2021-ben Hajdúnánáson választották meg Magyarország Legszebb Birtokát
hajdunanas.hu | 2021.Sep.15. 13:42

Az idei esztendő több tekintetben is rendhagyónak számított a Magyarország Legszebb Birtoka verseny életében. A szervezők két merész döntést hoztak. Egyrészt elkötelezték magukat, hogy a koronavírus járvány fenyegetése és a vírushelyzetből adódó lehetséges korlátozások ellenére is folytatják az öt évvel ezelőtt megkezdett munkát, és idén is meghirdetik az agrárszektor egyik legnevesebb versenyét, másrészt az eddigi gyakorlattal szembe menve arra az elhatározásra jutottak, hogy az ország legszebb birtokának díját nem egy szálloda dísztermében, hanem a mezőgazdasággal foglalkozók természetes közegében, egy működő gazdaságban adják át.

A Nyakas Farm a 2020-as Magyarország Legszebb Birtoka versenyén már megmérettette magát. Akkor sikerült elnyerni a legszebb családi gazdaság címet, a közönségdíjat, melyre rengeteg hajdúnánási adta le a szavazatát, és az abszolút győztes címet is, melyet a kategóriagyőztesek közül helyszíni szavazással választott ki a szakmai zsűri.

A tavalyi sikereket idén újabb kihívás követte. Most házigazdaként állt helyt a Nyakas Farm a Magyarország Legszebb Birtoka verseny életében.

Nyakas András az eseményen elárulta, hogy a felkérés teljesen váratlanul érte a családot. „Álmomban sem jutott volna eszembe, de mivel felkértek és egy új szervezést akartak belevinni a programba, úgy gondolták, hogy kiviszik egy farmra, egy külső területre, ne egy szállodában rendezzék meg, és így esett ránk a választás, amit a tavalyi mindent elsöprő győzelmünk után el is vállalunk.”

Medgyesi Gergely Árpád a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezetője átveszi az abszolút győztesnek járó  díjat Jakab István fővédnöktől, a MAGOSZ elnökétől

Az elhatározást siker koronázta. Néhány hét alatt impozáns gálaest helyszínt sikerült kialakítani a Nyakas Farmon az Agrotrend Csoport, a Nyakas család és Hajdúnánás város együttműködésével.

A díjátadó ünnepség augusztus 28-án 14 órától került megrendezésre városunkban.  Az eseményt Mátrai Zoltán az Agrotrend Csoport ügyvezetője, a Magyarország Legszebb Birtoka–díj főszervezője kezdte meg nyitóbeszédével, aki azon túl, hogy a verseny legfőbb céljáról – vagyis az agrárium társadalmi fókuszba helyezéséről -, és a bírálat menetéről beszélt, olyan érdekességeket is elárult, mint például, hogy annak a zsűritagnak, aki minden birtoklátogatáson részt kívánt venni, összesen 5000 kilométert kellett megtennie Magyarországon belül. Ezt követően Nyakas András és Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere, Dr. Tiba István országgyűlési képviselő, Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója, Zászlós Tibor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

A rendezvény jelentőségét mutatja, hogy ugyan Dr. Nagy István miniszter nem tudott személyesen jelen lenni a gálán, mégis készült az eseményre egy rövid videóüzenettel, melyben hangsúlyozta, hogy milyen fontos a magyar gazdálkodók munkájának bemutatása a társadalom egészének. „Felelősségvállalás, példamutatás, kötelességtudat. Olyan értékek ezek, melyeket Önök nem csak birtokolnak, de meg is osztanak másokkal. Életszemléletük, céljaik és közösségi szolgálatuk a példa erejével hat a környezetükre és Magyarország egészére egyaránt.” – fogalmazott az agrárminiszter.

A megnyitóbeszédek sorát Jakab István a MAGOSZ elnöke, a Magyarország Legszebb Birtoka díj fővédnöke zárta.

Nyakas András házigazda, Tiba István országgyűlési képviselő, Szólláth Tibor polgármester

Ezt követően egyesével mutatkoztak be a nyolc kategória jelöltjei, melyek közül díjazást nyert:  Állattenyésztő birtok kategóriában a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., - Családi gazdaság kategóriában a  Babarczi Pincészet, - Gyümölcstermesztő birtok kategóriában a Maglóczki Kert, - Kertészet kategóriában a Profi-Tom Zöldségtermelő Kft., - Precíziós gazdálkodás kategóriában a  Vadas-Agro Kft., - Szántóföldi növénytermesztő birtok kategóriában az  Ager-Agri Kft., - Szőlészet-Borászat kategóriában a Varga Pincészet, - Fiatal gazda birtoka kategóriában a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport,

Közönségdíjat nyert a Kovács Kertészet, valamint különdíjas lett Günzer Tamás pincészete, a Kaitz-Agro Kft., az Udvaros Farmer Gazdaság, és Braun Attila.

A kategóriagyőztesek között helyszíni szavazással, 2021-ben Magyarország Legszebb Birtoka, vagyis az abszolút győztes a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. lett.

Mátrai Zoltán az Agrotrend Csoport ügyvezetője, a Magyarország Legszebb Birtoka–díj főszervezője

A kategóriagyőztes szervezetet képviselő Medgyesi Gergely Árpád ügyvezető a következőképpen nyilatkozott a győzelemről, melytől a Hortobágy, mint turisztikai desztináció felértékelődését várja: „ A Hortobágy térsége az, aki ezt a díjat most megkapta. Nyilván megdolgoztunk bőven azért, hogy a zsűrit elkápráztassuk, de én úgy gondolom, hogy az a fajta kulturális attitűd, ami belengi a Hortobágyot, az a fajta régiségnek a varázsa, ez kapta meg a díjat.”

Az este 8 óráig tartó, csupán néhány szünettel és egy díszvacsorával megszakított bírálatot, valamint az eredményhirdetést végül egy fergeteges mulatsággal zárták a gála résztvevői, így ünnepelve a győzteseket, és az agrárium mögött álló sikeres időszakot. (F.B.)

Fotók: Kovács László, Agrotend

Galéria