Hajdúnánás fontos lépéseket tett a kiadáscsökkentések érdekében
hajdunanas.hu | 2022.Nov.07. 10:25

Az elmúlt hónapokban tapasztalt különösen nehéz gazdasági körülményeket mindenki érzi a hétköznapjai során magánemberként, vállalkozóként, vezetőként, hiszen ötven éve nem látott inflációs hullám söpör végig a világon. Mindannyian érezzük a bőrünkön, hogy a COVID világjárvány, majd az orosz-ukrán háború kitörése és elhúzódása, valamint az évszázad aszálya milyen nehéz gazdasági következményekkel jártak eddig is, most pedig az elhibázott és súlyos következményekkel járó Európai Unió szankciós csomagok okozta energiaválság ró terheket nemcsak a lakosokra, hanem az önkormányzatokra is.

A kormány a meghirdetett energia veszélyhelyzetben a lakossági fogyasztókat védi a bevezetett lakossági árakkal, így kevesebb teher hárul a lakosságra, de az önkormányzatok jelentős nehézségekkel néznek szembe az elszabadult energiaárak hatására.

Hogy mit jelent ez számokban kifejezve Hajdúnánáson?

Az önkormányzat által fenntartott városi intézményrendszer tekintetében, kalkulációnk szerint mintegy 405.000.000 Ft megtakarítást kell elérnünk a jelenlegi árakkal számolva 2022. október - 2023. április között az elektromos áram, a távhő, a gáz szolgáltatási árainak változását és a pellet beszerzési árait is figyelembe véve.

Ezt az energiaválság és a drasztikus áremelkedés miatt bekövetkező jelentős mértékű összeget megtakarításokból fedezni nem lehet, ellensúlyozására az önkormányzatnak meg kell tennie a szükséges és lehetséges intézkedéseket, a takarékoskodást magunkon kezdve.

Ennek a felelősségnek a tudatában kellett olyan nehéz döntéseket meghoznunk, melyek úgy teszik lehetővé a kiadáscsökkentéseket, hogy ezekből a lakosság minél kevesebbet érzékeljen, a megszokott szolgáltatások továbbra is rendelkezésre álljanak és lehetőség szerint megőrizzük a munkahelyeket.

 

Október 20-án rendkívüli ülésen fogadta el a hajdúnánási képviselő-testület azt az intézkedési tervet, mely az energiaválság és a drasztikus áremelkedések miatt szükséges kiadáscsökkentési intézkedéseket tartalmazta.

A legmagasabb léptékű áremelkedést a távhő tekintetében látjuk, itt ugyanis 14,2-szeres árváltozás történt. Ez olyan mértékű emelkedés, amely beláthatatlan mértékű következményekkel járhat, amennyiben nem hozunk radikális döntéseket ennek a kiküszöbölésére.  Ezért abba az irányba indultunk el, hogy az önkormányzat elsődleges céljának kell lennie a távhőrendszertől való függetlenedésnek. Így a korábban távhő fűtéssel fűtött intézményeinkben (pl. önkormányzati hivatal, művelődési ház, közétkeztetés) elkezdtük megvizsgálni a távhőről való leválás és az alternatív fűtési rendszerekre való átállás lehetőségét. Mindezt olyan egyedi intézményekre szabott intézkedések fogják kiegészíteni (otthoni munkavégzés, rövidített nyitvatartási idő, a közösségi terek átköltöztetése alternatív fűtésű épületekbe), melyeket az intézményvezetők dolgoznak ki a feladatellátásuk specifikumainak megfelelően.

Lehetőséget teremt ehhez nekünk az, hogy 2010. óta pályázati, valamint saját forrásból megújult az önkormányzati ingatlanok jelentős része. Épületenergetikai felújításokat hajtottunk végre, melynek során külső hőszigetelést, nyílászáró cseréket, homlokzat- és födémszigetelést, fűtéskorszerűsítést végeztünk el, a működési költségek csökkentése érdekében jelentős mértékben telepítettünk napelemes rendszereket az épületekre. A közvilágításnál teljes korszerűsítést hajtottunk végre.

Az intézményeket és a gazdasági társaságokat érintő kiadáscsökkentések kapcsán megfogalmaztuk néhány alapelvet, melyekhez ragaszkodunk: az oktatási és nevelési intézmények zavartalan működését biztosítjuk, hogy a szülők munkavégzése folyamatos legyen, a munkahelyeket lehetőség szerint megtartjuk, a lakossági ügyintézéseket, szolgáltatásokat továbbra is biztosítjuk a városban, megőrizzük a meglévő szociális támogatásokat.

 

 

Így terveink szerint bár csökkentett nyitvatartási idővel, de nyitva marad a gyógyfürdő, a könyvtár, és lehetőségeihez mérten a művelődési ház továbbra is igyekszik megvalósítani a tervezett programjait és rendezvényeit.

Mindezekhez komoly takarékosságra van szükség, ebben minden intézmény és gazdasági társaság szolidaritására számítok, az intézményektől átgondolt és ésszerű intézkedéseket kértem.

 

Mindenkinek fel kell arra készülnie, át kell gondolnia családi szinten is, hogyan tudja a saját háztartásában a fogyasztását csökkenteni. Olyan időszak elé nézünk, ami mindannyiunktól - egyénektől, családoktól, intézményektől - nagyon sok tekintetben alkalmazkodást igényel, most a megszokásainkon több ponton is változtatni kell, ami számos kellemetlenséget okoz, mégis szükséges.

Ne feledjük, itt a Hajdúságban, a hajdúk örököseként, hogy évszázados hagyományunk van arra, hogy összefogással, az egyéni érdekeket kicsit hátrébb szorítva, a közösséget tartva szem előtt, olyan eredményeket érhetünk el, amilyenekre korábban nem is gondoltunk volna.

Most ugyanerre a belső erőre van szükség. Hiszem, hogy ez a helyzet egy olyan mérföldkő lehet számunkra, melyre majd visszatekintve ismét azt mondhatjuk a közösségben rejlő erő adott nekünk ahhoz, hogy nemcsak átvészeljük, hanem megerősödve, friss tapasztalatokkal felvértezve új irányt szabjunk közös jövőnknek.

 

Szólláth Tibor

 

 

Galéria