Barátaink az állatok
hajdunanas.hu | 2022.Nov.07. 11:19

Egységes szintű óvodai kirándulás a Nyíregyházi Állatparkba. Az óvodai nevelésünk során nagyon fontosnak tartjuk, hogy gyerekeinket megismertessük az őket körülvevő világ jelenségeivel. Mindennapjaninkat átszövi a természeti környezetben, változatos élethelyzetekben történő sokrétű érzékszervi tapasztalás, mely elősegíti a külső világot megismerő képességek fejlődését, a szűkebb és tágabb környezetben való eligazodást.

 

A környezeti nevelés rendszeréből kiemelkednek a hagyományok, a jeles napok megünneplése. Ilyen jeles nap az Állatok világnapja, mely alkalomból a Hajdúnánási Óvoda vezetősége lehetőséget biztosított, hogy városunk valamennyi óvodája részt vehessen egy nagy, közös kiránduláson a Nyíregyházi Állatparkba. A kirándulás szervezésével célunk volt, hogy élményt nyújtsunk óvodásaink számára. Ugyanakkor erősítsük bennük az állatok szeretetét, megismertessük őket különböző vadon élő állatfajtákkal, a felelős állattartási illetve az állatok védelméhez kapcsolódó szokásokkal. Mindezekkel elősegítve a környezettudatos magatartás megalapozását.

A nagy napot lázas készülődés előzte meg, tervezgettük, milyen állatokat szeretnének megnézni, ki milyen elemózsiát hoz az útra, ki kivel szeretne egymás mellett utazni a buszon?

A kirándulás napján reggel 8 órakor izgatottan, várakozás teli örömmel szálltunk fel az autóbuszokra. Sok kisgyermek számára az utazás is különleges élményt nyújtott, hiszen többen még sohasem ültek autóbuszon. Érkezésünket követően izgatottan vettük birtokba az állatparkot és kíváncsian fedeztük föl az ismerős vagy egyáltalán nem ismert állatokat. Megfigyeltük külső tulajdonságaikat, életkörülményeiket. Érzékelhették a gyerekek az évszakváltás jegyeit is, mindezek hozzájárultak ismereteik bővüléséhez. A kirándulás segítette a gyerekek egészséges életvitelét, növelte állóképességüket. A délelőtt végén kellemesen elfáradva, de megannyi élménnyel gazdagodva utaztunk vissza óvodáinkba. Az együttesen átélt élmények tovább erősítették a gyerekekben az óvodai közösséghez tartozás érzését.

Köszönjük mindenkinek a támogató együttműködését, amellyel hozzájárultak programunk sikeréhez.

 

Reszegi Sándorné

Hajdúnánási Óvoda Gyermekkert Tagintézményének óvodapedagógusa

Galéria