40 éves a tojamai kulturális kapcsolat
hajdunanas.hu | 2021.Jan.22. 09:45

Debreceni és Hajdú-Bihar megyei küldöttség hivatalos látogatása a budapesti Japán Nagykövetségen

Az idén 40 éves japán regionális művészeti csereprogram jelenéről és jövőjéről tárgyalt  Dr. Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere és Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, a „Tojama-Debrecen/Hajdú-Bihar Művészeti Csereprogram Társaság” elnöke dr. Pinczés István művészeti igazgató társaságában január 18-án Budapesten a Japán Nagykövetségen tett hivatalos látogatás alkalmából.

A három fős kulturális küldöttséget Otaka Maszato, a japán császárság újonnan kinevezett rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Uno Kimi kulturális osztályvezető, valamint Onodera Gabriella, a nagykövetség kulturális munkatársa fogadta. Baráti hangulatú beszélgetést folytattak Takamizu Hidero misszióvezető-helyettessel, korábbi kultúrattaséval is, aki az elmúlt két évtizedben többször járt nálunk, nagy segítséget nyújtva a Tojama megye és Hajdú-Bihar megye között létrejött kulturális kapcsolat bővítéséhez.

Pinczés István (balról), Szólláth Tibor, Otaka Maszato nagykövet és Puskás István a találkozón

Otaka nagykövet úr nagy elismeréssel szólt a nemzetközi viszonylatban is példa nélkül álló négy évtizedes japán-magyar regionális kulturális együttműködésről, mely jóval a rendszerváltás előtt jött létre - bő egy évtizeddel megelőzve a később megalakult japán-magyar baráti köröket és testvérvárosi kapcsolatokat.  Kiemelkedő eredménynek nevezte, hogy 1981 óta több mint 200 alkalommal közel 2500 tojamai és hajdú-bihari művész mutathatta be tehetségét egymás országában.

Az újjászervezett Tojama Társaság elnöksége tájékoztatást adott a művészeti cserekapcsolat idei programjairól, mely a Japán és Magyarország közötti 150 éves diplomáciai kapcsolatot ünneplő emlékév szerves folytatása. A május elején tojamai nemzetközi fesztiválra utazó, a Légy jó mindhalálig című musicalt előadó debreceni-mezőcsáti-hajdúnánási színjátszócsapatot dr. Puskás István is elkíséri, és Debrecen város részéről aláírja a debreceni nagyrendezvények ügyében előkészített új szerződést Kinosita Akirával, a tojamai művészeti szövetség elnökével, hogy az elmúlt évtizedekhez hasonlóan tojamai táncosok,  zenekarok, énekesek vehessenek részt a Virgkarneválon és a Bartók Kórusversenyen . Szólláth Tibor és Pinczés István 2019 augusztusában írt alá szerződést a japán partnerszervezet itt tartózkodó vezetőivel személyes művészcserék és kislétszámú művészeti csoportok cserekapcsolatának témakörében.

A vírushelyzet miatt a tavaly indított közös programok, művésztáborok workshopok, koncertek, kiállítások nagy része elmaradt, vagy 2021-re tolódott. Szerencsére a hajdú-bihari gyerekek munkái idén is részt vehetnek a tojamai nemzetközi gyerekrajzpályázaton. A  Bungeiza Gekidan Színtársulata augusztus közepén érkezik Debrecenbe, hogy a 2019-es tojamai ősbemutató után Debrecenben és Hajdúnúnáson is bemutassa japán nyelvena Debreceni Színjátszó Stúdió tagjaival közös szereposztásban Micsio Kato Emlékárus című színművét. A különleges színházi produkcióval ezt követően a Monacóban megrendezésre kerülő nemzetközi fesztiválon szerepel a két társulat.

A nagykövetség örömmel támogatja a japán témájú képzőművészeti kiállítások, a kapcsolat 40 évének jelentős eseményeit megörökítő dokumentumfotó kiállítás, a tervezett japán-magyar haiku kötet, az erre épülő zenés verses kirakatszínházi perforamanszok megrendezését is.

Szólláth Tibor elnök tájékoztatta a japán nagykövetet a Csokonai-díjas japán színésznő, néhai Koizumi Kuniko 10 000 000 forint összegű adományáról, melyet a művészi kapcsolattartás utazási költségeinek finanszírozása érdekében tett. A nagylelkű adomány mellé a Tojama-Debrecen/Hajdú-Bihar Társaság magyar források felkutatásával, debreceni és hajdú-bihari vállalatok, gazdasági társaságok, vállalkozások „adomány” kategóriájú támogatásával, magánszemélyek felajánlásaival szeretne olyan pénzalapot teremteni, amit a közhasznú egyesület a további tojamai kapcsolat költégeinek finanszírozására fordíthatna.

Az eredményes találkozót követően a háromtagú kulturális küldöttséget Fudzsii Mami, a budapesti Japán Alapítvány újonnan kinevezett igazgatója is fogadta. Itt elsősorban az idei és a jövő évi japán-magyar regionális projektek a Japán Alapítványnál elérhető pályázati támogatásának lehetőségeiről tárgyaltak. 

Galéria