Gazdag programkínálat, sok látnivaló, pörgős hétvége
hajdunanas.hu | 2018.May.04. 12:46

Sok-sok program vár a hétvégén a hajdúnánásiakra és a fürdővárosba látogatókra

Az előttünk álló hétvége bővelkedik programokban. Kihajtási ünnepség, Japán Napok, könyvbemutató, NAK szakmai délután.  Az első májusi hétvégén mindenki megtalálhatja a számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget.

Szakmai délután az agrárgazdaság jegyében

Öko-logikus gazdálkodás, aktuális kérdések az agrárgazdaságban” címmel szakmai délutánt szervez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara május 4-én 14:30-tól a Kendereskertben. A rendezvényt Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének Elnöke, Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület Elnöke nyitja meg. A rendezvényen szó lesz többek között a magyar biogazdálkodás aktualitásairól, a talajművelés alapjairól és az agrár-élelmiszer gazdaság helyzetéről. A szakmai délutánt megtiszteli jelenlétével Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, aki egyben a hétvégi rendezvénysorozat fővédnöke is.

Kunkovács László: „Nánási vásárok, nánási pásztorok” című könyvének bemutatója

Kunkovács László Kossuth-díjas fotóművész, néprajzkutató hosszú évtizedek óta őszinte alázattal és szenvedéllyel végzi az ősi pásztorkultúra értékmentő tevékenységét. Több száz néprajzi, szociográfiai, kultúrtörténeti tárgyú írása jelent meg lapokban, folyóiratokban, tanulmány kötetekben. A 70-es évek óta folyamatosan, egy igen komoly gyűjtő munkának eredményeként alaposan feldolgozott és dokumentált anyag áll a rendelkezésére, mely a hajdúnánási és környéki paraszti életet, a hagyományos mezőgazdasági kultúránkat dolgozza fel. Kunkovács László számtalan könyvében örökítette meg a paraszti kultúrát, a tradicionális állattartást.

A soron következő könyve a „Nánási vásárok, nánási pásztorok” hazánk vizuális agrártörténetének egy újabb állomása, melynek bemutatójára május 4-én 19 órától kerül sor a Móricz Pál Helytörténeti Gyűjtemény épületében.

Cseresznyevirágzás – Japán Napok

Május első hetében Hajdúnánás ad otthont a „Cseresznyevirágzás – Japán Napok” rendezvénysorozatnak, melyet a Magyarországi Japán Nagykövetség képviseletében Sato Kuni Japán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete nyit meg május 5-én 10 órakor.

A rendezvényen lehetőség nyílik a hajdúnánásiaknak és az ide érkezőknek, hogy Japán gazdag kultúrájába és hagyományiba betekintést nyerjenek – színes programokat kínál: színházi előadás, japán legyező-és babakiállítás, második világháborús japán hadihajók makettjének kiállítása.

A délelőtt folyamán a Tojama Megyei Nemzetközi Művészeti Gyermek Fesztivál Rajzverseny hajdúnánási díjazottjainak és a Mesés Japán Hajdúnánási Rajzverseny résztvevőinek ünnepélyes díjkiosztó ünnepségére is sor kerül. 

Több száz jószágot hajtanak ki Hajdúnánáson

A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától számította. Ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor történt a pásztorok, béresek megfogadása. Hajdúnánáson a Kendereskertben is méltóképp ünneplik meg ezt a neves napot a néphagyományok felelevenítésével egésznap május 5-én, szombaton.    

Az ünnepség keretében a pásztorok kihajtják azt a több száz jószágot, amely bivalyokból, szürkemarhákból, rackákból, kecskékből és magyar tarkákból áll. Az egész napos rendezvényen a kisebbek kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a nagyobbak pedig a hagyományos pásztorételfőző versenyen mutathatják be kulináris tudományukat. Mindemellett gulyás- és csikós verseny, néptánc, citera és nótaszó, lovas- és csikós bemutató, pásztorénekek éneklése, pásztortűz gyújtása és táncház színesíti a nap további részét. 

Galéria