Ez a föld volt a hazája
hajdunanas.hu | 2022.Jan.19. 09:38

A 85 éve született Lente Lajos nótaénekesre emlékeztek december 17-én a Kéky Lajos Városi Művelődési Központban.

„..az ember sorsa, az ember jelleme; de hol van az ember sorsa: a múltban! Létünk minden gyökérszála oda kapaszkodik, nevelésünk onnan kaptuk, első benyomásainkat onnan szereztük”. Lente Lajos gyökerei messzire, mélyre nyúlnak, egészen Bocskai koráig. A szoboszlai lovas hajdúk leszármazottja ezt a földet, a hajdúságot, szülővárosát, Hajdúnánást soha nem feledte. Maradhatott volna a nagyvilág másik, talán szebbik felében, hiszen számtalanszor járt külföldön, a tengerentúl is, az „amerikai álom” földjén, de az „akácvirágos kis falu”, Nánás, a család mindig visszahozta, mert neki ez a föld volt a hazája.

Erre emlékeztek december 17-én az „Ez a föld hazám” című, nagyszabású gálaműsor keretében a hajdúnánási nótások, pályatársak, tisztelők a Lente Lajos emlékesten. Az egész estés programot a Nánási Népdal, Nóta és Tánckedvelők Egyesülete szervezte a nánási nóta egyesületek bevonásával.

                A szép számú közönséget elsőként Szólláth Tibor polgármester köszöntötte, aki kiemelte, hogy Lente Lajos mindig nagy szeretettel szólt szülővárosáról, az itt élőkről, hiszen számtalan jó ismerős, közelebbi-távolabbi rokon élt és él mai napig is itthon. Akármerre járt, vitte Hajdúnánás jó hírét, nevét. A kölcsönös megbecsülés jele volt, amikor 2012-ben Hajdúnánás Városáért kitüntetésben részesült.

                Az est folyamán neves nótaénekesek, művészek léptek fel, igényesen összeállított repertoárral. Mint Nagyné Bózsár Katalin – Bózsár Kati nótaénekes – elmondta, egyetlen kikötés volt a műsorok összeállításánál; olyan dalok szerepeljenek, amelyeket Lente Lajos énekelt. Őszintén szólva nem volt túl nehéz összeállítani egy ilyen blokkot, hiszen a „magyar nóta koronázatlan királya” megszámlálhatatlanul sok nótát ismert, énekelt.

A fellépők között volt Kállay Bori színművész, Tarnai Kiss László nótaénekes, Marcell fiával, Sarkadi László, Biró Éva Csíkmadarasról, és nem utolsósorban Csuja Imre Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művészünk. A műsorvezető szintén Lente Lajos régi tisztelője, barátja Dánielfy Zsolt, a debreceni Csokonai Színház színművésze volt.

                Az est vendége volt a Lente-család apraja-nagyja, akik egy szép kamara kiállítást rendeztek be a kis előcsarnokban Lente Lajos hagyatékából; lemezek, hangkazetták, CD-lemezek, mikrofonok, egy régi, ütött-kopott citera, meglehet van már 90-100 esztendős is, amelyet még édesapjától kapott Lente Lajos, egy tangóharmonika, amelyen sokszor kísérte saját magát, de ott volt számtalan kitüntetése, elismerése is. Mint fia, ifj. Lente Lajos elmondta, a család szándéka, hogy ezeket a tárgyakat Hajdúnánásnak ajándékozzák, hiszen itt, szülővárosa múzeumában lesz legjobb helyük.

                A rendezvény létrejötte gyakorlatilag két gondolat találkozásának volt köszönhető; a NNTE mindenféleképpen szeretett volna valamiféle megemlékezést Lente Lajos 85. születésnapjára, Tiba István országgyűlési képviselőnk pedig valamilyen komolyabb rendezvényben gondolkodott, amikor 2021. tavaszán találkozott a két elképzelés és december 17-re elkészült a komplett műsor, amelyhez az egyesület elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatását, képviselő úr ajánlásának köszönhetően. Természetesen az ajánlás mellé kellett az a szépen összeállított, megszervezett műsor, amelynek létrejöttében sokan munkálkodtak.

                A több mint három órás nagyszabású emlékest Lente Lajos egyik kedves dalával, a Szeressük egymást gyerekek c. örökzölddel zárult, amelyet a színpadra szólított összes szereplő együtt énekelt. (R.Zs.)

Galéria