami Főépítész az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. Törvény (Étv.) 9 § (6) bek. szerinti szakmai véleményét megkértük, mely  szakmai véleményt a 7. sz. melléklet tartalmazza.
 8. Az előterjesztési dokumentáció a lakossági észrevételek és az állami főépítész szakmai észrevételeinek feldolgozásával elkészült.

Tovább

Hagyományőrző Aratók Fesztiválja

A hajdúnánási Hajdú Bokréta Hagyományőrző Csoport és a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ szervezésében az idén is a Nyakas Farm adott otthont az immár ötödik alkalommal megrendezésre került Hagyományőrző Aratók Fesztiváljának 2013. július 6-án.

A rendezvény házigazdája Nyakas András és felesége immár ötödik éve támogatják és biztosítanak helyszínt a rendezvénynek. Az évek óta nagy érdeklődésre számot tartó programra településünkről, a két hajdúvárosból Hajdúdorogról és Hajdúhadházról, valamint a környező településekről, Debrecenből, Téglásról, Földesről összesen 11 csoport érkezett. Az egész napos rendezvény nyitányaként Szólláth Tibor polgármester köszöntötte a résztvevőket. 


Tovább

Holland ajándék a Hajdúnánás Városi Önkormányzat és a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hajdúnánási Kirendeltsége számára

2013. június 28-án feszítő-vágó berendezéseket és egyéb életmentéshez szükséges eszközöket kapott Hajdúnánás. Baráz Lajos, nyugállományú tűzoltó alezredes, tűzoltóparancsnok részéről közel két évtizede fennálló barátságnak köszönhetően, első alkalommal fogadhattuk városunkban Rotterdam nyugalmazott tűzoltó főparancsnokát, Cor Priellet és munkatársát, akik közel 5 millió forint értékben ajándékoztak műszaki berendezést a Hajdúnánás Városi Önkormányzatnak.

A vendégeket Szólláth Tibor polgármester úr fogadta, majd a műszaki mentésben segítséget nyújtó két darab Holmatro típusú hidraulikus feszítő-vágó berendezés átadására a laktanya udvarán, ünnepélyes keretek között került sor. Önkormányzatunk az eszközök ingyenes használatát biztosítja a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hajdúnánási Kirendeltsége számára. A nagy értékű berendezések fontos mentési eszközök egy-egy közúti baleset alkalmával, főként beszorult sérültek mentésére használják, de egyéb más, kárelhárítási feladatok során is alkalmazhatóak. Reméljük, hogy az adományként kapott felszereléseket tűzoltóinknak ritkán kell majd éles helyzetben használniuk. Helyi tűzoltóink további ajándékokat kaptak külföldi kollégáiktól: három darab Dräger típusú légzőkészüléket, és hat darab sugárcsövet hoztak számukra.


Tovább
1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     
11     12     13     14     15     16     17     18     19     20     
21     22     23     24     25     26     27     28     29     30     
31     32     33     34     35     36     37     38     39     40     
41     42     43     44     45     46     47     48     49     50     
51     52     53     54     55     56     57     58     59     60     
61     62     63     64     65     66     67     68     69     70     
71     72     73     74     75     76     77     78     79     80     
81     82