Autómentes nap Hajdúnánáson
hajdunanas.hu | 2021.Oct.12. 09:26

Idén szeptember 16. és 22. között huszadik alkalommal rendezték meg az Európai Mobilitási Hetet, amelynek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre egyre népszerűbb Magyarországon. Hajdúnánás is minden évben csatlakozik ehhez a megmozduláshoz, így idén sem volt ez másképp.

Szeptember 22-én a város főterén autómentes napot tartottak, és izgalmas programokkal készültek az érdeklődők számára a szervezők. Reggel autómentes reggelivel várták a kerékpárral vagy gyalogosan munkába, iskolába indulókat, így finom péksütemény és üdítő várta az önkormányzat előtt elsietőket. A nap folyamán egész nap ingyenes ugrálóvár, trambulin, játékok és kézműves foglalkozások várták a kicsiket. Az óvódás és iskolás gyerekeket is bevonták a programokba. Akadályversenyeket rendeztek nekik, amely a biztonságos kerékpáros közlekedést erősítette meg még inkább.

A „Bringázz egy bringáért” programba a Hajdúnánási Rendőrkapitányság munkatársait bevonva közösen indultak el a Köztársaság térről a Kenderes kertbe a kicsik és nagyok egyaránt. Itt két darab kerékpár és ajándékcsomagok kerültek kisorsolásra. A „Mini Futam”-ot a város kicsinyei és szüleik számára tervezték, akik a Köztársaság tér elől indulva közösen tettek egy kört a városközpontban. A gyerekek nagyon élvezték, és így is megtapasztalhatták, milyen autómentesen közlekedni.

A Zöld Kör interaktív fenntarthatósági tematikus szemléletformáló programokkal és feladatokkal készült az érdeklődőknek. A Magyar Vöröskereszt munkatársai pedig egészségvédelmi szűrővizsgálatokat végzetek. A nap végén összesítve kerültek kihirdetve a különféle versenyszámok eredményei, és a nyertesek. Több új kerékpár talált gazdára, és ajándékcsomagokkal lettek gazdagabbak a gyerekek.

Az autómentes nap idén is nagyon sikeres volt, és nagy szükség van az ilyen szemléletformáló rendezvényekre, amely felhívja a figyelmet a környezetbarát közlekedési formák népszerűsítésére.

Dobos M. – Fotó: Girus Zsolt

 

 

A rendezvény az Innovációs és Technológiai Minisztérium által nyújtott 800.000,- Ft összegű vissza nem térítendő támogatásból került megvalósításra.

Galéria