Bőrkötésben
hajdunanas.hu | 2022.Nov.07. 10:59

Mintegy három évtizednyi szünet után találkozhatott ismét a nánási közönség Zajácz Tamás bőrműves iparművész különleges bőrből készült alkotásaival. Az öt évtizede alkotó művész speciális technológiákat dolgozott ki, hogy a sík bőrfelületből kiemelkedő több dimenziós művészi képek születhessenek. A Bőrkötésben címet viselő tárlat kollekciójában szerepelnek nagy felületű, klasszikus bőrdomborított alkotások és színes fotóminőségű bőrképek egyaránt.

 

Sokan régi kedves ismerősként üdvözölhették Zajácz Tamás bőrműves iparművészt, tárlatának október 19-i megnyitóján, hiszen a ’80-as évek végén,’ 90-es évek elején több alkalommal is volt kiállítása a művelődési központban. Az azóta eltelt három évtized alatt nagyon sok témával, technikával gazdagodott az alkotó művészi palettája. A kisgaléria falairól csodálatos Zajácz alkotások köszönnek ránk, köztük régebbiek is, de a legújabbak is.

A kiállítást Csiszár Imre alpolgármester nyitotta meg, kiemelve a bőr, mint természetes anyag folytonos jelenlétét az emberiség életében, amely még ma is itt van velünk, habár egyre fogyó mértékben.

Zajácz Tamás jó ötven évvel ezelőtt lépett a művészet addig egy járatlan útjára, ugyanis a bőr ilyetén fajta felhasználásának nem volt múltja, mondhatjuk úttörő volt a maga nemében. Többféle bőrből dolgozik, és számos olyan levédett eljárása van, amelyek a bőrt könnyen formálhatóvá teszik.

A tematikus elrendezésű tárlaton több alkotásban is megjelenik a fa-motívum, amellyel sokféle gondolatot lehet megfogalmazni. A történelmi ihletettségű alkotások között kiemelkedő, a szintén famotívum gondolata mentén született Magyarok fája, amely Trianon traumáját jeleníti meg igen expresszív módon.

                A kiállításmegnyitó második fele már teljesen kötetlen formában folytatódott, ahol Zajácz Tamás köszönetét fejezte ki a lehetőségért, hogy ismét itt lehet műveivel, majd egy bőrképpel, és az 50 éves alkotói jubileumára megjelent életmű kötettel is megajándékozta a várost. Az ajándékozásból a lelkes közönség sem maradhatott ki, egy interaktív játék során ugyanis letakart domborműveket kellett tapintás alapján nagyjából beazonosítani. Két szerencsés látogató sikerrel is” tapogatózott a sötétben”, melynek jutalma egy-egy Zajácz kép volt.

                Zajácz Tamás kiállítása november 13-ig tekinthető meg a Kisgalériában, és a kiállított képek, néhány magántulajdon kivételével meg is vásárolhatóak.

(r.zs. Fotó:Girus Zsolt)

 

Galéria