Elindult az országos sertésszámlálás
hajdunanas.hu | 2022.Sep.19. 10:06

Elindult az országos sertésszámlálás

 

Az afrikai sertéspestis elleni eredményes védekezéshez kulcsfontosságú, hogy naprakész adatok álljanak a hatóság rendelkezésére, valamint, hogy az állattartók megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a betegségről és tisztában legyenek az állattartásból fakadó kötelezettségeikkel.

 

Ennek biztosítása céljából dr. Bognár Lajos országos főállatorvos 2022. augusztusától november végéig az ország teljes területén elrendelte a sertéstartó gazdaságok felkeresését

 

Az elrendelt cenzus során tehát az adatfrissítés mellett járványvédelmi tájékoztatásra, a „Jó Sertéstartási Gyakorlat” útmutató nyomtatott példányának átadására is sor kerül.

A betegség elleni védekezés alapja a naprakész adatbázis, ezért a személyes találkozások további kiemelt feladata a sertéstartók jelentési kötelezettségeinek ismertetése. A cenzus során a szakemberek – az állattartásra vonatkozó általános előírások felfrissítése mellett – több, a járványhelyzet miatt a sertéstartók estében kiemeltem fontos kötelezettséget is átbeszélnek a tartókkal.

Többek között, hogy milyen változásokat és egyéb eseményeket kell haladéktalanul jelenteni a területi állategészségügyi hatóságnak (pl. tartás befejezése, szüneteltetése, újraindítása, tartási hely változása, házi vágás a fertőzött területeken).

Emellett fontos hangsúlyozni, hogy az ASP szempontjából fertőzött területeken a házi vágást 48 órával a tervezett időpont előtt be kell jelenteni a járási hivatalnak. Az érintett területekről a NÉBIH interaktív térképén vagy kereshető adatbázisában is tájékozódhatnak. (http://airterkep.nebih.gov.hu/aaijo/asp/asp.htm)

Galéria