Aratás után vagyunk
hajdunanas.hu | 2019.Aug.08. 09:50

Valamennyien nagyon vártuk már a gazdasági év egyik kiemelkedő eseményét, az aratást. Betakarításra került a búza, mindennapi kenyerünk alapja. Ismerve az időjárási előzményeket, félve gondoltunk arra, hogy nem lesz elegendő termés. Nos, az aratás befejeződött és elegendő termést sikerült betakarítani, amely hír megnyugtató.

Gazdálkodó szervezetek és kisgazdák erősítették meg bennünk a gondolatot: a jövő évi kenyér alapja, a kellő mennyiségű búza le lett aratva és be lett tárolva.

A megkérdezett gazdák valamennyien elmondták, hogy a termés jó minőségű, malmi 1-es és javító minőségű (jó a sikértartalom). Arról is szó esett, hogy a körzetünkben a lehullott csapadék elosztódása nagyon változó volt, ami természetesen befolyásolta a termés mennyiségét.

A Tedeji ZRT területén 7,2 t/ha búzát tudtak learatni. Az Agroszoltek Kft területén 5-6 t/ha volt az eredmény. A Nyakas-Farmon 5,5 t/ha kiváló minőségű búza termett a jó tápanyagellátásnak köszönhetően. Hadadi Imre elmondása szerint a Farm 95 Kft területén 5-7 t/ha között alakult a termény mennyisége. Kelemen Sándor gazdálkodó átlagtermése 6-7 t/ha volt. Ő mondta el, hogy ez a termésátlag az ismert okok miatt kevesebb volt, de a felvásárlási ár is kevesebb lett. (A kenyér is olcsóbb lesz???)

Beszélgető partnereink mindannyian elmondták, hogy az aratás után napjainkra már a tarlóhántással is végeztek. E munkának természetesen megvan a maga célja:

  • az aratás után megszáradt tarló talajba forgatása részben vagy egészben,
  • a szántóterület gyommentesítése,
  • a talaj nedvességtartalmának megőrzése, javítása,
  • a talajban élő mikroorganizmusok serkentése,
  • a kártevők és kórokozók visszaszorítása, létszámuk csökkentése.

A megfelelő időben elvégzett munka megalapozza az őszi vetések minőségét. Megéri, hogy kellő figyelmet fordítsunk e tevékenységre. Termőföldünk a befektetett munkát biztosan meg fogja hálálni!

Gut István

Galéria