Emlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján
hajdunanas.hu | 2022.Nov.07. 10:53

Hajdúnánás városa idén is az ünnep napján, október 23-án emlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire, mártírjaira. máig ható, érvényes üzenetére. Az ünnepi beszédet és koszorúzást megelőzően Szűcs Réka és Zádor Szilárd Az első lövés című irodalmi műsorát láthatták az ünneplők a művelődési központ színháztermében. Az előadás során napló- és versrészletek, zenei betétek idézték meg a forradalom első napjainak történéseit, majd a véres megtorlást.

Az ünnepség ezt követően hagyományosan az 1956-os emlékmű előtt folytatódott, ahol Szólláth Tibor polgármester úr mondott ünnepi emlékező beszédet, amelyben felidézte a forradalom előtti, éveket, a Rákosi rendszer diktatórikus berendezkedését, azokat a történelmi folyamatokat, amelyek a forradalom kirobbanásához vezettek. Szólláth Tibor kiemelten szólt városunk neves és névtelen hőseiről, arról, hogy Hajdúnánáson megyei viszonylatban is sok embert fogtak perbe, ítéltek hosszú börtönbüntetésre. Polgármester úr ünnepi beszéde végén napjaink vészterhes folyamataira hívta fel a figyelmet, amelyre mindenkinek oda kell figyelni, illetve szólt a fiatalokhoz, hogy keressék és szólaltassák meg a még élő kortársakat, mondják el, hogy ők hogyan élték meg a 66 évvel ezelőtti heteket, hónapokat.

Az ünnepi beszédet követően a koszorúzás szertartása során a város, intézmények, pártok, civil szervezetek helyezték az emlékezés koszorúit a szabadság angyala lábainál, aki a diktatúra monolitjának repedése felett emeli magasba a forradalom jelképét a lyukas zászlót.

(r.zs.- fotó: Girus Zsolt)

Galéria