6. Barátság napja Bihardiószegen
hajdunanas.hu | 2017.Jul.14. 10:25

2017. június 10-én ismét útra kelt az a kis csapat Hajdúnánásról, akik a „Hídépítés határon innen és túl” projekt /Szórvány program keretében 6. éve teljesítik küldetésüket a Partiumban lévő 5 településen. A szolgálatuk a magyarságtudat, a magyar nyelv erősítéséről szól az ott élő gyermekek tudásában, szívében-lelkében. A Barátságnap minden évben annak a tanévnek a lezárása, melyet a történelem, az irodalom s egyéb területeken szerzett új élmények erősítettek.

 

Az idei Barátságnap immáron 6. alkalommal hozta össze az 5 település résztvevőit: Poklostelek, Jankafalva, Nagyvárad-Les, Nagyszántó és Diószeg gyerekei a lelkész kísérőikkel – Hajdúnánás csapatával kiegészítve. A megérkezéskor a baráti üdvözlések sora után a virágokkal feldíszített Barátságkapun áthaladva vonultak a résztvevők a Művelődési Házból közösen a Református templomba, ahol a köszöntések mellett ünnepi istentisztelet következett. Csűri István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke tartotta a példabeszédet a barátságról, Pál Apostol életének példájával.

Csillikné Szólláth Júlia, a program koordinátora is köszöntötte a résztvevőket és ismertette a nap programját. Az ünnepi megnyitó után a 6 évvel ezelőtt a templomkertben ültetett Barátságfa megöntözése következett, ahol a települések küldöttsége az otthonról hozott földjeiket is elhelyezhették a kis fa tövében.

Az idei tanév fő témája az Arany János bicentenáriumi emlékévhez köthető, így a 200 évvel ezelőtt született nagy költőnk élete, versei, s a Petőfivel való barátsága volt a foglalkozások témája. A gyerekek a tanult ismereteikről adhattak számot, természetesen játékos formában. 7 állomáson 7 csapat 7 felnőtt irányítóval teljesítették az adott állomás feladatait, azaz a 7 próbát. Az állomások olyan neveket kaptak, amelyek Arany János életében tulajdonítanak nagy jelentőséget, így: Nagyszalonta, Csonkatorony, Ercsey Julianna, Kiskőrös, Petőfi Sándor, Szendrey Julianna.

Az egyik állomáson a két költő életrajza volt terítéken, a Családi kör közös feldolgozására is sor került egy másik állomáson. A magyarságtudat erősítésében nagy szerepe van a magyar népi kultúra megismerésének, így a népi játékok, a kézműveskedés és a magyar tájegységek táncai is szerepeltek az állomások tevékenységeiben. A gyerekek egy régóta használatos, mára már csaknem elfelejtett eszköz, a kötélverő segítségével karkötőt készítettek piros, fehér és zöld fonalakból.

A néptánc és a népi gyermekjátékok szinte kikapcsolódás volt a feladatok között a gyermekek számára, de a kör- és páros táncokban alaposan elfáradtak. Sorversenyben is megmérkőzhettek egymással a csapattagok, ahol hagyományos és újszerű játékok is helyet kaptak. Dramatikus játékokban is bemutatták tudásukat a csapatok, ahol a Művelődési Ház színpadán a témának megfelelő jeleneteket adhattak elő.

Az állomások teljesítése után a közös ebéd következett, melyet helyben főztek az ottani ügyes szakácsok. Ebéd után a csapatok munkájának az értékelése következett, ahol az állomásvezetők ismertették a gyerekek teljesítményét. A csapatok ajándékot vehettek át, melyet Csillikné Szólláth Júlia program vezetője, és dr. Csiszár Imre Hajdúnánás alpolgármestere adtak át. Egy-egy szép könyvjelzőt Arany János és Petőfi Sándor arcképével, egy Barátságnapi tollat, valamint Hajdúnánási Újságokat és az újonnan megjelent Nánási Füzetek kiadványt Gulyás Gábor Bocskai úr angyalkái című történelmi regényét, melyet Hajdúnánás Polgármestere ajánlott fel a települések könyvtárai számára. Az ajándékozások sorai között Tóth Imre, a Hajdúnánási Bocskai István Általános Iskola igazgatója is köszönetét fejezte ki a nap szervezői, megvalósítói és résztvevői számára, majd Hajdúnánás város alpolgármestere, Dr. Csiszár Imre is köszöntötte a jelenlévőket.

Lakatos Alexandra többször is megcsendítette a nap folyamán szép hangját, s így a zárásként az ő vezetésével énekelték el a résztvevők a Magyar vagyok című dalt. A programot közös áhítat zárta Jakó Sándor Zsigmond Jankafalvi lelkész tolmácsolásában.

A nánási csapat a hazautat egy közeli levendulamező meglátogatásával koronázta meg, majd a Kisszántói Gombafesztiválon is megálltak, ahol a Református Nőszövetség gombapaprikását is megkóstolhatták.

Barátságról szólt a nap, a 6. Barátság napja. A program során született és köttetett barátságok elevenedtek meg a közös program által, s a nap résztvevői alaposan átérezhették a szó igazi jelentését: egymást megismerve, segítve, közös örömmel átitatva részt venni egy olyan programban, mellyel határok nélkül érezhetjük magyarságunkat, összetartozásunkat, közös céljainkat.

A nap folyamán már a következő tanév tervei is szóba kerültek. Valószínű az 1848/49-es szabadságharc lesz a főtéma a 170. évforduló alkalmából. Ám e gondolatokat a partiumi lelkészek és a hajdúnánási vezetők a szeptemberben megtartott egyeztető megbeszélésen véglegesítik majd.

Fekete Andrea

Galéria