Elindult a kilencedik Hajdúnánási Ifjúsági Alkotótábor
hajdunanas.hu | 2022.Jul.14. 09:22

Az idei művésztelep a kilencedik alkalom, hogy Hajdúnánás lelkes művészetpártoló vezetése ifjúsági alkotótábort hirdetett a közép-, és felsőfokú művészetoktatásban tanuló vagy nemrég végzett fiatalok számára. Az alkotótábor végén a fiatalok a nyilvánosság előtt is megmutathatják a munkáikat.

Az alkotótábor magját ezúttal is több művészeti egyetem aktív, illetve nemrég végzett hallgatói alkotják, akikhez csatlakoztak meghívott középiskolások, s a helyi gimnázium szakkörösei.

Néhány napja kezdődött el Hajdúnánáson az ifjúsági alkotótábor, ahova azok a kreatív képességekkel rendelkező fiatalok jelentkezhettek, akik szerették volna látásmódjukat, gondolataikat, érzéseiket vászonra örökíteni. A fiatalok július 11-én találkoztak az Aranyszalma Alkotóházban, azóta dolgoznak, s próbálnak valami igazán maradandót készíteni.

A kilencedik Hajdúnánási Ifjúsági Alkotótábor koncepciója a rezilienciára fókuszál, amely általános értelemben rugalmas ellenállási képesség, azaz valamely rendszernek – legyen az egy egyén, egy szervezet, egy ökoszisztéma vagy éppen egy anyagfajta – azon reaktív képessége, hogy erőteljes, meg-megújuló, vagy akár sokkszerű külső hatásokhoz sikeresen adaptálódjék – fejtette ki a tábor vezetője.

Dr. Orosz Csaba képzőművész, az Egri Vizuális Művészeti Intézet egyetemi docense, Vizuális Nevelés és Művészetelmélet Tanszék vezetője hozzátette: művészeti értelemben is a regenerálódást jelenti az alkotótábori keretek közt. Kiemelte, a tábor tíz napja alatt mindenki megfogalmazhatja a neki tetsző művészeti eszközökkel, hogy mit is jelent számára a Covid, a háború, a legutóbbi idők nagy kihívásai, amelyek ezúttal témát adnak az ifjú művészeknek.

A fiatalok által készített munkákat az érdeklődők július 21-től tekinthetik meg a művelődési központban.

 

Galéria