Gondolatok a Vidéki Nők Napja alkalmából
hajdunanas.hu | 2022.Nov.07. 11:21

Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy a Vidéki Nők Napjához kapcsolódóan Hajdúnánás adhatott otthont ebben az évben a Fókuszban a Vidéki Nők Agrárkonferenciának és a Vidéki Nők Magyarországért díj 2022. évi díjátadó ünnepségének.

Jómagam 2021-ben büszkén vettem át a Vidéki Nők Magyarországért díjat és nagy tisztelettel vettem át ebben az évben a MAGOSZ Országos Gazdaasszony Tagozatának elnöki tisztségét is.

Azt gondolom, hogy ez egy szép elismerés, rendkívül fontos kezdeményezés, de mindenekelőtt feladat és egyre nagyobb felelősség vidéki nőként, vidéki értékekből táplálkozva egy élhető, innovatív és fenntartható, vidéki jövőt építeni. Szerencsésnek mondhatom magam abban a tekintetben, hogy beleszülettem a mezőgazdaságba és a gazdálkodók világába, így a föld és a gazdaság szeretete számomra magától értetődő. Ez egy kiváló alap a vidék megtartásához, építéséhez, de nem elég.

Nem elég abban a világban, amely ma körülvesz minket, ahol törekvések vannak a gyökereket jelentő hagyományaink eltörlésére, ahol mindenféle élénk színű ideológiákkal próbálják mérgezni gyermekeinket, ahol élelmiszerhiányról, világjárványról és háborúról kell beszélnünk.

Soha nem volt ekkora jelentősége a vidéki értékek megtartásának, az önellátás, a rövid ellátási lánc és az élelmiszerbiztonság megteremtésének egész Magyarország számára, és soha nem volt ekkora szerepe és felelőssége a vidéki gazdaságoknak és a vidéken élő nőknek. Hogy a vidékben rejlő erőt megtartsuk, biztonságot adjunk a magyar embereknek, egy nagy családi gazdasággá kell válnunk, amelyben egy leánynak, édesanyának, nagymamának óriási szerepe van.

Fontos azt az alapot megteremteni, mely mindezekhez lehetőséget ad. Szemléletváltozás szükséges a mezőgazdaságban is, felismerve a nők fontosságát és szaktudását, megtalálva helyüket ebben a nehéz és kihívásokkal teli szakmában. Tisztában kell lenni a női és férfi szerepek különbözőségével és az együttműködés fontosságával. Egy nőnek öntudatosan, önbizalommal kell kiállni, komoly feladatot kell vállalni a magyar gazdaságokban, ehhez azonban meg kell felelni a szakma elvárásainak. Mindehhez szükséges a nők szakmai képzése, a képzésekhez való hozzáférés biztosítása. Segíti a nők szerepvállalását a mezőgazdaság 21. századivá válása, ahol mondjuk úgy: nőiesebb körülményeket teremt az automatizáció, a digitalizáció és a technológiai innováció – amelyhez Magyarország kormánya jelentős segítséget ad. A nőknek a mezőgazdasági ágazat szociális, politikai és gazdasági területén megfelelő képviselettel kell rendelkezni.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége – mely létrehozta a Vidéki Nők Magyarországért díjat - felismerte a női identitás fontosságát. A MAGOSZ felismerte a nők szerepét a magyar gazdaságban, létrehozta a Gazdaasszony Tagozatot és minden támogatást megad arra, hogy a női gazdálkodóknak is lehetősége legyen szakmai állást foglalni, vagy szakmai kérdésekben dönteni.

Köszönöm, hogy a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége a nő, az asszony létének és szerepének a családban, a munkában és a közéletben való kiteljesítését tartja leglényegesebb célkitűzésének. Köszönöm a MAGOSZNAK, hogy felismerte azt, hogy a nők bevonása a mezőgazdasági termelésbe és vezetői szintjébe, az agrárium egészének hatékonyságát növeli.

Köszöntöm minden hölgytársamat a Vidéki Nők Napja alkalmából és ha lehet, egy mottót helyeznék a szívükre, mégpedig azt, hogy hagyomány és innováció. Kérem őket, hogy tegyünk a vidékért a hagyományainkra, értékeinkre alapozva úgy, hogy a 21. századi körülmények között is megálljuk a helyünket!

 

Nagyné Legény Ildikó

Galéria