Egri sikerek
hajdunanas.hu | 2018.Feb.15. 09:47

Az Országos Ifjúsági Szólótáncverseny hazánk egyik legnagyobb néptáncos eseménye.  A verseny komolyságát nem „csak” az egész országra kiterjedő mivoltja adja, hanem az is, hogy mindössze kétévenként kerül sor a megrendezésére. A rendezvény célja, hogy az ifjúsági (15-18 éves) korosztály önálló bemutatkozási, találkozási, megmérettetési lehetőséget kapjon, melyre az 1999-2000-2001-2002-es években született fiatalok jelentkezhettek. Hatalmas boldogság érte a hajdúnánási néptáncosokat, hisz a decemberi elődöntőt követően azt a hírt kaptuk, hogy 4 jelentkező fiatal is bekerült az egri döntőbe. 

Az egész országból 67 produkciót juttatott tovább az 5 tagú szakmai zsűri és ebből 4, hajdúnánási táncos. Pálóczi Gábor Márk, Erdei Ferenc, Fórizs Márk és Varga László az Aranyszalma Néptáncegyüttes színeit képviselve még nagyobb lendülettel készültek a 2018. január 19-én és 20-án, tizedik alkalommal megrendezett országos döntőre. A pénteki napon a kötelező, a szombati napon a szabadon választott táncaikat mutatták be a fiúk, aminek az elbírálás szempontjai közé tartoztak az eredeti táncanyag alapos elsajátítását bemutató stílusos, de az egyéniséget tükröző szólisztikus előadásmód, ami a hatásos színpadi megjelenés mellett megőrzi a folklorisztikai hitelességet is. A versenyen elnyerhető címek a Gyöngygalléros Táncos (lányok) és Ezüstpitykés Táncos (fiúk) díjak voltak.

A szakmai értékelés és gálaműsor lezajlása után a várva várt eredményhirdetés következett. A zsúfolt teremben lélegzetvisszafojtva várták a hozzátartozók, hogy kik azok a fiatalok, akik a hatalmas elismerésben részesülnek. A hajdúnánási versenyzők egy busznyi családtaggal és táncostárssal érkeztek, így igazi katarzis élmény volt, amikor sorra kimondták a fiúk nevét, hogy vegyék át a díjaikat. Pálóczi Gábor Márk Különdíjban, Erdei Ferenc, Fórizs Márk és Varga László Ezüstpitykés szólótáncosi díjban részesültek.

A meghatottságot tovább fokozta, hogy Varga László megkapta a verseny legértékesebb különdíját is, az egyenes ági bejutást a felnőttek közé, az Országos Aranygyöngyös és Aranysarkantyús Szólótáncfesztiválra. Hajdúnánási szem nem maradt szárazon, fiatalok és felnőttek egyaránt boldogságkönnyekben úsztak. Szeretettel gratulálunk a hatalmas sikerhez!

Mártonné Bródi Csilla

Galéria