„Hajdú történet – Várostörténeti műhelykonferencia Nyakas Miklósra emlékezve” címmel ismeretterjesztő konferencia megrendezésére került sor a Városház
hajdunanas.hu | 2021.Sep.20. 09:17

„Hajdú történet – Várostörténeti műhelykonferencia Nyakas Miklósra emlékezve” címmel ismeretterjesztő konferencia megrendezésére került sor a Városházán

 

2021. szeptember 17-én, a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal dísztermében került megrendezésre a „Hajdú történet – Várostörténeti műhelykonferencia Nyakas Miklósra emlékezve” című ismeretterjesztő konferencia. Számszerűen immár a nyolcadik alkalommal került megrendezésre ehhez hasonló tudományos-ismeretterjesztő helytörténeti konferencia Hajdúnánás városában. A korábbi rendezvények során elsősorban a térség korábbi története iránt érdeklődtek vizsgálódtak a kutatók, mint a hajdúk története, vagy a hajdúk és a reformáció kapcsolata, jelen alkalommal azonban az észak-alföldi régió egyik meghatározó városának, Hajdúnánás új várostörténeti monográfiája kapcsán folyt a tudományos diskurzus.

A több éves hagyománnyal rendelkező „Hajdú történet – Várostörténeti műhelykonferencia” megrendezésének előzménye, hogy 1973-ban, közel ötven éve jelent meg Rácz István szerkesztésében egy átfogó várostörténeti monográfia. A Debreceni Egyetem talán legmeghatározóbb történészének, Szabó Istvánnak tanítványai jegyezték az egyes fejezetek, mint Orosz István vagy Módy György. A monográfia a 19. századig bezárólag még ma is megállja a helyét, azonban a 20. század tárgyalása sajátos történetfilozófiai felfogással készült (a kor szellemének megfelelően).

 

Csaknem két évtizede már, hogy a 2006-ban elhunyt Draviczky Imre tanító, helytörténész és néprajzi gyűjtő, a Hajdúnánási Szellemi Műhely egyik meghatározó személyisége. Ő volt az, aki a rendszerváltást követően igyekezett a város helytörténetét mély, és széleskörű kutatásaira építve több kötetes monográfiában megjelentetni, és a ’73-as kötetet javítani. Még 1990-ben jelent meg helynévtörténeti gyűjtése. A többkötetes történeti áttekintést azonban már nem tudta életében megjelentetni, a corpus kiadására csak halálát követően került sor. Az elmúlt évek konferenciáinak eredményeképp azonban több új kutatás eredményeit lehetne felhasználni egy modern, új várostörténeti monográfiához.

 

Sajnos 2020-ban elhunyt Nyakas Miklós, aki történészi pályafutásának nagyrészét a régió történetének vizsgálatának szentelte. Mivel Nyakas Miklósra a 2019-ben elkezdett várostörténeti monográfia törzsszerzőjeként számítottak a szerkesztők, így munkásságára emlékezve, és befejezetlen kutatásait folytatva ezt a 2021-es konferencia az elhunyt szellemiségének tiszteletére került megrendezésre.

Az ismeretterjesztő konferencia Dr. Csiszár Imre alpolgármester köszöntőjével vette kezdetét, majd Forisek Péter ismertette a várostörténeti műhelymegbeszélések korábbi tapasztalatait, a készülő monográfia elkészült fejezeteit. A köszöntőt követően helytörténeti előadások megtartására került sor.

 

A konferencia megvalósításának legfőbb szakmai eredménye, hogy Hajdúnánás és a többi hajdúváros, valamint  a hajdú-bihari térség északi részének érdeklődő közönsége betekintést nyert a település történeti monográfiájának összeállításán dolgozó szakmai munkacsoport tevékenységébe. A műhelymunka során a helytörténeti témákban kutatók előadásában bemutatásra került Hajdúnánás földrajzi-természeti környezete, valamint az őskortól napjainkig a hajdúváros története, melynek anyaga a készülő tanulmánykötetben kerül megjelenítésre. A majdani tanulmánykötet hozzájárul a magyar történettudományi ismeretek bővítéséhez és a hajdúk kultúrájának megőrzéséhez. Tematikus fejezetei érintik a gazdaság-, a társadalom-, az intézmény- és szervezettörténetet, emellett bemutatják a város kulturális életét, az iskolák történetét és az egyházakat egyaránt. Egy új modern várostörténeti monográfia megjelentetése mind a városnak és a helyi történész szakmának régi elhatározása,  melynek megvalósításához ismét közelebb kerültünk a megye és a megyeszékhely intézményeinek, tudományos területen dolgozó és kutató szakembereinek köszönhetően.

 

 

A konferencia megrendezését támogatta:

Galéria