Főhajtás a Doni Hősök előtt
hajdunanas.hu | 2019.Jan.30. 10:18

Minden eddiginél többen indultak el a 19. Doni Hősök Emléktúra Hajdú-Bihar megyei menetében. A három napos túrán közel 100 diák, tartalékos és hivatásos katona tett meg mintegy 70 kilométeres távot, ezzel tisztelegve a második világháborúban elesett magyar honvédek előtt. A menet utolsó állomása ebben az évben is Hajdúnánás volt.

Ezzel a túrával emlékeznek és tisztelegnek immár 19. alkalommal az 1943 telén, a Don-kanyarban odaveszett több mint százezer katonára, a II. Magyar Hadsereg hőseire. A több mint hét évtized távlatából az emlékezőtúra résztvevői három napos kemény menetelés, 70 kilométer megtétele után érkeztek meg a végállomásra, Hajdúnánásra, ahol istentiszteleten vettek részt a református gyülekezeti házban. Az istentiszteleten Gacsályi Gábor nagytiszteletű úr hirdetett igét, és emlékezett azokra a hősökre, akik életüket adták a hazáért, hátrahagyva családjukat, szeretteiket.

Az elégtelen ellátás, a megfelelő meleg ruházat, élelem hiánya, és a kegyetlen orosz tél, megtette hatását. Ott vesztek, harcokban elestek, halálra fagytak a katonák a végeláthatatlan hómezőkön, vagy elnyelte őket a jeges Don. Ezekről a körülményekről már Dr. Csiszár Imre Hajdúnánás alpolgármestere beszélt. A magyar történelem egyik legnagyobb hősei voltak - emelte ki beszédében. A veszteségről évtizedekig nem lehetett őszintén beszélni, a visszatértek szinte megbélyegzettként éltek, mondta az alpolgármester.

Az ünnepélyes percek a Hősök Emlékművénél folytatódtak, a doni tragédia hősi halottainak tiszteletére a kegyelet és emlékezés koszorúinak elhelyezésével.

Az idei három napos emléktúra hajdúnánási rendezvénye ezúttal is a magyar takarodó dallamával zárult. Majd megperdült ismét a dob és a 19. Doni Hősök Emléktúra Hajdú Menetszázada fegyelmezett, katonás sorokban távozott.

Galéria