Hajdúk Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok
hajdunanas.hu | 2019.Jun.30. 14:43

EMMI.jpg

 

2019. január 2. – 2019 június 30. között az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mint támogató és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, mint lebonyolító szervezet által biztosított 900.000,- Ft összegű támogatás felhasználásával került megvalósításra a HAJDÚK KEF találkozó szervezése és drogprevenciós tevékenységek megvalósítása Hajdúnánáson című pályázati program a KAB-KEF-18-A „Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok (KEF-ek) működési feltételeinek biztosítása” tárgyú pályázati felhívás keretében.

A pályázat eredményeképpen a Hajdúnánási Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szakmai programjának megvalósítására nyílt lehetőség, melynek részeként a Hajdúk KEF konferencia megszervezésére, 2 alkalmas klubfoglalkozás megtartására, valamint 1500 példány szemléletformáló kiadvány elkészítésére került sor.

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok közötti kapcsolatok erősítése, egymás megismerése, tapasztalatcsere, a máshol bevált gyakorlatok megismerése a hosszú távú kapcsolatok megalapozását céljából 2019. május 06-án került sor a Hajdú-Bihar Megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok találkozójára, melynek helyszíne Medián Hotel volt.
(4080 Hajdúnánás, Hunyadi u. 13.)
A konferencia célja elsősorban az volt, hogy találkozási, együtt gondolkodási lehetőséget biztosítsunk a megyénkben működő KEF-es számára.
A konferencia fő védnöke Dr. Tiba István, országgyűlési képviselő, és védnöke Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere volt.
A találkozón elhangzott előadások:

1)         Majzik Balázs- a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Drogmegelőzési Programok Osztályának vezetője: Drogmegelőzés a mindennapokban

2)         Kimmel Zsófia -Emberi Erőforrások Minisztériuma Népegészségügyi Főosztály-  A drogpolitika időszerű kihívásai és megoldási lehetőségek.

3)         Frankó András- Magyar Máltai Szeretetszolgálat FOGADÓ, Budapest Törékeny gyermekkor a legkeményebb drog árnyékában -

4)         Kémeri Nagy Edit szakpszichológus- Család és Gyermekjóléti Szolgálat Központ és városi Bölcsőde Hajdúnánás: A család és a fejlődési folyamatok szerepe az addikciók kialakulásába

Ötödik napirendi pontként kerekasztal beszélgetésre került sor, melyet Berényi András, a Debreceni KEF szakmai elnöke vezetett.
A kerekasztal résztvevői röviden bemutatták a helyi tevékenységüket, majd Berényi András az aktualitásokról, a tevékenységek lehetőségeiről, akadályokról, a jövőbeni együttműködés lehetőségeiről intézett kérdéseket a résztevőkhöz.
Valamennyien megállapodtak abban, hogy az együttműködést erősíteni kell, olyan programokat kell megvalósítanunk, amelyekben egymást segíteni, erősíteni tudjuk.
A konferencián sok hasznos gondolat hangzott el, pl. a KEF-ek helyzetét illetően, az itt felhozott problémák, gondok évtizedek óta ismertek, de igazán lényegi intézkedés, javulás nem következett be e területen. Valahol, valami mindig elmarad, leginkább a koordináció hiánya, ami nagyon fontos eleme ennek a prevenciós munkának. A jó hangulatú találkozó mindenesetre reményt ad arra, hogy talán már valóban minden érintett komolyan veszi ezt a munkát, az együttműködést, hiszen mint az előadóktól is elhangzott, rengeteg a tennivaló; a szakmai – társadalmi koordináció, a fiatalok igazi, valódi elérése, terelése egy jobb irányba.

A „Kortársam a sorstársam” elnevezésű program célja volt a középiskolás fiatalok bevonása, „érzékennyé” tétele a drogprevenciós, és más társadalmi tevékenységekbe. A „klubfoglalkozás” keretében az adott témakör egymás közötti megbeszélése, annak értékelésére került sor. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok merjenek véleményt alkotni, és arról tudjanak őszintén beszélni. Ugyancsak célunk, hogy a fiatalok tájékozottak legyenek az őket körülvevő világról, azokról a veszélyekről, amelyek nem csak fiatalokat, hanem mint leendő szülőket is érint.
A „kortársképzésnek” megfelelően ismereteiket továbbadhatják baráti, családi körben.
További eredmény, hogy ebből a lehetőségből kiindulva mi is tapasztalatot szereztünk tevékenységünk folytatásához.
A 2 alkalmas csoportfoglalkozás megvalósításában jelentős szerepet vállalt az városunkban tevékenykedő Gyermek és Diák Önkormányzat polgármestere, Lakatom Ádám. Segítségével sikerül megszerveznünk az elsősorban középiskolások számára meghirdetett programunkat.
A megvalósításra két alkalommal került sor, 2019. április 08-án, és május 23-án. Helyszíne a Hajdúnánás Város Kéky Lajos Művelődési központ előadóterme volt.
A drogprevenciós előadás elsősorban a fiatalokat érintő kérdésekkel foglakozott, nem nélkülözve azokat az alapvetéseket, amelyek nélkül nehéz megérteni a szerhasználati magatartásokat.
Az előadás interaktív formában zajlott, melyben három, 10 perces kisfilm is levetítésre került, amelyet azt követően a szakpszichológus vezetésével közösen értékeltek.
A foglalkozásokat Révész Magdolna, és Kémeri Nagy Edit szakpszichológus vezette, akik a helyi Család és Gyermekjóléti Szolgálat Központ és városi Bölcsőde munkatársai.

A program részeként 1500 példányban kiadvány készült a szerhasználattal kapcsolatos alapvetésekről. A szórólapokban a drogfüggéshez vezető állapotokat, a különböző szerhasználattal kapcsolatos magatartás, és személyiség változásokat írtuk le. Kiadványaink tartalmazzák a dohányzás, az alkohol, az energiaital, valamint a napjainkban egyre jelentősebb Facebook-mániát, az internet visszaélés- szerű használatával kapcsolatos információkat.

A pályázat megvalósításával jelentős eredményt értünk el a megyében működő Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok közötti kapcsolatok erősítése, egymás megismerése, tapasztalatcsere, a máshol bevált gyakorlatok megismerése terén, mely kezdeményezés a hosszú távú kapcsolatok megalapozását szolgálja, valamint a drogellenes stratégia és a kapcsolódó cselekvési tervben meghatározott célok megvalósításában.

 

Galéria