Bicikli, futás, sport, jó levegő
hajdunanas.hu | 2018.Sep.25. 10:08

Autó helyett bringa; egészséges életmód jegyében telt az autómentes nap a hajdúsági városban.

Elektromos­autó-kiállítással, futóversennyel, kerékpártúrával, KRESZ-teszttel is várták a kicsiket és nagyokat szeptember 21-én, pénteken a hajdúvárosban. A programsorozat legfőbb célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, környezetünk, vizeink és a levegő tisztaságának megőrzése és természetesen kedvcsinálás a mozgáshoz, a sportokhoz és az egészséges életmódhoz. Látható, változatos programokkal készült a város a környezetvédelem, a tiszta levegő szempontjából fontos eseményre. Ez népszerű volt, hiszen azokon sokan részt vettek.

Gyalog, biciklivel

Hajdúnánás az idén negyedik alkalommal csatlakozott az európai mobilitási hét részeként megrendezett autómentes naphoz. A programsorozat az autózás helyett a közösségi közlekedés használata, a kerékpározás és gyaloglás mellett érvel. Idei témája is a tiszta, közösségi és intelligens mobilitás, a tisztább közlekedési módok előnyeinek hangsúlyozása volt.

A rendezvénysorozathoz kapcsolódóan a kora reggel a legvitézebb huszárra emlékezés jegyében telt. Mint arról szombati számunkban hírt adtunk, a hagyományoknak megfelelően idén is Hajdúnánásról indult a Simonyi óbester toborzó emlékfutás. A diákok a Hajdúnánás végét jelző, Dorogi úti tábláig kísérték a futókat, akik tovább futva mintegy 42 kilométert tettek meg a Hajdúnánás és Debrecen közötti útvonalon.

Az autómentes napon számos programmal és értékes nyereményekkel: vadonatúj kerékpárokkal, rollerekkel és ajándékcsomagokkal várták az érdeklődőket.

A napot ez évben is bringás ébresztővel indították a főtéren, melyen a munkába, iskolába menet kerékpárral vagy gyalogosan közlekedőket pékáruval, üdítővel, villogóval, fényvisszaverőkkel leptek meg. Ezt követően a Hajdúnánási Rendőrkapitányság közreműködésével KRESZ-teszt játékot szerveztek az óvodásoknak és iskolásoknak.

Sportpálya ovisoknak

A mozgalmas nap történései közt szerepelt az Ovi-Sport pálya átadása is, a Hajdúnánási Református Óvoda udvarán. Az ünnepségen beszédet mondott Gacsályi Gábor lelkész és dr. Molnár Andrea, az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány elnöke. A szalagátvágást követően a gyerekek birtokba vehették az óvodás korosztálynak kifejlesztett, műfüves, többfunkciós pályát.

Délután, az úgynevezett „drónsimogatón” kiállították az elektromos autókat, motorokat, rollereket, elektromos személyi szállítókat. A mozogni vágyókat sem hagyták ki a színes programokból, hiszen volt kerékpártúra, akadály- és futóverseny kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Galéria