Főhajtással tisztelegtek az első világháború áldozatai előtt
hajdunanas.hu | 2018.Jan.09. 14:10

Méltó módon, katonai tiszteletadás mellett avatták fel a Nagy Háború centenáriumi ünnepség keretében felújított, az I. és II. világháborúban életüket vesztett katonahősök sírjait és az emlékükre állított emléktáblát.

672 hajdúnánási az I. világháború alatt a hazáért vívott küzdelmekben áldozták fel életüket, dicsőséget és hírnevet szerezve a magyar nemzetnek. A városi temetőben rendezett eseményen az ők, illetve hősi halált halt bajtársaik emléke előtt tisztelegtek a felújított katonasírok ünnepélyes átadásával.

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum által az I. világháborús hadisírok felújítására nyújtott támogatásból és saját forrásból valósult meg a hajdúnánási Városi temetőben található 63 db hadisír felújítása.

Az ünnepségen felszólalt Dr. Földváry Gábor a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára, aki emlékeztetett: a mi nemzedékünknek is építenie kell azt a hazát, melyet ők védtek. A mi feladatunk, hogy ne felejtsünk, hogy életünkben váljunk méltóvá arra, amire ők halálukban váltak méltóvá. Helyettes államtitkár elmondta: kevés az anyagi áldozat, ha nincs helyi szándék, nincs akarat, eltökéltség. A Magyar Kormány forrását Hajdúnánás közössége az emlékezésre és az elhunytak emlékének ápolására fordította, amely bizonyítja, hogy őrzik hősi halottaik emlékét.

Ünnepi köszöntőjében Hajdúnánás polgármestere köszönetét és háláját fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárultak a hadisírok felújításához. Szólláth Tibor hozzátette: fontos, hogy emlékezzünk és emlékeztessük fiataljainkat azokra a hősökre, akik hazánkért, családjainkért harcoltak.

„A múlt és a jelen egymásba fonódását szimbolizálják számunkra ezek a hadisírok.” – kezdte ünnepi gondolatát Dr. Tiba István, a térség országgyűlési képviselője, aki elmondta, hogy katonáinkat békeidőszakban is összeköti egy nemes, két szóval leírható feladat, amely mindent meghatároz: Magyarország védelme. Képviselő úr hangsúlyozta: büszkének kell lennünk elődeinkre, a ma élőkre, katonáinkra, önmagunkra, hiszen együtt vagyunk képesek a múltba tekinteni, s a jövőt építeni. Tiba István kiemelte: „a katonák hősök voltak, mert a hazánkért harcoltak és haltak meg, nekik köszönhetjük, hogy a magyar név nem a gyávaság, a megfutamodás, hanem a soha fel nem adás, a hősiesség szinonimája lett.”

A felemelő emlékidézésen a hősi halált halt magyar honvédek sírjai előtt katonai tiszteletadással, verssel, díszlövéssel és ágyúszóval tisztelegtek.

 

További képek a galériában

Galéria