A hajdúszabadság születését ünnepeltük
hajdunanas.hu | 2021.Dec.13. 15:24

Városunkban december nem csak a karácsonyi ünnepek vagy az óév lezárása miatt jelentős, ilyenkor emlékezünk meg ugyanis arról, hogy 416 évvel ezelőtt, 1605. december 12-én otthonra leltek hajdú őseink.

A hajdúk nagy jótevőjére, Bocskai Istvánra, Magyarország és Erdély fejedelmére és az ő nagyszerű életművére emlékeztünk december 12-én a Városnapon.

Az 1605.  december 12-én Korponán kihirdetetett Nagyhajdú Adománylevél közel tízezer hajdúnak biztosított sajátos, közösségi nemesi előjogokat és nem utolsósorban birtokot.

Az ünnepség délután vette kezdetét a “Hajdúnánás 2021” fotópályázat megnyitójával, majd Bocskai István fejedelem szobránál folytatódott az emlékezés és tisztelet koszorúinak elhelyezésével.

 

 

Hosszú évek óta hagyomány, hogy a városnapi ünnepi testületi ülésen a város kitüntető díjakat adományoz azoknak, akik munkájukkal nagyban hozzájárultak a város fejlődéséhez, öregbítették városunk hírnevét határon innen és túl.

Az eseményen Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Pajna Zoltán, a Hajdú- Bihar Megyei Közgyűlés elnöke átadta a közös örökség, múlt és hagyomány szimbólumaként Bocskai fejedelem korabeli magyar szablya hiteles másolatát a város polgármesterének és ezzel együtt a város közössége részére.

Nyakó József, Érmihályfalva (Hajdúnánás testvérvárosa) polgármestere beszédében a közös együttműködésre és gondolkodásra hívta fel a figyelmet.

Az este folyamán több alkalommal is színesítette a programot az Aranyszalma Néptáncegyüttes.

Galéria