Hajdúnánás Város logó
Köszöntjük Katalin, Katinka nevű látogatóinkat!
2017. november 25.
Hírek >> Aktuális hírek
ArchívumSajtótájékoztató az új földtörvényről

Sajtótájékoztató keretében ismertette Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere a Magyar Országgyűlés által 2013. június 21-én elfogadott mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény rendelkezéseit. 

Mint ismeretes, hazánk 2014. április 30-ig tarthatja fenn a külföldi és magán jogi személyek hazai termőföldjeire vonatkozó, jelenlegi tulajdonszerzési korlátozásokat és tilalmakat.

A városvezető elmondta, hogy a közel egyéves parlamenti vitát követően megalkotott törvény a magyar föld védelmére szolgál, megnehezíti azt, hogy a magyar föld külföldiek, illetve spekulánsok tulajdonába kerüljön. Ezáltal a törvény megalkotásakor célként fogalmazódott meg, hogy a nagybirtokok jelenlegi 50%-os aránya 20%-ra csökkenjen, a családi gazdaságok aránya 50%-ról 80%-os arányra változzon. A birtokméret tehát csökken, egy földműves legfeljebb 300 hektár termőföld tulajdonjogát szerezheti meg, ezzel párhuzamosan a birtokméret maximuma is a felére csökken: a jelenlegi 2500 hektár helyett legfeljebb 1200 hektár lehet vetőmagtermesztő cégek, állattartó telepek és a cégek saját tagtól bérelt földje.


Tovább

Semmelweis Nap 2013.

Minden év július elseje a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. 195 éve ezen a napon született a sokak által az Anyák Megmentőjeként ismert Semmelweis Ignác, akinek a nevét büszkén viseli emléktábla, orvosi egyetem és orvostörténeti múzeum hazánkban. 

E jeles napot az idei esztendőben 2013. június 29-én, szombaton ünnepelték településünk egészségügyi intézményeinek dolgozói. Ebből az alkalomból a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ Színháztermében idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Semmelweis Napi Továbbképző Konferencia, amelyen 133 fő regisztrált szakdolgozó vett részt. A rendezvényre településünk testvérvárosából, Érmihályfalváról is érkeztek egészségügyi dolgozók.


Tovább

 Ünnepélyes vendégház átadás a Hajdúnánási Gyógyfürdőben

2013. július 1-jétől újabb szálláslehetőséggel bővült városunk idegenforgalmának palettája. A Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-Testülete 2012 decemberében döntött arról, hogy támogatja a Gyógyfürdő területén található, Kőházként is emlegetett szálláshely felújítási munkálatait. A szállodai vendéghely fejlesztésének első üteme befejeződött, az épület földszinti részlegét Gacsályi Gábor református lelkész áldását követően, ünnepélyes szalagátvágás keretében adta át városunk polgármestere, Szólláth Tibor, a Hajdúnánási Gyógyfürdő vezetője, Hunka Erika és a Hépszolg Kft. ügyvezető igazgatója, Rozgonyi Attila. A szálláshelyként működő 11 szobás komplexum immár rendezvények, csapatépítő tréningek, baráti összejövetelek lebonyolítására is lehetőséget biztosít.


Tovább

Sárkányhajó Fieszta és „Nánási Vízválasztó”

Június utolsó hétvégéjén számos szabadidős programmal várta a városlakókat és a településünkre érkező vendégeket a Hajdúnánási Gyógyfürdő.

2013. június 28-án szabadedzésekkel vette kezdetét a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Hajdúnánási Dominó Diáksport Egyesület szervezésében első alkalommal megrendezett Sárkányhajó Fieszta. A sárkányhajó sport egy több mint kétezer éves kínai monda alapján kialakult hagyományra épülő sportág, melyet nemtől és kortól függetlenül bárki űzhet. A szabadedzéseken a délután folyamán a versenyre benevezett csapatok kipróbálhatták a sárkányhajókat és felkészülhettek a versenyzésre.

A Fieszta második napján, szombaton 16 csapat 11 fős legénysége mérte össze erejét. Harmadik helyezést ért el a „Gályarabok” csapata, második helyen a „TMRSZ”, a helyi rendőrtestület zárta a versenyt. Az első helyezett a Tiszaújvárosból idelátogató Sinergy cég „Dragonfly”csapata lett.


TovábbVII. Öhönfőző Verseny

Településünk számára mindig is fontos volt a népi kulturális hagyományok megőrzése, ápolása és továbbörökítése. A magyar népi kultúra részét képező, régmúltban fellelhető pásztorhagyományok régiónkban és városunkban egyaránt megtalálhatóak. A pásztorételek a helyi gasztronómiai tradíciók fontos részét képezik. A laktató egytálételek, így az öhön kevés alapanyag felhasználásával elkészíthető. Az évről évre megrendezett Öhönfőző Versenyen résztvevő csapatok a hagyományosság mellett több kiegészítő felhasználásával teszik még ízletesebbé az öhönt.

A Hajdúnánás Városi Önkormányzat és a Nánás Pro Cultura Kft. 2013. június 15-én immár hetedik alkalommal rendezte meg az Öhönfőző Versenyt, amely idén rekordnevezéssel zajlott, hiszen nemcsak városunkból, hanem a környező településekről – többek között Derecskéről, Hajdúböszörményből, Hajdúhadházról, Polgárról, Téglásról, Tiszavasváriból is érkeztek csapatok.

A kánikulai hőségben mintegy 50 csapat bográcsában főtt az öhön, a versenyzés és a főzés eredményét a zsűri több szempontot figyelembe véve értékelte. A tálalás módjának, az étel íz harmóniájának és a főzés körülményeinek fontos szerepet tulajdonítottak az értékelés során. A régi pásztorok ételének alapanyaga a szalonna, hagyma, krumpli, száraztészta, paprika, só, azonban voltak olyan csapatok, akik különböző kiegészítők – kolbász, borsó, szalámi – felhasználásával tették még különlegesebbé főztjüket.


Tovább

Emlékezés az elhurcoltakra

A Moldvától Szibériáig, a Kaukázustól a Jeges-tengerig felállított táborok egyike volt az a Benderi, ahová 1944. november 3-án virradóra közel négyszáz civilt hurcoltak el Hajdúnánásról. A Hajdúnánás Városi Önkormányzat az áldozatokra való megemlékezés jegyében a Honvédelmi Minisztérium közreműködésével 2013. június első napjaiban utazást szervezett a Dnyeszter menti Köztársaság területére.

A hajdúnánásiakból, valamint a helyi és országos sajtó munkatársaiból álló küldöttség Szólláth Tibor polgármester vezetésével június 5-én indult el Hajdúnánásról, s mintegy kétnapos utazást követően érkezett meg Benderibe.

A második világháborúban Benderiben elhunyt magyar hadifoglyok és polgári áldozatok emlékére 2010-ben létesítettek emlékparkot, ahol szovjet katonák mellett mintegy háromszáz magyar hadifogoly sírja is található. Az ide hurcolt közel négyszáz civil közül mindössze tizenkilencen térhettek haza Hajdúnánásra.

Az áldozatok emlékére a hajdúnánásiak június 7-én fejfát állítottak, s a főhajtás szimbólumaként elhelyezték a hajdúnánási földet és az áldozatok nevét tartalmazó urnát.

 Az emlékezésen a küldöttség tagjai mellett a Chishinaui Magyar Nagykövetség képviseletében Szilágyi Mátyás rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, valamint a Moldovai Köztársaság kül- és belügyminisztériumának magas rangú képviselői is jelen voltak.

Kocsis Áron a Hajdúnánási Református Egyházközség lelkipásztora megáldotta a fejfát.  A nap folyamán Chisinauban Kocsis Áron református lelkipásztor ökumenikus istentiszteletet, Kósa Anton kisinyovi püspök szentmisét tartott elhurcolt magyar honfitársaink tiszteletére.

A hazafelé vezető úton a résztvevők az emlékezés virágait, koszorúit helyezték el a fővárostól, Chisinautól közel 100 kilométerre található Baltiban is, ahol a 103-as számú szovjet „haláltábor” működött.  

Fotók: Czeglédi Zsolt (MTI)


Tovább

Népi iparművészeti kiállítás nyílt a galériában

Az immár harminc éves Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület alkotóinak munkáiból nyílt kiállítás 2013. június 12-én a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ galériájában. A tárlatot az egyesület elnöke, Hubert Erzsébet etnográfus nyitotta meg, aki bemutatta a Hajdúnánáson élő és alkotó népi kézműveseket és ismertette a jelenlévőkkel az egyesület tevékenységét. 

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége Hajdú-Bihar megyei Szervezete 1982-ben alakult a megyében élő és dolgozó, akkor még elsősorban amatőr tárgyalkotó művészekből. A civil szervezet jelenleg 120 tagból áll, aki között 46-an népi iparművészek, 23-an pedig szakoktatók.

A tíz alkotó tevékenységét szemléltető kiállításon elsősorban szűrrátétes népi viseletet, szűrrátétes lakástextilből készült faliszőnyegeket, a paszományvarrás és a gyöngyfűzés mesterségének alkotásait tekinthették meg a látogatók. Az értékőrzés mellett a modern stílusjegyek is megfigyelhetőek a gyöngyből készült „Sárközi gallér” és a paszománnyal díszített modern szabásvonalú női kosztüm esetében.

A kiállítást 2013. június 28-ig tekinthetik meg az érdeklődők.Június 15-től a Tourinform Iroda minden nap 900-1700-ig a hajdúnánási gyógyfürdőben is nyitva tart.

A Tourinform Iroda elérhetőségei

A Hajdúnánási Gyógyfüdő megújult honlapjaMegyei Mentőnap városunkban

A szervezett magyar mentés 125. évfordulója és az Országos Mentőszolgálat megalakulásának 65. évfordulója tiszteletére Hajdúnánás adott otthont a Hajdú-Bihar megyei Mentőnap rendezvénynek 2013. június 8-án.

A programok a délelőtti órákban a Városi Rendelőintézet előtt mentéstechnikai bemutatóval kezdődtek, majd ezt követően az érdeklődők számára lehetőség nyílt egészségügy vizsgálatok elvégzésére, így vércukorszint mérésre és EKG készítésre.

A jeles nap délutánján a „Máró József Emlékalapítvány” által állíttatott emléktábla avatására is sor került. A hosszú évekig mentő-gépkocsivezetőként dolgozó Máró József nevét viselő alapítványt 2004-ben hozta létre Máró Józsefné a hajdúnánási mentők javára, melynek célja a mentőállomás életmentési feltételeinek javítása. Máró Józsefről Kovács Zsolt, vezető mentőtiszt tartott emlékező beszédet, az emléktáblát pedig Máró Józsefné leplezte le.

Az ünnepség a Kéky Lajos Városi Művelődési Központban Dr. Tiba István országgyűlési képviselő megnyitó beszédével és Mentéstörténeti Emléküléssel folytatódott. Deák Sándor nyugdíjas mentőtiszt az országos és megyei mentés több mint egy évszázados történetében végbement fejlődést ismertette: beszélt többek között a mentéstechnika egységesítéséről és bemutatta megyénk mentőállomásait.

Ezt követően a Kresz Géza Mentőmúzeum igazgatója, Debrődi Gábor szemléltette előadásában a Mentőmúzeum történetét és a mentés tárgyi emlékeit. A múzeumi gyűjtemény egyes darabjai 2013. június 13-ig a Kéky Lajos Városi Művelődési Központban megtekinthetők.


Tovább
1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     
11     12     13     14     15     16     17     18     19     20     
21     22     23     24     25     26     27     28     29     30     
31     32     33     34     35     36     37     38     39     40     
41     42     43     44     45     46     47     48     49     50     
51     52     53     54     55     56     57     58     59     60     
61     62     63     64     65     66     67     68     69     70     
71     72     73     74     75     76     77     78     79     80     
81     82     83