Szakmai együttműködés a MOE és Hajdúnánás között a fekete mangalica megmentéséért
hajdunanas.hu | 2018.Feb.28. 10:48

A fekete mangalica megmentése érdekében Hajdúnánás és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete is igyekszik minél több lehetőséget kihasználni az őshonos állat kitenyésztésére és elismertetésére önálló fajtaként.

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke elmondta: az 1900-as évek elején még mind a négy mangalicafajta – a szőke, a vörös, a fecskehasú és a fekete is tenyésztésben volt, de a fekete a század első harmadában eltűnt a tenyészetekből. A cél, hogy ez az őshonos állat elismertetésre kerüljön.


A MOE elnöke hozzátette: 200 tenyészetben mintegy 9500 mangalicakoca van az országban, az elismertetésre váró fekete mangalica egyedszáma mindössze 150.
Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármestere hangsúlyozta, hogy a fekete mangalica megmentése a városban nemcsak gazdasági tényezők miatt, de az értékmentés területén is kiemelt feladatuknak tekintik.


A polgármester örömét fejezte ki, hogy az egyesület az elkövetkező időszakban megalakítja a Tenyésztő Klubot, melynek köszönhetően folyamatos szakmai együttműködés és a további lehetőségek kiaknázására is sor kerülhet. Szólláth Tibor bízik a jövőbeni szoros szakmai együttműködésben mind a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete, mind pedig a Földművelésügyi Minisztérium között.

Galéria