Döntött a képviselő-testület a közszolgáltatások díjairól
hajdunanas.hu | 2022.Jul.06. 12:47

Döntött a képviselő-testület a közszolgáltatások díjairól

Megszavazta a hajdúnánási önkormányzat képviselő-testülete június 30-án azt, hogy a Covid miatti moratórium leteltével mennyivel növekedhetnek egyes közszolgáltatások árai (a részletes tételek a cikk alján találhatók).

Dr. Kiss Imre jegyző a módosítások kapcsán elmondta: a díjemelés mindig érzékeny kérdés, de az önkormányzat gazdaságos működése érdekében sajnos népszerűtlen lépéseket is fel kell vállalnia mind a hivatalnak, mind a képviselő-testületnek egyaránt. Fontos kiemelni, hogy vannak olyan területek, ahol több mint tíz éve nem voltak díjemelések. Minden díjtételnél elfogadásra került a 10 százalékos mértékű díjkorrekció az elkövetkező három évre vonatkozóan - egyrészt az infláció másrészt a költségek várható emelkedése miatt.

A díjemelések előtt minden szolgáltatási díjat összehasonlítottunk a környező településekével, amelyek lényegesen alatta voltak az alkalmazott díjainknak.

Amikor a hivatal átvette a feladatokat az elmúlt években, azt tapasztaltuk, hogy a Hajdúnánási Gyógyfürdő Kft. (korábban HÉPSZOLG KFT.) olyan díjszabásokat alkalmazott, amelyek igencsak meghaladottak voltak és a gazdaságos üzemeltetés szempontjából nem voltak fenntarthatók. A díjakat összehasonlítottuk a környező településekével, amelyek lényegesen alatta voltak az alkalmazott díjainknak – fogalmazott a város jegyzője.

A hosszú évek során folyamatosan emelkedtek az önkormányzat kiadásai, így a hivatal díjkorrekciós javaslatokat tett a képviselő-testület felé, sok esetben a hivatali javaslatnál alacsonyabb összegűeket fogadott el a testület.

Az áremelések többsége augusztus elsejétől lép életbe, kivéve a bérlakásokét, ott jövőév januárjától.

Valamennyi díj tekintetében egy hónapos türelmi időt ír elő a jogszabály – ezek a korrigált díjak augusztus elsejétől kerülnek alkalmazásra, a bérlakásoknál a bentlakók esetében 2023. január elsejétől lép életbe.

Több változás is lesz a következő évtől a piaci és a szociális bérlakásokat illetően.

A bérlakásokat komplexen tekintette át a hivatal – három lényeges változás történt a piaci alapú bérlakásoknál – emelte ki Dr. Kiss Imre.

Az egyik ilyen változás, hogy a jövőben nemcsak az időtartamra, hanem a díj mértékére is lehetőség lesz licitálni.

„Jelenleg a piacon nagyságrendileg 70-80 ezer forint + rezsiért lehet kiadni például az Ady Endre-Mártírok útján lévő lakásokat. A jelenlegi díjszabások szerint az önkormányzat kevesebb mint 20 ezer forintért adta bérbe. Ebből is látható, hogy ez nagyon messze állt a valós piaci bérbeadástól. Ebben az esetben egy százszázalékos díjkorrekcióra került sor, így a bérleti díjak 40 ezer forint alatt maradnak. A valós piaci bérleti díjaktól még így is messze elmaradnak – hangsúlyozta a jegyző.”

A másik lényeges változás az időtartam volt – egy éves időtartamra adja bérbe az önkormányzat a lakásait. Ezzel valós segítséget tudunk nyújtani, mindamellett, hogy a bérbeadás forgási sebességét is tudjuk növelni, minél több embert segítve ezzel. A szociális bérlakásoknál egy alacsonyabb összegű korrekcióra került sor.

Az önkormányzat tulajdonában számos garázs és üzlethelyiség is található, ezeknél a díjemelés mértéke 50 százalékos volt.

A temető esetében több mint tíz éve nem került sor semmilyen díjemelésre, amely szükségszerű volt. Érdemes kiemelni, hogy voltak olyan szolgáltatások, amelyeknél nem került sor díjmegállapításra vagyis ingyen végezte a feladatokat a mindenkori szolgáltató.

Dr. Kiss Imre hozzátette: az emelés mértéke a hivatal javaslatában 60 százalékban került meghatározásra, amelyet a testület úgy fogadott el, hogy ebben az évben augusztustól 30 százalékos díjemelésre kerül sor, majd a következő három évben minden évben +10 százalékkal növeli szolgáltatásai díját, így gyakorlatilag 2025 januárjától érjük el azt a szintet, amelyet a hivatal javasolt. Ennél a szolgáltatásnál is figyelembe vettük a környező települések díjszabásait is.

Az elmúlt időszakban négy-ötszörösére emelkedett az elektromos áram díja, ez például a Hajdúnánási Gyógyfürdő esetében nagyságrendileg egy 60-100 millió forint pluszköltséget jelent éves szinten, ezért emelt árakat minden fürdő, köztük a hajdúnánási is.

Fontos kiemelni, hogy a gyógyászati kezeléseket, amely évente 30 alkalmat jelent, továbbra is ingyen vehetik igénybe minden állandó és ideiglenes lakcímmel rendelkező személy.

Városunkban továbbra is csak a Kossuth utcán kell fizetni a parkolásért. Mindig hangsúlyoztuk, hogy nem a díjbeszedés a cél, ez csak egy forgalomtechnikai eszköz, hanem az utca frekventáltsága miatt csak így tudjuk a gépjárművek folyamatos mozgását és  a szabad parkolóhelyeket biztosítani. A Kossuth utcai parkolás esetében a szolgáltatási díjat 50 százalékkal emeltük meg.

A Városi Piac szolgáltatásait tekintve szintén elmondhatjuk, hogy évek óta nem volt díjemelés. A Nánási Portéka esetében eltérő mértékű az emelés a piaci díjtételekhez képest, itt csökkentett összeg került meghatározásra. A Városi Piac fejlesztése után nagyságrendileg két év múlva a képviselő-testület újra felülvizsgálja a díjszabást és új árakat állapíthat meg.

 

14_2022 önkormányzati rendelet

207_2022 önkormányzati határozat

208_2022 önkormányzati határozat

209_2022 önkormányzati határozat

Galéria