Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Gabriella nevű látogatóinkat!
2017. december 12.
Hírek >> Aktuális hírek
ArchívumKardiológiai szakrendelés indul Hajdúnánáson

2013. szeptember 13-án Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy az idei év október 1-jétől Hajdúnánás lakosai számára helyben elérhetővé válik a kardiológiai szakrendelés.

Napjainkban a fejlett országok népességének fele hal meg szív- és érrendszeri betegségekben. Ez a betegség együttes a korai halálozás egyik legjellemzőbb válfaja, ezért is fontos kellő figyelmet fordítani a betegségek megelőzésére és hatékony kezelésére.

A már kialakult érelváltozások nehezen kezelhetőek, ezért a megelőzés kiemelt jelentőséget kap. Ezt felismerve döntött úgy Hajdúnánás város képviselő-testülete, hogy kiemelt szerepet szán a rendelőintézet meglévő eszközparkjának felújításának és fejlesztésének. A kardiológiai szakrendeléshez szükséges modern orvosi eszközök, a kétdetektoros röntgendigitalizáló, a terheléses EKG rendszer, az ultrahang készülék és a holter közbeszerzési eljárás keretében kerültek beszerzésre összesen mintegy 53 millió forint összegben. A 37 millió forint értékű kétdetektoros röntgendigitalizáló révén a betegek számára komfortosabbá válik az ellátás, emellett a készülék működtetése a hagyományos filmes technológia elmaradása miatt éves szinten mintegy 3 millió forint megtakarítást jelent a Városi Rendelőintézet számára. – mondta Szólláth Tibor.


Tovább

III. Székely Menekültek Emléknapja

A Hajdúnánás Városi Önkormányzat és a Hajdúnánási Római Katolikus Egyházközség szervezésében 2013. szeptember 22-én szentmisével és koszorúzással emlékeztek meg annak 3200 székely menekültnek a befogadásáról, akik számára az első világháború ideje alatt szűkös körülmények között élő városunk közössége menedéket nyújtott.

Közel száz esztendő telt el azóta, hogy az első világháború idején, 1916 őszén Magyarország keleti vármegyéit ért román katonai támadások miatt a székelységnek menekülnie kellett. „Több mint 206 ezer ember indult el gyalog, ló-, tehén, vagy ökörfogaton, illetve vasúti szerelvényekkel, hogy a menekülés végcéljaként kijelölt helyeken fedélhez, élelemhez jussanak„- írja Buczkó József etnográfus Szállást adtunk Hűséges magyar véreinknek c. könyvében. Ebben az időszakban városunkban több mint 3200-an kértek és kaptak menedéket a nánásiaktól. 


Tovább

Hajdúnánás is csatlakozott az "Itthon vagy! - Magyarország, szeretlek!"
országos programsorozathoz 

Szeptember utolsó hétvégéjén városunk is színes programokkal gazdagította a Belügyminisztérium támogatásával több, mint 1300 településen egy időben megrendezett „Itthon vagy! – Magyarország szeretlek!” elnevezésű, Szent Mihály napi országos programsorozatot.

A Hajdúnánás Városi Önkormányzat szervezésében megvalósuló kétnapos rendezvény első napján a Nánási Portéka védjegyhasználói kora délelőttől kezdődően kóstoltatással egybekötött piaci napot tartottak. Az immár 45 védjegyhasználóval büszkélkedő termelői piacon az érdeklődők vásárolhattak Bocskai Koronát, és nyereményjátékokon vehettek részt. A Bocskai István Általános Iskola felső tagozatos diákjai 10 feladatból álló „Hajdúnánás értékei” szellemi vetélkedőn mérhették össze tudásukat. A csapatok városunk történelmének, a Bocskai Korona és a Nánási Portéka témaköréből kaptak kérdéseket. A vetélkedőt követően az idén húszéves Nána Táncstúdió csoportjainak előadásában keringőt és bajor táncot láthatott a közönség. 


Tovább

„Segítő kezek az idősek otthoni biztonságáért”

Az időskorúak segítését célzó szociális programhoz csatlakozott Hajdúnánás. A „Segítő kezek az idősek otthoni biztonságáért” - értékteremtő közfoglalkoztatással, közösségi szolgálattal és önkéntes tevékenységgel című projekt Budapest belvárosából indult, de már számos vidéki kis- és nagyváros is sikerrel működteti.

Jeneiné dr. Rubovszky Csilla, az Emberi Erőforrások Minisztériumának idősügyi miniszteri biztosa és dr. Juhász Endre, Hajdúnánás alpolgármestere 2013. szeptember 26-án sajtótájékoztató keretében beszélt az év őszén városunkban induló mintaprogramról. „Az ország teljes népességének 4,8%-a, mintegy 475.000 fő, 80 év feletti. Ezen idősek küzdenek az elmagányosodással és könnyen bűncselekmények áldozatává válhatnak, hiszen 80-85 százalékuk egyedül él.” – nyilatkozta a tárca miniszteri biztosa. A főváros V. kerületének alpolgármestereként is tevékenykedő miniszteri biztos az idősgondozásban való aktív szerepvállalásra hívta fel a figyelmet. A programmal egy olyan biztonsági háló kiépítését kezdeményezik, amellyel az idős emberek önálló életvitelüket saját otthonukban minél tovább fenn tudják tartani, éppen ezért a projekt a 80 év feletti emberek magányának és mindennapi gondjainak enyhítésére nyújt megoldást.


Tovább

Az aradi tizenhárom

Országszerte és határainkon túl is tartottak megemlékezéseket október 6-án, az aradi vértanúk napján, amelyet 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánítottak.

164 évvel ezelőtt, 1849. október hatodikán hajnalban végezték ki Aradon a forradalom és szabadságharc 12 honvédtábornokát és Lázár Vilmos ezredest, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét.

A Hajdúnánás Városi Önkormányzat és a Nánás Pro Cultura szervezésében városunk főterén a 13 aradi vértanú tiszteletére tartott ünnepségre valamennyi alapfokú és középfokú oktatási intézményből diákok és pedagógusok érkeztek mécsesekkel a kezükben, fejet hajtva az életüket és vérüket a hazáért áldozó honvédtisztek emléke előtt.


Tovább

Kendó bemutatók és nyílt nap

A Magyar Kendo és Iaido Szövetség Miskolcról és Debrecenből érkezett csoportjai tartottak bemutatókat a 2013. október 4-én délelőtt a Bocskai István Általános Iskola és Művészeti Iskola Óvoda utcai, Polgári utcai és Baross utcai intézményegységeinek aulájában, tornatermeiben valamint a gimnáziumban.

A tanórák közti szünetekben Mihalik Hunor, a Magyar Kendo Szövetség főtitkára, kendo tanár ismertette harcművészet lényegét, sajátosságait és szabályait. A diákok érdeklődve figyelték a kendokak felszereléseit, és a japán vívás technikáját.


Tovább

Hiroshi Koizumi, a Tojamai Megyei Művészeti és Kulturális Szövetség elnökének meghívására magyarországi delegáció vett részt szeptember végén a 2013-as Toyama Megyei Előadóművészeti Fesztiválon.

A magyarországi Hajdú-Bihar és a Japán Toyama megye közötti kulturális együttműködés több mint 30 esztendőre tekint vissza. Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere a Zala és a Hajdú-Bihar megyei delegáció vezetőjeként vett részt a nagyszabású eseményen. A közel tízezer kilométernyi távolság és a két ország kulturális különbségeinek ellenére a japán közönség részéről nagy népszerűség övezte az autentikus magyar népzenei és a bábszínházi előadásokat.

A további együttműködés zálogául Szólláth Tibor, Takakazu Ishii Toyama Tartomány Kormányzójától kapott megbízást, hogy Toyama Tartomány Tiszteletbeli Baráti Nagyköveteként ápolja a baráti kapcsolatokat Toyama Tartomány és Magyarország között.TÁMOP-5.4.9-11/1-2012.

Tisztelt Lakosság!

A Hajdúnánás Városi Önkormányzat "Komplex szociális és gyermekjóléti alapellátások kialakítása Hajdúnánáson" projektjének megvalósítását a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat végzi. Várjuk az alábbi szolgáltatások és programok iránt érdeklődő Tisztelt Lakosságot a Szolgálat székhelyén (4080 Hajdúnánás, Kossuth u. 19.).

A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat valamint a Városi Bölcsőde szolgáltatásaiÜnnepség az Idősek Világnapján

Minden év október elsején kontinensünk különböző országaiban és hazánkban egyaránt rendezvényekkel ünneplik meg az idősek világnapját. Ez a hagyomány immár két évtizedre nyúlik vissza, a világon napjainkban több mint 600 millió idős ember él. 

Településünkön a Hajdúnánás Városi Önkormányzat és a Nánás Pro Cultura Kft. az idei évben is színvonalas műsorral kedveskedett a hajdúnánási időseknek. A Kéky Lajos Városi Művelődési Központ Színháztermében megrendezett ünnepségen dr. Juhász Endre, Hajdúnánás alpolgármestere köszöntötte a megjelent szépkorúakat és azokról a fontosabb programokról ejtett szót, amelyek az elmúlt időszakban zajlottak településünkön és az idősek életében meghatározóak lehetnek a jövőre nézve. A rendezvények terén a közösségi összetartás a 2013. szeptember 28-án nyolcadik alkalommal megrendezett Regionális Nyugdíjas Találkozón is megmutatkozott, amelyre a hajdúsági települések nyugdíjasai mellett a Partiumból is érkeztek vendégek.   


Tovább

Indul az elektronikus építési napló
2013. október 1.

Az építési naplót a 2013. október 1-ét követően induló kivitelezések esetében elektronikusan kell vezetni, de akik 2013. október 1. előtt már papíron kezdték el naplóvezetést, azok papír alapon be is fejezhetik.

Olvassa el a legfontosabb tudnivalókat!


1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     
11     12     13     14     15     16     17     18     19     20     
21     22     23     24     25     26     27     28     29     30     
31     32     33     34     35     36     37     38     39     40     
41     42     43     44     45     46     47     48     49     50     
51     52     53     54     55     56     57     58     59     60     
61     62     63     64     65     66     67     68     69     70     
71     72     73     74     75     76     77     78     79     80     
81     82     83     84