Csillagszóró
hajdunanas.hu | 2019.Dec.18. 09:01

Több mint nyolc esztendeje hagyomány már, hogy a Bocskai István Általános Iskolában karácsony közeledtén felragyognak a csillagszórók fényei és az iskola szeretettel várja mindazokat az egykori pedagógusokat és alkalmazottakat, akik sok-sok éven át szolgálták az oktatás ügyét Hajdúnánáson. Az idei Csillagszóró programra december 18-án került sor az iskola Óvoda utcai intézményegységének nagy aulájában

Valószínű mindenkinek van legalább egy olyan pedagógus, tanítónéni, tanítóbácsi az életében, akire felnézett, aki lámpásként mutatta az utat, szórta fényét, mint a karácsonyi csillagszóró. Vagy olyan gondnok bácsi, konyhás néni, akik úgy hozzátartoztak az iskola életéhez, mint egy régi, kedves ismerős, vagy családtag. Akikkel – főként az iskolai évek kezdetén - biztonságot jelentett találkozni, akiknek mindig volt egy jó szavuk, bátorító buksi simogatásuk. Akikkel jó volt beszélgetni, akik sok-sok varázslatos „tudománnyal” bírtak. Őket, a kedves idős pedagógusokat, iskolai alkalmazottakat várják immár több mint nyolc éve a Bocskai Iskola Csillagszóró programjára, egy kis közös beszélgetésre, találkozásokra, amelyre 2019. decemberében is sor került. Hiszen – bár kell a nyugdíjas évek elcsendesedése – de egy tanító számára a gyermekek, az iskola közössége valahol azért hiányzik. Ezen a programon pedig mindig van lehetőség találkozni volt kollégákkal, felidézni réges-régen elfeledett emlékeket, gyermekek közösségében lenni, ha csak egy rövid időre is.

Mindezek szellemében vált az iskola Óvoda utcai intézményegységének nagy aulája barátságos, fehérasztalos, vendégváró helyiséggé egy-két órára 2019. december 18-án délután, ahol a megjelent szépkorú, kedves vendégeket a Csillagszóró program ötletgazdája, szervezője Csillikné Szólláth Júlia, az iskola karitatív munkacsoportjának vezetője köszöntötte.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Nagyné Legény Ildikó alpolgármester asszony, aki meghatottan emlékezett saját diákéveire, az azokat meghatározó nevelőkre, az útravalóra, amit tőlük kapott.

A Csillagszóró program hagyománya, hogy a Dobozba szállt szeretet jótékonysági akciókeretében összegyűjtött nánásiaknak szánt adományokat átadják a kedvezményezetteknek, amelyet ezúttal a Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ anyaotthona illetve Ivánka Lettike és családja vehetett át. Az adományokat Hadasné Puskás Tilla és családja jelentős értékű gyógyszercsomaggal is kiegészítették. .

A folytatásban a Bocskai Iskola diákjai egy szép jelképes karácsonyi csomagot nyújtottak át a vendégeknek, verses-zenés műsorösszeállítás formájában.

Az est meglepetés vendégekkel zárult, akik a messzi Székelyföldről érkeztek hozzánk. Ők pedig nem más voltak, mint a sepsiszentgyörgyi Folker együttes, akik kezdésként saját gyűjtésű felcsiki népzenei csokrot nyújtottak át, s mivel már karácsony hete volt, Benkő Éva népdalénekes közreműködésével archaikus népi karácsonyi énekeket hallhattunk. Aztán lassan-lassan kialudtak a „csillagszóró” fényei, hogy jövőre újra felragyogjanak, hogy újra közös, fehér asztal mellé hívja az egykori tanítókat, tanárokat, iskolai alkalmazottakat, akik mindannyian a város felnövekvő generációit oktatták jó szóval, játékkal, odafigyeléssel. Köszönet érte. (r.zs.)

               

Galéria